nlc.hu
Ezo
2-es kiskamaszok

2-es kiskamaszok

A számmisztika szerint mindenki 2-es, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született.

Jellemzői: A 2-es kiskamaszok kedvesek, segítőkészek, de bizonytalanok. Szinte állandó megerősítésre és biztatásra van szükségük. Még akkor is, ha látszólag nem ezt mutatják! Belső labilitás, érzékenység és önbizalomhiány jellemzi őket. Ezt csak sikerélményekkel lehet legyőzni, és meggyőzni őket, hogy ügyesek, szépek és szerethetőek.

Nem szeretnek egyedül lenni, ezért hacsak nem létszükséglet, ne hagyjuk egyedül őket. Komoly félelmek és tévképzetek keríthetik hatalmába érzékeny kis lelküket. Ezért is fontos sokat beszélgetni velük, és rákérdezni, hogy van-e valami, ami bántja őket. Különösen a sötéttől és az elhagyatottságtól félhetnek. Nem szabad ezeket félvállról venni, mert később komolyabb gondok származhatnak belőle!

A 2-es gyermekek szívesen segítenek, ezért nyugodtan bevonhatjuk őket a ház körüli tevékenységekbe. Ezzel is megerősítjük bennük, hogy milyen fontosak és ügyesek.
A 2-es gyerekek meglehetősen befolyásolhatóak. Folyamatos beszélgetések során kiderülhet, ha az iskolában valami „hülyeséget” tanulnak vagy elhisznek. Ilyenkor nem szabad letolni őket, hanem finoman rá kell vezetni őket az igazság meglátására. Természetesen van olyan téma, amiben nem számíthatunk koruk folytán a belátásra, akkor a felnőtt mivoltunkra hivatkozva kérhetjük, hogy inkább nekünk higgyenek.

A 2-es kiskamaszok egyáltalán nem bírják a feszült légkört, a vitákat és a büntetéseket. Ezért ezektől tartózkodnunk kell. Ha mégis előfordul, akkor utólag időt kell szánnunk arra, hogy elnézést kérjünk, és elmondjuk ingerültségünk valódi okát. Mivel megértőek, számíthatunk a „feloldozásukra”. De valóban fontos, hogy ne legyenek rendszeresek a jelenetek, mert a 2-es gyermek „lebénul”, lebetegszik ilyen hangulatban. Nem az ő stílusa az „olaszos”, temperamentumos, hangos családi életforma.

Ami a fiúkra jellemző: A 2-es kiskamasz fiú érzékeny, labilis, finom lelkű. Gyakran szenved társai piszkálódásától. Fontos odafigyelnünk erre, és adott esetben segíteni, hogyan kezelje az iskolai konfliktusait. Semmi esetre sem az a feladatunk, hogy helyette oldjuk meg a problémát. Hanem támogassuk őt, erősítsük önbizalmát, és esetleg adjunk a kezébe módszereket, amikkel megvédheti magát. Ezek a piszkálódások a kezdetekkor ártatlanok, de eldurvulhatnak. Ezért is nélkülözhetetlen időben tudomást szereznünk róluk!
A 2-es kisfiúknak általában egy igaz barátjuk van, akivel akár életre szóló barátságot is köthetnek. Az is lehet, hogy a testvérük vagy unokatestvérük tölti be ezt a szerepet. Végül is mindegy, a lényeg, hogy ezzel a barátjával minden titkát és gondolatát megoszthatja. Ezért elegendő teret és lehetőséget kell biztosítanunk a találkozásaiknak.
Mivel a 2-es kisfiúk nehezen döntenek, „edzenünk” kell őket arra, hogy hogyan mérlegeljenek, milyen szempontokat vegyenek figyelembe a döntés előtt, majd bátran döntsenek, bízva benne, hogy jó lesz a vége. A döntéshelyzetek a „mit vegyek fel”-től a „melyik filmet nézzük meg a moziban”-on át a „menjek-e focizni”-ig terjedhet.

Ami a lányokra jellemző: A 2-es kiskamasz lányok nagyon kedvesek és segítőkészek. Minden kisállatot, kisebb gyereket „pátyolgatnak”. Az anyai ösztönök már ilyen kis korban is erősek. Engednünk kell sokat babázni, játszani őket. Mutathatunk is „fogásokat”, tanácsokkal is elláthatjuk, és a legjobb, ha az édesanyák be is szállnak a játékba. Ilyenkor komoly, egy életre szóló tudást gyűjthetnek be!
Az igazi házimunkába is érdemes bevonni őket. Egyre nagyobb feladatokat bízhatunk rájuk, de sose hagyjuk magukra, mert Hamupipőkének fogják érezni magukat. És nagyon fognak szenvedni, és sajnálni önmagukat. Erős bennük a szenvedékeny, önsajnáló hajlam. Ennek nem szabad táptalajt adnunk. El kell magyaráznunk, hogy vannak dolgok, amik nem kellemesek, de majd a végeredményt élvezhetjük.
A 2-es kislányok békés természetűek, de sértődékenyek. Erről lenevelni őket nem a „cikizéssel”, hanem az együttérzéssel lehet. De végső soron nem is lenevelés a cél, sokkal inkább a megfelelő mérték „beállítása”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top