Ezo

Ide utazz lelki megtisztulásért!

Indiai idegenvezetőnk segítségével a legnevezetesebb zarándokhelyeket gyűjtöttük össze.

Az indiai idegenvezető, Gajendra Singh segítségével készült összeállításunk, melyben a legfontosabb spirituális célállomásokat gyűjtöttük össze.

Spirituális célpontok Indiában

 

Rishikes – A Gangesz folyó mellett, a Himalája lábánál található a 60 000-es lélekszámú város, a zarándokok közkedvelt célpontja, akik a Himalája szent helyeit (Badrinath, Kedarnath, Yamunotri, Gangotri, Gaumukh) és a Gangeszt keresik fel. A szent folyó itt kristálytiszta, ami mellé gyönyörű panoráma is társul. Rishikesben rengeteg templom és ashram van, ami indiai és külföldi zarándokok tízezreit vonzza évről évre. A város a jóga fővárosa nevet is kiérdemelte, az évek során ugyanis rengeteg jógaközpont létesült. Az indiaiak ugyanis úgy hiszik, hogy Rishikesben jógázni és a Gangeszban megmártózni majdnem olyan, mint a megváltás (moksha). 

Haridwar – A 225 000-es lélekszámú város szintén a Gangesz partján található, és a hinduknál a hét legszentebb városok közé tartozik, sokan itt szórják el az elhunyt hozzátartozók hamvait, vagy a folyóban fürdenek, hogy megtisztuljanak. A városban rengeteg vallási fesztivált szerveznek, tizenkét évente itt rendezik meg a Kumbh Mela szent ünnepét, amire 2003-ban 70 millióan zarándokoltak el.

Varanasi (Benáresz) – A világ egyik legrégebbi, Babilonnal közel egyidős városa, ami az itt keresztül haladó két folyó, a Varuna és az Assi összecsatolásából kapta a nevét. Rengeteg zarándok azért érkezik ide, hogy napkeltekor megmártózzon a Gangeszben, vagy hogy halottaikat a folyóban megmosdassák, mielőtt a parton kiépített ghátokon elégetik őket. Maga a város zsúfolt és koszos, a folyópart látványa mégis feledteti ezt. A városban több ezer szentély várja a zarándokokat. 

Amritsar – A várost 1577-ben a szikh guru, Ram Das alapította, és a szikh vallás szent központja lett, melynek spirituális atmoszférája messze földön híres. A városban a vallási zenék és a Guru Granth Sahibnak nevezett szikh szentírás tanításai a legfontosabbak, de az Aranytemplomot is kötelező egyszer az életben meglátogatni, itt őrzik ugyanis a halhatatlanság nektárját. A templomba naponta több ezer látogató érkezik.

Tirupati – Az egyik legismertebb zarándokváros és kulturális célpont a világon, hívők millióit vonzza évente, a várost többen keresik fel, mint Rómát vagy akár Mekkát – éppen ezért a legforgalmasabb zarándokhely, de fontos gazdasági és oktatási központ is egyben. Tirupati hegyeiben található a messze földön híres Tirumala Venkateswara templom, amit naponta 50 – 100 000 zarándok látogat meg.

Mahabalipuram – Délkelet-India egyik legkedveltebb célpontja Mahabalipuram, melynek 7. és 9. századi történelmi templomait és szoborcsoportjait az UNESCO 1985-ben a világörökség részévé választotta. 

Puri – A 200 000-es lélekszámú város Kelet-Indiában található, és az itt épített Jagannath templom miatt lett az egyik legszentebb hindu város Indiában. A templomba a nem hindu vallásúak nem léphetnek be, viszont a Visnu-hívők egyik legjelentősebb templomainak egyike. Évente több ezren utaznak ide, hogy az univerzum istene, Jagannath megáldja őket. Minden évben, június végén, július elején itt rendezik meg a világhírű hindu ünnepet, a Ratha Yatra szekérfesztivált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top