Ezo

Így tedd boldoggá a főnököd!

Derítsd ki, mi a főnököd csillagjegye, és tudd meg, hogyan felelj meg neki!

Aki olyan szerencsés, hogy van munkája, gyakran szerencsétlen is egyben, például akkor, ha a munkához egy olyan felettes is tartozik, akit nap mint nap meg kell győzni arról, hogy az ember nem a napot lopja, húzza rendesen az igát, dolgozik, teljesít, ügyes. Ez önmagában azonban nem mindig elég! Ha ebben a cipőben jársz, igyekezz kideríteni főnököd csillagjegyét, mi pedig szállítjuk a szükséges receptet, hogyan tudod levenni a lábáról. Íme:

Ha Kos a főnököd

Így tedd boldoggá a főnököd! A Kos felettes kiválóan helytáll, ha krízishelyzetről van szó, beleveti magát a munkába, és ugyanezt várja el alkalmazottaitól is. Ha az adott probléma megoldódott, máris jöhet a következő, de nem akármilyen: nem szereti az olyan munkát, ahol nincs egy kis dráma, vagyis nincs meg annak lehetősége, hogy dicsőségben fürödjön és figyelmet kapjon, egyszerűen fontos számára a tudat, hogy páratlan. A Kos főnök kevés intuitív érzékkel bír, céljait rendszerint nem kidolgozott stratégiák mentén éri el, sokkal inkább úgy, hogy akaratát bármi áron, de keresztülviszi. A projektjeit szereti úgy alakítani, hogy azok magukon viseljék kézjegyét. A konzervatív, változásoktól mentes munkakörülmények nem elégítik ki a Kos vezetőt, igénylik a változatosságot.

Ha a főnököd Kos, vagy tiszteled erős és rugalmas személyisége miatt, vagy ellenszenves számodra, mert állandóan problémázik. Ha meg akarsz felelni neki, jegyezd meg, hogy erő és lendület kérdése minden, ha ezek nem az erősségeid, akkor nincs mese, színlelni kell. A Kos főnök tipikusan az olyan beosztottakat szereti, akik nemhogy tartják vele a lépést, de párhuzamosan több feladatra is képesek koncentrálni, és ha úgy hozza a helyzet, egy adott problémára van B és C tervük is.

Bika

Így tedd boldoggá a főnököd!A Bika vezető lassan, biztosan halad a kitűzött cél felé, s ha egyszer gólt lő, nincs megállás, még többet, még kitartóbban dolgozik a siker érdekében – a Bikát a pénz, a luxus, a márkás dolgok utáni vágy hajtja. A munkában az őszinte, nagyon dolgos munkatársakat szereti. Első pillantásra rendkívül türelmes, de nagyon konok és önfejű tud lenni, nála az érzelmek a munkában nem játszanak, az emocionális konfliktusokat tudatosan kerüli.

Ha le akarod nyűgözni Bika főnököd, mutass tiszteletet, légy szorgalmas! Ha ötleteidet netán visszautasítja, ne törj le, inkább mutasd meg, milyen jó csapatjátékos vagy! Tartsd szem előtt, hogy a Bika felettes konzervatív, akkor boldog, ha a feladatok kidolgozására pontos tervet kap, amit aztán precíz kivitelezés követ. Szereti, ha beosztottja összeszedett, munkája nem jár váratlan meglepetésekkel, se anyagi veszteséggel, de a kávéra és vajas süteményre is gondol, ha úgy hozza a helyzet. 

Ikrek

Így tedd boldoggá a főnököd!Az Ikrek főnököt nem könnyű kiismerni, néha dúl-fúl, néha pedig bűbájos; tele van ötletekkel, amik bizony nem mindig sikeresek. Nehezére esik egy bizonyos feladat mellett hosszú ideig elidőzni, állandóan tele van izgalommal, tervekkel, menne tovább. Rendkívül intelligens és energikus, amit aztán a beosztottjaitól is elvár – nehezen tolerálja, ha valaki nem ilyen. Konfrontálódni az Iker főnök nem szeret, de pontosan tudja, hogy olyan emberekkel kell körülvennie magát, akiknek ez erősségük. Sőt az olyan feladatokat is előszeretettel áttolja másra, amik nem elég érdekesek. A napi 8 órás munkarutint nehezen viseli.

