Aktuális

Papír nélkül – boldogan

Régen úgy hívták, vadházasság. Ma már nincs benne semmi rendkívüli. Így is lehet élni, papír nélkül, csak a szerelem szavára hallgatva. A ceremónia felesleges. Nem ezen múlik. Így mondják az együttéléspártiak.




Közben pedig – talán jogosan – a véglegességtől rettegnek. A puszta számok azonban arról vallanak, hogy az anyakönyvvezető előtt tett eskü nemcsak formalitás, hanem összetartó erő is.
Manapság, amikor még a holnapot sem látjuk előre, az a szó, hogy örökre, szinte értelmezhetetlennek tűnik. A gondolkodásunkat inkább a “minden megváltozhat”, és a “semmi sem tart örökké” közhelyei, vagy igazságai(?) befolyásolják. Pontosan tudjuk, hogy az érzéseink mennyire változékonyak – ami mára érvényes, az holnapra egyáltalán nem biztos, hogy igaz. A szoros párkapcsolatnak – ezt az etológusok régóta tudják – fontos szerepe van az emberré válás folyamatában. A kizárólagosság ugyanis növeli a biztonságot, és lehetővé teszi mind a férfi, mind a nő számára, hogy a szakítás és a megcsalás veszélye nélkül legyenek akár huzamosabb ideig is külön. Ez nagyon fontos a vadászó férfi számára, aki így napokig is távol lehet, és a nőnek, akinek szüksége van a férfi támogatására, amíg a gyermekei felnőnek.

A papír nélkül együtt élők nem is ezeket az ősi igazságokat kérdőjelezik meg. Sokszor inkább a hivatalosan is elismert kapcsolat kiüresedése miatt aggódnak. Amikor két embert csak az “anyagi együtthatók” tartanak össze.


Folyamatos udvarlás






Őri Sándor
és Veszeli Gertrúd 1993 óta élnek együtt papír nélkül. Bár sokszor felmerült az esküvő gondolata, eddig még mindig ellenálltak. Gerti szerint azért, mert nem mindegy, hogy egy pár azért él együtt, mert egyszer valamikor régen kimondták az igent, vagy azért, mert tényleg így gondolják helyesnek. A barátok, a család nyomása erős. Mindenki megérti ugyan, hogy ők ezt az életformát választották, azért még ennyi idő után is meg-megkérdezik, mikor lesz az esküvő. Ők azonban teljes jogú családnak tartják magukat így is.

Különösen azóta, amióta fiúk, Matyi megszületett. Nem számítottak rá. Gerti úgy gondolta, hogy Sándor nem örül majd. Akkor érte a legnagyobb meglepetés, amikor a gyermekáldás hírére Sándor arcán az eufórikus öröm érzését fedezte fel. Második gyermekük érkezését sem mostanra tervezték, mert építkezni szeretnének. Így alakult, de az is lehet, hogy tudat alatt nagyon is vágytak már erre a babára is.

– Én szóltam Gertinek – meséli Sándor –, hogy vegyen egy terhességi tesztet. Ő azt hitte, megfázott, mert rázta a hideg, és semmi sem esett jól, csak a citromos tea. De én az anyaság jegyeit véltem felfedezni, és igazam lett… Ennyire együttrezdülünk már.

– Sohasem merült fel bennem az – árulja el Gerti –, hogy nem vagyok biztonságban mellette, hogy egyik pillanatról a másikra elhagyhat. Inkább az előnyeit élvezem az effajta kapcsolatnak. Sokat beszélgetünk, tudunk, és van is miről beszélnünk, és ez számunkra jól is esik. Az életünk folyamatos udvarlás. Nem próbáljuk meg megspórolni azt sem, hogy a másik kedvére tegyünk. A bizalom nálunk sokkal inkább érvényesül, mint egy házasságban. Az egymásnak tett személyes eskü szorosabban összeköt bennünket, mint a házassági anyakönyvi kivonat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top