nlc.hu
Aktuális
Miért éppen kontaktlencse? – 2. oldal

Miért éppen kontaktlencse? – 2. oldal

Nem csak a látás élességét javítják. A széles változatban kapható lencsék között alkalmazásuk szerint megkülönböztetünk korrekciós lencséket, gyógylencséket és kozmetikai lencséket.

A korrekciós lencsékkel különböző látáshibáinkat korrigálhatjuk, velünk született és szerzett hibákat egyaránt. Rövid- vagy távollátást javíthatunk, de az úgynevezett öregkori rövidlátás javítására is szolgálnak. Ma már akár plusz huszonöttől mínusz huszonöt dioptriáig terjedő látásélességi hiba is javítható. Ezek közül is választhatunk, mennyi időközönként akarjuk cserélni őket. Az egynapos viselésű, egyszer használatos fajták kétségkívül a legbiztonságosabbak. Minden reggel új, steril lencsét kell a szemre helyezni, este pedig, levétel után, egyszerűen ki kell dobni. E típus előnye: nincs szükség arra, hogy fertőtlenítő szerekkel és a mindennapos ápolással bíbelődjünk.

A legnépszerűbbek a havi lencsék, melyek természetesen olcsóbbak, mint az egynaposak. Léteznek három hónapig hordható lencsék is. A hagyományos, úgynevezett éves viselésű típusok hat-tizenkét hónapig őrzik meg minőségüket. Nappal kell viselni, este pedig kivenni, és a tárolódobozba helyezni. Könnyen megtalálhatjuk kontaktlencséinket, és nem kell turkálni a dobozban, ha a kissé színezett változatot választjuk. Ez nincs hatással a látott képre, de felhelyezéskor és kivétenél sokkal praktikusabb.

Létezik egy olyan lencsetípus is, melyet harminc napig folyamatosan hordhatunk, ami nagyon kényelmes, hiszen alhatunk is benne, s ezt sem kell tisztogatni.
A gyógylencséket gyógyszerhordozóként vagy kötésként alkalmazzák a szaruhártya különböző megbetegedései vagy sérülései esetén, például a külső hatások elleni védelemre.

A kozmetikai lencséket azoknak ajánlják, akik meg akarják változtatni szivárványhártyájuk színét. A tökéletesem látók számára is eredeti megoldás a kontaktlencse, ha egyszerűen csak egy kicsit módosítani akarnak a megjelenésükön. Kaphatóak már a szem színét megváltoztató lencsék – sötét és világos szemet egyaránt! –, persze, ha kell, választhatjuk ezt optikai (dioptriás) változatban is.

Egyénre szabott megoldások

Szinte mindenki hordhat kontaktlencsét, rendkívül ritka, hogy ellenjavallat van, egyéni tulajdonságok és betegségek miatt. Ilyen például a kötőhártya-gyulladás, a kimondottan erős szemszárazság vagy az egyik szem hiánya, állandó allergia, ismétlődő megfázások (influenza), túlságosan száraz vagy poros helyiségben végzett munka. Folyamatos ellenőrzés szükséges a cukorbetegeknek és a terhes, valamint a szoptatós mamáknak. A szezonális kötőhártya-gyulladásban szenvedők (például a pollenallergiások) számára már létezik megnyugtató megoldás. Mivel az antigének hajlamosak arra, hogy a lencsék felületén összegyűljenek, így az érintetteknek naponta új lencsét kell viselniük.

Azoknak, akik +/- 4 dioptriánál erősebb szemüveget hordanak, általában kissé más erősségű kontaktlencsét kell hordaniuk. Ez a szemüveg lencséje és a szem (10-16 mm), valamint a kontaktlencse és a szem (0 mm) közötti távolság különbségéből adódik. A távollátóknak (pluszos dioptriák) magasabb dioptriaszámú lencsére van szükségük, mint amilyen a szemüveg erőssége, a rövidlátóknak (mínuszos dioptriák) pedig alacsonyabbra.

Mit szabad, és mit nem?



•  A lencséket le kell venni, mielőtt mérgező vagy maró hatású anyagok közelébe kerülünk! 


• Mindig tiszta és száraz kézzel nyúljunk a lencsékhez!


•  Soha ne használjuk a körmünket, csipeszt, vagy más éles tárgyat arra, hogy a lencséket kivegyük a szemünkből!


• Sminkelési aranyszabály: először tegyük be a lencséket a szemünkbe, majd sminkelhetünk. Este az első a lencsék kivétele, ezután jöhet a festék eltávolítása.


• Soha ne használjunk szempillákat hosszabbító szempillaspirált, mert az olyan apró szálakat tartalmaz, amelyek a szembe kerülve szennyezik a lencséket. 


• A hajlakkot a lencsék felhelyezése előtt fújjunk a hajunkra!


• Ne használjunk szemceruzát a szemhéj alsó peremén!


• Ha véletlenül napközben rövid időre elalszunk a lencsék levétele nélkül, az nem okoz gondot, de előfordulhat, hogy utána száraznak érezzük a szemünket. Ezen segíthetünk, ha gyorsan pislogunk néhányszor, vagy megfelelő szemcseppet használunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top