Az Ikrek felettes természete változékony, egyszer melegszívű, szimpatikus, megértő, máskor azonban dühös és türelmetlen – amiatt azonban senkinek nem kell aggódnia, hogy bárkit is utálna. Ha a főnököd Ikrek csillagjegyű, légy vidám, hitesd el vele, hogy nélkülözhetetlen munkaerő vagy – ezt legkönnyebben úgy tudod elérni, ha segíted őt abban, amit ő maga nem nagyon szeret: ez a rendszerezés. Az Ikrek főnök hálás lesz, ha van rálátásod az egész feladatra, és a részleteket is ismered.

Rák

Így tedd boldoggá a főnököd!A Rák főnök szeret anyáskodni a beosztottjai felett, de a szülői figyelmet csak az kapja meg, aki bejut a csapatba. Az odaadó gondoskodásnak persze ára van, a Rák felettes ugyanezt a figyelmet, védelmet és korrektséget várja el, mint amit ő ad. Ha odaadása viszonzatlan marad, hajlamos gyerekes sértődöttséggel kezelni a dolgot. Bár a Rák főnök gyakran álmodozik, álmai abban különböznek másétól, hogy azok biztos alapokon nyugszanak. A siker rendkívül fontos a számára, nemhiába van erős vezető pozícióban. Ahhoz azonban, hogy a mindennapi félelmekkel megbirkózzon, munkahelyi sikerekre, biztos családi és baráti háttérre, anyagi biztonságra van szüksége – őt ezek motiválják.

Egy Rák főnök előtt nem nagyon lehet elrejteni az érzelmeket, rendkívül éleslátó. Próbálj a kedvére tenni, ha így jársz el, biztonságban leszel. Dolgozz ugyanolyan keményen, mint Rák főnököd! Tiszteld a tapasztalatát, és meg fogod kapni azt a támogatást, ami a munkahelyi fejlődésedhez szükséges. Ha azonban elbízod magad, hátradőlsz s az időt pazarlod, leveszi rólad a kezét.

Oroszlán

Így tedd boldoggá a főnököd!Az Oroszlán pont ott van, ahol lenni akar: vezető szerepben. Pozíciójában egészen addig meg is tud maradni, amíg beosztottjai el tudják viselni diktátorként. A feladat nem könnyű, hiába jó valaki abban, amit csinál, az Oroszlán mindig jobb lesz nála. Egy kellemetlen tulajdonsága, hogy a munkatársai magánéletében vájkál, s nem viseli jól, ha bármit is el akarnak titkolni előle. Ennek ellenére népszerű és közkedvelt vezető; mivel elbűvölő és melegszívű, a katonás rendet mindenki megbocsátja neki. Az Oroszlán hisz a kemény munkában, és kiváló érzékkel vesz rá arra, hogy keményen dolgozz – ugyanakkor a jókedv sem ismeretlen a számára. 

Ha Oroszlán felettesed van, valószínű, hogy soha életedben nem dolgoztál még ennyit, ugyanakkor a munka örömöt is okoz. Egy Oroszlán főnök mellett nem baj, ha a siker rivaldafényét te is élvezed, de azzal már rosszat teszel, ha te akarsz a középpontban állni, főnököd nagylelkűsége menten kámforrá válik. Ha el tudod fogadni, hogy ő a főnök, nem lesz baj, de arra is ügyelj, hogy mindig a legjobb formádat hozd. Az Oroszlán szereti, ha valaki ápolt, jól és divatosan öltözik – néha egy-egy magánéleti titkot is ossz meg vele! Ha tanácsra van szükséged, fordulj hozzá bátran!

Szűz

Így tedd boldoggá a főnököd!A Szűz tehetséges és precíz vezető, akit nem nagyon érdekelnek a hatalmi harcok és a munkahelyi pletykák. Ő inkább arra koncentrál, hogy a munka elkészüljön, méghozzá tökéletesen. A határidők miatt gyakran aggódik, stresszel, legtöbbször az időfaktor az, ami megbetegíti. A Szűzre jellemző, hogy felelős pozícióba kerül, de a nyomás gyakran elviselhetetlen a számára. Ennek ellenére úgy hiszi, hogy mindent meg tud oldani, de sajnos csak későn derül ki, hogy a falat olykor túl nagy. 

A Szűz főnök teljesen őszinte, mindig kimondja, amit érez és gondol. Számára a munka akkor megy a legjobban, ha az alapoktól maga építhet fel egy munkát, egy csapatot, amit aztán kiválóan és strukturáltan tud menedzselni, beosztottjait motiválni. Amint a feladat elvégeztetett, gyakran félreáll, a menedzseri szerepet pedig másnak adja át. Ha szeretnéd lenyűgözni Szűz főnököd, légy precíz és fokozottan rendezett, koncentrálj a feladatra! Pletykákkal ne nagyon próbálkozz nála, és ne okoskodj! Öltözéked, íróasztalod legyen rendezett! A Szűz főnök bár gyakran kritizál, azt nem szabad mellre szívni, nem akar rosszat, csak precízen kivitelezett munkát.   

