nlc.hu
Aktuális
Mindenki másképp csinálja…

Mindenki másképp csinálja…

Nyaralni muszáj, csak nem mindegy, hogyan. Összeállításunkban anyuka gyermekekkel, fiatal, keményen dolgozó nõ, tinik, nyugdíjasok, sztárok mesélik el, hogyan töltik szabadságukat…

és miként próbálják megúszni, hogy kellemetlen élményekkel érkezzenek haza. Így, a jövőben talán felhasználhatunk néhány tippet a tapasztalataikból.





Alvómaci és kispárna

Utasi Andrea három kisgyermek édesanyja, Márk és Bálint most három és fél évesek, Maya, a nővérük öt. Nemrég tértek haza leányfalui nyaralásukról. Nem ez az első vakációjuk, amit ott töltöttek; kipróbáltak már néhány helyet, de idáig ez jött be a leginkább.

– Az első nyaralásunkról nem őrzök kellemes élményeket. Még csak féléves volt a kislányunk, amikor elutaztunk a Balaton mellé – meséli Andrea. – A tervezett két hétből csak egy lett, mert a szállásunk nagyon messze volt a strandtól. Mayát akkor még szoptattam, és ez is sok gonddal járt. Nem vagyok eléggé nyitott ahhoz, hogy a strandon megetessem, így állandóan jönni-menni kellett. Nagy könnyebbség lenne a kisgyermekes szülőknek, ha a strandokon is kialakítanának erre a célra egy külön helyiséget.

– A fotókat elnézve idén azért már jobban sikerült a nyaralásotok…

– Azért szeretünk ide járni, mert közel a vízpart, jókat lehet kirándulni a környéken, de most sem ment minden olyan simán. A férjemmel június elejére terveztük a vakációt, ám ez több héttel eltolódott, mivel a gyerekek sorra bárányhimlősek lettek. Szerencsére ez a leányfalui ház egy rokonunké, így tudtunk módosítani. Egy utazási irodánál nem biztos, hogy ez megoldható lett volna.

– Mennyi időre van szükséged, hogy megfelelően felkészülj a nyaralásra?

– Ma már ezt is rutinosabban megy: elég fél nap. Egyévesek voltak a fiúk, amikor először elmentünk velük vakációzni. A barátnőmék is elkísértek minket; az ő kisteherautójukba befért az etetőszékektől kezdve a babakocsikig minden. De az is előfordult már, hogy valamit itthon felejtettünk: például a lázmérőt, vagy elfogyott a pelenka. Kisebb településeken órákat kell bolyongani, amíg végre megveheti ezeket a dolgokat az ember.

– Mi a teendő, ha rossz az idő?

– Akkor is menni kell, velük nem ülhetünk a négy fal között. Hamar elunják magukat, ezért nem vállalkozunk még hosszabb útra. A magunkkal vitt játékok, kispárnák, alvómacik is nagy segítséget jelentenek. Azt hiszem a gyerekek igazán még nem igénylik a nyaralást, inkább mi ragaszkodunk hozzá. Ők itthon érzik magukat a legjobban, a saját kis dolgaik között. A számukra az a legideálisabb, ha egy-egy napra elutazunk valahová.

– És ti mennyire tudtok kikapcsolódni a vakáció alatt?

– Tulajdonképpen semennyire. Nem akarok pesszimistának tűnni, de így van. Nyaralás alkalmával is ugyanúgy kell végezni a napi munkát, mintha itthon volnánk. Rengeteg csomaggal indulunk el, ám képtelenség annyi ruhát vinni, hogy ne kelljen mosni. Étteremben enni elég sokba kerül és a gyerekek sem képesek még nyugton ülni, így főzni is muszáj. Talán annyi a könnyebbség, hogy nem kell vásárolni, mert próbálunk mindent megvenni előre. Ezzel nem keveset lehet spórolni is.

– Gyerek nélkül nem vághattok neki egy rövidebb pihenésnek?
Idén először sikerült elmennünk kettesben a férjemmel pár napra külföldre. Számomra ez volt az igazi kikapcsolódás. Persze ehhez is óriási szervezőmunkára volt szükség. A gyerekeket nem akartuk a nagyszülőkhöz vinni. A környezetváltozás és az, hogy mi sem vagyunk velük, túl sok lett volna nekik. Ezért a nagyszülők költöztek be hozzánk, ami megint nem volt egyszerű, de megérte. Úgy utaztunk el, hogy tudtuk, a legjobb kezekben vannak a gyerekek. Másként biztosan nem élveztük volna a vakációnkat, és félóránként telefonáltunk volna haza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top