nlc.hu
Aktuális
Ragadjuk torkon a betegséget!

Ragadjuk torkon a betegséget!

Alighogy lezárult az allergiás szezon, máris egyre gyakrabban jelentkeznek a téli idõszakra jellemzõ fül-orr-gégészeti megbetegedések, a heveny légúti gyulladások. Gyakori és látszólag jól ismert bajokról van szó, ám az "öngyógyítás" mégsem tanácsos.




Ha nem fordulunk orvoshoz, s helyette önmagunkat kúráljuk, komoly szövődmények alakulhatnak ki, amelyeket csak hosszas orvosi kezeléssel lehet meggyógyítani.

– A kórokozók elsődleges támadáspontja az orrüreg nyálkahártyája, a levegőből rendszerint cseppfertőzés útján jutnak ide – magyarázza prof. dr. Z. Szabó László, az Országos Gyógyintézeti Központ Szabolcs Utcai Kórházban működő Fül-orr-gégészeti Osztály egyetemi tanára. – Tüsszögéskor, köhögéskor a felsőlégúti fertőzésben szenvedő beteg a levegőbe árasztja a vírusoktól vagy baktériumoktól hemzsegő orr- és garatváladékot. Természetesen közvetlen érintkezéssel, például puszival vagy közös pohár használatával is megfertőződhetünk. Ilyenkor a kórokozók megtelepszenek a nyálkahártyán, és ott gyulladást okoznak. A betegnek ilyenkor orrdugulása lehet vagy folyik az orra, s a gyulladást levertség, rossz közérzet, illetve hőemelkedés is kísérheti.







Prof. dr. Z. Szabó László
Vírus vagy baktérium?


A professzor szerint az “egyszerű” felsőlégúti gyulladással is érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a beteg nem minden esetben tudja megítélni, hogy van-e szövődménye a folyamatnak. Hiszen társulhat a betegséghez egyszerű vagy tüszős mandulagyulladás, garat- és gégegyulladás is. Ha vírusos eredetű a fertőzés (hogy erről van-e szó, ezt magunk nem tudjuk megállapítani, csak az orvos!), akkor nincs értelme antibiotikus kezelésnek, hiszen ezek a gyógyszerek vírusok ellen nem hatásosak. Az antibiotikum a bakteriális eredetű gyulladások esetén jelenthet megoldást.

Gyermekkorban a leggyakoribb szövődmény a középfülgyulladás. Az orrmandula – amely normális esetben tíz-tizenkét éves korra elsorvad – elősegíti, hogy a fertőzés a fülkürtön (a garatot a középfüllel összekötő járaton) keresztül a dobüregbe (a dobhártya mögötti területre) jusson. A középfülgyulladás enyhe tünetekkel kezdődik, ám azok egyre súlyosabbá válhatnak. Ha a gyulladás bakteriális eredetű, akkor a folyamat előrehaladtával genny képződik a dobüregben. Z. Szabó professzor hangsúlyozza, a kezelés mindig attól függ, hogy milyen stádiumban van a középfülgyulladás: ha kezdeti szakaszban tart, és bakteriális eredetű, akkor antibiotikumokkal gyógyítható, de legalább ilyen fontos a megfelelő összetételű orrcseppek használata is.





A hallást is fenyegetheti a középfülgyulladás


Ha azonban a dobüregben már genny termelődött, akkor annak “eltűnése” onnan nem várható, sőt, egyre szaporodik a zárt üregrendszerben. Ilyenkor egyre fokozódó fájdalom, és csillapíthatatlanul magas láz lép fel, s ez mindaddig tart, amíg a genny ott van. Ha nem viszik orvoshoz a gyereket, akkor – a nyomás hatására – a dobhártya felrepedhet, és a genny magától kiürül a hallójáraton keresztül. Ez azért baj, mert ilyenkor maradandó hegek keletkeznek a dobhártyán, vagy be sem gyógyul, és ez hallásromlást, valamint további fertőzésveszélyt eredményez! Ennél is súlyosabb következményekkel jár, ha a középfüllel határos szervekre, például az agyhártyára vagy az arcidegre terjed rá a genny, hiszen így agyhártyagyulladást, arcidegbénulást, a koponyán belüli nagyerek trombózisát is okozhatja. Ezek a súlyos következmények nagyon nehezen, s csak komoly műtétek árán gyógyíthatók.







dr. Helfferich Frigyes
– Ha genny van a dobüregben, azt a lehető legkíméletesebb módon kell eltávolítani, ez pedig ebben a stádiumban a felszúrást jelenti. Ilyenkor ép szövetet sebzünk, amely begyógyul utána – mondja a professzor. – Nagyon kártékony, ha a gondos orvosi mérlegelés ellenére, a szülő elutasítja, hogy gyermeke fülét felszúrják, hiszen ezzel kiteszi a kicsit a súlyos szövődményeknek. Tévhit, hogy a felszúrás hajlamosítana a további, visszatérő gyulladásokra! Az ismétlődő gyulladás ugyanazon okok következménye lehet, amelyek miatt az első gyulladás kialakult!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top