Mérleg 

Így tedd boldoggá a főnököd!A Mérleg vezető egyik erénye, hogy a hatékony munkát úgy végezteti, hogy az nem megy a harmónia rovására. Jellemzően fair, igazságos és inspiráló vezető, aki úgy kritizál, hogy az véletlenül sem sértő. Ennek ellenére nehéz kiismerni a Mérleg személyiségét, a felszínen bűbájos és méltóságteljes, valójában azonban minden részletet pontosan kiszúr, lódítani mellette nem lehet.

A Mérleg vezető óvatos, ha munkahelyi politikáról van szó, jellemzően jól közvetít, de belefolyni már nem szeret. Nem foglal állást, ellenben hiszi, hogy a jó kommunikációval minden probléma elhárítható. Vezetőként mindig arra törekszik, hogy megtalálja a megoldást annak érdekében, hogy a munka rendszerezett és hatékony lehessen. Kivételes tulajdonsága, hogy összehozza az embereket, még ha azok az ellentétes oldalon állnak is. Ha a Mérleg főnököd kedvében akarsz járni, a békés és nyugodt oldaladról mutasd meg magad, a döntéshozatalban ne siettesd, légy közreműködő – és ami a legfontosabb, segítsd őt abban, hogy a munkakörülmények kellemesek legyenek.  

Skorpió

Így tedd boldoggá a főnököd!A Skorpió vezető önbizalmának, energiájának és tudásának köszönhetően gyakran elrettentő, s nehéz megmondani, hogy mire gondolhat éppen. Kifelé rendkívül békésnek mutatkozik, érzelmei felett képes uralkodni. Az okos és szorgos munkatársakkal szemben rendkívül lojális és védelmező, ám érzelmileg nem kötődik. Ha a Skorpió nem szeret valakit, azzal szemben úgy viselkedik, mintha az nem is létezne, ha összetűzésbe kerül valakivel, revánsot vesz, haragja nem múlik el túl hamar.

A Skorpió vezető elől kár eltitkolni a valós arcunkat, pontosan tudja, ki milyen. A kevésbé jóindulatú Skorpió vezető ezeket az információkat fel is használja, ha kell. Pontosan tudja, hogyan kell manipulálni ahhoz, ha a kívánt eredményt el akarja érni. Akit elismer és támogat, annak krízishelyzetben sem kell aggódnia, ha valaki tagja a csapatnak és tisztességgel elvégzi feladatát, annak nem kell aggódnia. A Skorpió főnök megértő és szimpatikus is tud lenni, ezzel pedig könnyűszerrel eléri, hogy a beosztottak motiváltak legyenek. Ha Skorpió főnöködnek szeretnél megfelelni, kerüld a titokzatosságot – a Skorpiókra ugyanis gyakran jellemző a gyanú, a paranoia. 

Nyilas

Így tedd boldoggá a főnököd!A Nyilas vezetőt kiismerni nem könnyű, túlságosan optimista és jellemzően túl sokat vár a munkatársaitól. Ezt nem rosszindulatból teszi, mindössze a nagy feladat lebeg lelki szemei előtt, és nem mindig látja át, hogy az mennyi részletmunkával is jár; nem gyakorlatias. Ezt azonban a munkatársak nem tudják mindig elfogadni. Amikor a munkádat dicséri, azt őszintén és komolyan gondolja, ám amikor kritikára kerül a sor, az nagyon kellemetlen tud lenni, ugyanis előbb cselekszik, s csak aztán gondolkodik. 

A Nyilas vezetőre jellemző, hogy amikor az ember épp eldönti, hogy teljes szívéből utálja és rácsapná az ajtót, biztosan valami olyat tesz, amivel kiérdemli a megbocsátást. Intellektuális kíváncsisága és lelkesedése a beosztottakra is átragad, ezzel akaratlanul is, de motivál. Ha jó akarsz lenni a Nyilas vezetőnél, légy kezdeményező, munkádban pedig légy önálló, ne kelljen fogni a kezded – ezzel biztosan elnyered főnököd elismerését. Ha tanácsra, segítségre van szükséged, akkor is nyugodtan fordulj hozzá, támogatni fog.

