Aktuális

Õszirózsa és tiszafa

Kedves Húgom! Az õszi kert hangulatát talán legjobban az õszirózsával, ezzel a kedves, változatos megjelenésû, szerény és többé-kevésbé igénytelen, egynyári virággal lehetne jellemezni. Amióta a palántáit elültettem, nem is volt vele semmi munkám, most meg élvezem friss virágainak vidám látványát.






  2  
Jövőre még többet szeretnék belőle ültetni.
Befejezéséhez közeledik a téli alma szürete, és szomorúan kell megállapítanom, hogy most a kevés is soknak bizonyul ebből a kiváló gyümölcsből. Pedig alig a harmada termett a tíz évvel ezelőtti mennyiségnek, de a hazai fogyasztás igen csekély, az elveszett szovjet piacot pedig külkereskedőink nem voltak képesek pótolni. Nagy hiba az is, hogy az alma minősége nem éppen kifogástalan, a termés jelentős része csupán ipari feldolgozásra alkalmas. Van tehát tennivaló ebben a hagyományos ágazatban is, amíg elérjük az Európai Unió alaptermelő országainak színvonalát. De addig is arra kellene törekedni, hogy az országon belüli fogyasztás bővüljön; amire volna is lehetőség, hiszen az alma nemcsak nyersen jó, de kompótnak, lekvárnak, süteménynek elkészítve is. Jó volna, ha gyermek és felnőtt több almalevet inna, a termelők meg készítenének házi almabort és almaecetet. (A recepteket az interneten, a www.balintgazda.hu honlapon megtalálhatják az érdeklődők.)

Ha már a gyümölcsfákról van szó, azt üzenem Bagra, Hortobágyi Istvánné kedves olvasónknak, hogy a szétrepedt törzsű cseresznyefáját meg tudja gyógyítani: készíttessen egy tizenöt cm széles fémgallért, és ezzel feszesen szorítsa össze a szétrepedt törzset, a seb széleit pedig ismételten kenje be sebvédő anyaggal. Ha ezt minél gyorsabban elvégzi, akkor a szövetek még ősszel elkezdenek összeforrni, és két-három év alatt a repedés teljesen begyógyul.
Közeledik a lombhullás ideje. Nem győzöm eléggé hangoztatni, hogy milyen sorsdöntő fontosságú ilyenkor a lemosó permetezés elvégzése, hiszen a fák és bokrok az elmúlt hónapokban sokféle kártevő és betegség jelenlétét voltak kénytelenek elszenvedni, és ezekre a fertőzésekre jövőre is számítanunk kell. Az őszi lemosó permetezés a legbiztonságosabb védekezés a fertőzések ellen, ezért a kert minden fáját és bokrát (az örökzöldek kivételével) permetezzétek meg lombhullás idején!

Milyen szer alkalmas az őszi lemosó permetezéshez? A hagyományos bordói lé, a mészkénlé és a gyümölcsfaolaj mellett ma már a kertészkedők rendelkezésére áll az egyszerűbben kipermetezhető Vektafid A, a Vektafid R és a Vektafid S nevű, mindenki által beszerezhető (zöld kategóriájú), környezetkímélő, biotermesztéshez is ajánlott permetezőszer, amelyet két-három százalékos töménységű oldat formájában kell kijuttatni.
Itt az ideje az örökzöld fák és bokrok ültetésének! Neked is azt ajánlom, kedves Húgom, hogy a nagyon elterjedt, de sok gondot-bosszúságot okozó tuják helyett az idén ültessetek inkább borókát vagy tiszafát! Ez utóbbi egyike a leggyorsabban növő és legváltozatosabb (oszlop alakú, színes tűlevelű fajták) örökzöld növényeknek, amelyekből igen szép sövényeket lehet nevelni, és nem okoznak kellemetlen meglepetéseket a gazdáiknak.







  3  
A tiszafákon most piros „álbogyók” díszlenek; ezek akár meg is ehetők, de a növény más részei, a fekete magja és hajtásai – különösen a háziállatok számára – mérgezőek!
A felszedett sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a céklát, a zeller gumóját pincében lehet a legjobban eltartani a téli és tavaszi hónapokig. Ehhez feltétlenül friss, nem fertőzött folyami vagy nagyszemű bányahomokot kell beszerezni, mert a már többször használt homokban levő mikroszervezetek a gyökerek idő előtti rothadását okozhatják. A gyökereket úgy rétegezzétek a homokba, hogy egymással ne érintkezzenek! Persze, még így is szükség lesz a betárolt készlet időnkénti átvizsgálására.
Hát, ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom. Neked és szeretteidnek további sikeres betakarítást kívánok! Kérdéseidre levélben vagy a www.balintgazda.hu honlapon készséggel válaszolok.

Kelt Kertvárosban, a 2001. esztendő szeptemberének végén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top