nlc.hu
Aktuális
Népbetegség a cukorbaj

Népbetegség a cukorbaj

Elképzelhetõ, hogy nem örül az olvasó, ha folyton testedzésre biztatjuk, fõleg, ha nincs hozzá ideje és kedve sem. Mégsem mondhatunk le a mozgás népszerûsítésétõl: hiszen, ha valakinek nincs túlsúlya, és rendszeresen mozog, kisebb az esélye arra, hogy cukorbeteg lesz





– vagy ha már az, akkor előfordulhat, hogy rendszeres sportolással, fogyással és diétázással visszaszoríthatja, illetve karbantarthatja a kórt.

– Akkor beszélünk cukorbetegségről (latinul diabetes mellitus), amikor az éhgyomorra, vagy az étkezés után mért vércukorszint, esetleg mindkettő meghaladja a normál határértéket, s ismételten mérve is ezt találjuk – szögezi le dr. Winkler Gábor egyetemi magántanár, a Szent János Kórház II. számú Belgyógyászatának osztályvezető főorvosa. – A cukorbetegség formáit 1-es és 2-es típusba soroljuk, s ezeken kívül ismerünk terhességi diabéteszt, illetve az “egyéb” kategóriába tartozó cukorbetegséget is.






Kell az inzulin

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban fiatal korban jelentkezik. Ez a probléma az immunfelismerő rendszer zavarán alapul: valamilyen ágens (például vírus vagy táplálkozási tényező) bekerül a szervezetbe, s ez ellen a nem teljesen érett immunrendszer ellenanyagot termel – ám az ellenanyag a hasonló szerkezetű saját fehérje ellen is harcba lép, és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulinelőállító sejtjeinek nagy részét vagy egészét. Ez pedig inzulinhiányos állapotot idéz elő.

A 2-es típusú cukorbetegség hátterében állhat az inzulinhatás elégtelensége (inzulin termelődik, de biológiai hatása elmarad a kívánttól), vagy az inzulintermelődés zavara. A 2-es típusú diabéteszt tehát a kórformák sokszínűsége jellemzi, míg az 1-es típusú megbetegedés klinikai megjelenése általában azonos.

Az 1-es típusú kórforma rendszerint heves tünetekkel indul: a beteget szájszárazság kínozza, állandóan szomjas és nagy mennyiségű vizeletet ürít. Fogyás is jelentkezhet, s a lehelet aromás illatú. Kezeletlen állapotban tudatvesztés, esetleg kóma alakulhat ki a magas vércukorszint miatt, valamint az azt kísérő, egyéb anyagcserezavarok következtében.





A 2-es típusú diabétesz gyakran rejtetten kezdődik, sokáig panaszmentes lehet, s akár évek is eltelhetnek a betegség kezdete, valamint annak felismerése között. Nem ritka, hogy szűrővizsgálat vagy menedzserszűrés keretében diagnosztizálják ezt a fajta diabéteszt, vagy szemorvos küldi laboratóriumi vizsgálatra a beteget, mert a szemfenéken cukorbetegségre utaló elváltozásokat lát. Fogorvos is kezdeményezheti a vizsgálatot, mert nagyon romlanak az illető fogai. Nem gyógyuló sebek, bőrbetegségek, tartós altesti viszketés is felkeltheti a cukorbetegség gyanúját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top