Bak

Így tedd boldoggá a főnököd!A Bak vezető jellemzően erős és sikeres, s addig nem nyugszik, míg top pozícióba nem kerül. Mivel a csúcson igényli a biztonságot és a stabilitást, rendszerint szabályokra támaszkodik. Mivel kimért természetű, nem viszi túlzásba a dicséretet, de hallgatóságként kiválóan működik, mert mindenről szeret tudni, ami körülötte történik. Fontos a számára, hogy a legfontosabb munkahelyi dolgokról tudjon. 

Mivel mindig a célon jár az esze, mindenkitől elvárja a kemény munkát, és azt is pontosan tudja, hogy ki mikor ereszt le. A Bak főnök gyors, ha a munka kiosztásáról van szó, és abban is ügyes, hogy ne menjen pocsékba az idő. Erősen ragaszkodik a régi, bevált dolgokhoz, hiszi, hogy a siker őszinteséggel, kemény munkával és utasításokkal érhető el. Ha jó munkaerő szeretnél lenni, tartsd észben, hogy bár kifelé komoly és eltökélt képet mutat, pár perc szabadesésre, lazításra neki is szüksége van. 

Vízöntő

Így tedd boldoggá a főnököd!A Vízöntő vezető nem feltétlenül illik bele a tipikus főnök sémájába, a 8-tól 4-ig tartó munkaidőt például nem épp neki találták ki. Természetét nehéz kiismerni, nem hétköznapi figura, például semmi indíttatása nincs arra, hogy mások felett uralkodjon. Ennek ellenére nagyon is sikeres vezető, emberséges, akinek fontos, hogy a cégen belül mindenki egyenlő elbánásban részesüljön. Megértő és szimpatikus, a beosztottak szeretik és elfogadják. Intuitív és intelligens, aki képes kreatívan és rendhagyóan gondolkodni. Mivel gondolkodása rendkívüli, gyakran tartják zseninek vagy épp őrültnek. 

A Vízöntő főnök pontosan átlátja, mi hogyan működik cégen belül, és azt is tudja, ki őszintétlen, kinek van szüksége segítségre, és milyen változásokra van szükség. Rendszerint türelmetlen azokkal szemben, akik nem támogatják elképzeléseiben, ami legyen bármilyen radikális megoldás, mellette konokul kitart. Nemcsak a munkában, de személyiségében is szeszélyes, gyakran hiperaktív, majd rátör a semmittevés. Ha Vízöntő vezetőt fogtál ki, mielőtt bármit előadnál, bemutatnál, gondold át háromszor, hogy elég érdekes-e, főnököd ugyanis nagyon élvezi az intellektuális beszélgetéseket. Soha ne éreztesd vele, hogy nem tudja, miről van szó, furcsa viselkedését pedig semmiképp ne tedd szóvá – hasonló esetben ezt ő se tenné.

Halak

Így tedd boldoggá a főnököd!A Halak főnök számára a munka nem egyszerűen munka, az felér egy vallással, amit szenvedéllyel és átéléssel végez. Őt nem a materiális értékek motiválják, sokkal inkább a vállalat, a közösség és a dolgozók érdeke. A Halakból azonban csak ritkán válik jó vezető, nemes szándékaikat nem mindig tudják átültetni a gyakorlatba. Előfordul például, hogy napközben azon kapni őket, hogy álmodoznak, gondolatban Párizsban járnak, vagy épp egy ráérős ebédről fantáziálgatnak. A Halak vezető feledékeny, szétszórt és érzékeny, elméleti síkon jobban érti a dolgát, mint gyakorlatban, emiatt gyakran keveredik ellentmondásokba. Bár vezető, döntéseket mégsem szeret hozni, bizonytalan. S bár vezetői képességei nem a legjobbak, munkatársai, beosztottai mégis nagyon szeretik. A Halak főnök segítőkész és szociálisan érzékeny, aki képes órákon át filozófiai eszmecserékbe bocsátkozni valamelyik munkatársával. 

Ha jóban akarsz lenni a Halak főnököddel, ne nyomaszd, oldd meg a problémákat magad, őt csak akkor keresd, ha van ötleted arra, hogyan lehetne magasröptű álmait megvalósítani. Mivel nehezére esik bárkit is visszautasítani, direktben ne kérj tőle szívességet, mert úgy fogja érezni, hogy kihasználtad. Titkaid ne legyenek előtte, belső érzékeny műszere úgyis rájön, hogy van valami.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top