Ezo

Figyelem, ma ne végezz házimunkát – ezoterikus okot találtunk rá!

Míg mi a hétfőt nem kedveljük, s legszívesebben fel sem kelnénk a hét első napján, addig ősanyáink a keddel nem voltak kibékülve. Ők ugyanis babonásan rettegtek Kedd Asszonyának büntetésétől, aki bizony nem tűrte, hogy kedden elvégezzék a női munkákat. Ugyan az emancipáció megszüntette ezeket, de azt javasoljuk, ma te se végezz házimunkát!

Tudjuk, hogy néprajzi értelemben meglehetősen nagy merészség párhuzamot vonni a kézi mosás és a mosógép bekapcsolása között, mi most mégis ezt tesszük. (De végül is csak okot keresünk a lustasághoz…) Kedd Asszonya a magyar néphagyomány dologtiltó alakjai közül az egyik, aki a jópofa neve mellett azért is érdekes, mert úgy gondolta, kedden tilos női munkákat elvégezni. Sok helyen más tevékenységeket is tiltott. A fonást például mindenhol egyetemesen megtiltotta, sok helyen szőni sem volt szabad az ő napján. Valamint a nagyobb munkák elkezdését sem volt szabad keddre időzíteni, így nem kezdődhetett aznap a szántás, a vetés és az aratás sem. Aki megszegte ezeket a tilalmakat, azt Kedd Asszonya megpofozta, a torkára ült (!), vagy egy tucat orsót dobált be az ablakán. Olyan „modern” háztartásbeli munkákat sem bírt a titokzatos nőtársunk, mint a mosás, a mosogatás – ebből kiindulva azt javasoljuk, ma hazaérve nyugodtan jelentsd be a párodnak: „Drágám, ma se mosás, se mosogatás, se házimunka! Kedd Asszonya tiltja!” Szerencsére Kedd Asszonya a romantikát nem tiltotta, ezért azt szabad…

Figyelem, ma ne végezz házimunkát – ezoterikus okot találtunk rá!

Kicsoda valójában Kedd Asszonya?
A néprajztudósok Kedd Asszonyát Szent Annával, Szűz Mária édesanyjával és Jézus nagymamájával azonosítják. Magyarország egy részén ugyanis Szent Anna „tiltotta meg” a női munkák elvégzését. Ezzel együtt a Kedd Asszonya név és a tilalmak nemcsak Európa nagy részén, de még a Kaukázusban is ismertek voltak.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top