Ezo

5 dolog, amiben a spiritualitás és a vallás különbözik

Sokan úgy gondolnak a spiritualitásra, mint valami misztikus szektára. Most vizsgáljuk meg a vallással összevetve, hogy kitisztuljon a kép!

 A spiritualitással kapcsolatban rengeteg tévhit kering: sokan magával a vallásossággal keverik össze, mások pedig valami misztikus, akár szektaszerű világként képzelik el. A spiritualitásban valójában azonban semmi rejtélyes, semmi földöntúli nincs. Most megvizsgáljuk, miben különbözik a hagyományos értelemben vett, rendszerszerű vallásoktól – így talán tisztább lesz a róla alkotott homályos kép. 

1. A vallás megmondja az igazságot, a spiritualitás segít felfedezni azt

A legtöbb vallás egy meghatározott alapigazságra épít, amit a hívek elfogadnak. A spiritualitás ezzel szemben azt hirdeti, tapasztalj, és döntsd el magad, mi az igaz!

2. A vallás a félelemre, a spiritualitás a bátorságra épít

A vallásos tanok sokszor rémítik meg az embert: ha ezt csinálod, az fog történni, és így tovább. A spiritualitás azonban arra sarkall, hogy légy bátor, és ne a következményektől rettegve cselekedj, vagy ne cselekedj.

3. A vallás elszeparál, a spiritualitás egyesít

A vallások tanai különböznek, és ezek a különbségek gyakran vitákat, indulatokat szülnek. A spiritualitás azonban egyesít minden olyan bölcsességet, ami valóban fontos – így kiküszöböli a gyűlöletet.

4. A vallás bezár, a spiritualitás kinyit

A vallásos tanok és szabályok bedobozolnak – ezt lehet jó és lehet rossz értelemben is érteni. A spiritualitás azonban nem húz kerítést köréd – engedi, hogy szabadon tapasztalj, értelmezz, cselekedj.

5. A vallás a büntetésben, a spiritualitás a karmában hisz

 A vallások a büntetéssel riogatva tiltanak meg rossz cselekedeteket, a spiritualitás azonban azt hirdeti: a saját érdekedben nem éri meg helytelenül élni. 

Forrás: The Mind’s Journal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top