nlc.hu
Aktuális
Szauna – több mint forróság

Szauna – több mint forróság

Aki rendszeresen szaunázik, egészségesebb, kevésbé érzékeny az idõjárás változásaira, kiizzadhatja testi-lelki mérgeit, bõre megszépül, izmai ellazulnak. De nem mindegy, melyik izzasztókamrában és hogyan ücsörög!




Rohanó világunkban átalakulnak az ősi szépítő, egészséget megőrző módszerek, például a szaunázás is. Egyre nagyobb teret hódít az infraszauna, amely két táborra szakította a hőségkamrák rajongóit: vannak, akik, az új, vörös fényre, míg mások az ellazító forró levegőben üldögélésre esküsznek. A két módszerben közös, hogy az egészségünket, a szépségünket szolgálják – csak másként.






A finnek forró levegője


Az eredeti finn szaunákban – amelyekből az északiak akkor is bezsúfolnak egyet a lakásukba, ha csak egy szobájuk van! – a levegőt forrósítják fel. A szaunakályhákban izzó kövekre vizet locsolnak, így a hőségkamrában nyolcvan-száz fokra emelkedik a hőmérséklet, amire a szervezet fokozott izzadással válaszol. A finn szauna felfűtése harminc-hatvan percet vesz igénybe, és az izzadás, valamint a hűtési és pihenő szakaszok váltogatása akkor ideális, ha legalább másfél-két óra hosszat tart. Aki szeretné fokozni az élvezeteket, és még jobban ellazulna, az szerezzen be egy fűzfavesszőt, nedvesítse be, és suhintson végig vele néhányszor gyengéden a testén! A finn szauna klímája felszámolja a stresszt, rózsássá varázsolja a bőrt, és szabaddá teszi a légutakat.


Testet melegítő vörös fény





Akinek kevesebb az ideje, az inkább az infraszaunát válassza, ahol száraz marad a levegő, és a hőmérő higanyszála sem kúszik harmincöt-ötvenöt foknál magasabbra! A hosszúhullámú, minden irányból áradó, láthatatlan infrasugarak – a finn szaunával ellentétben – nem a levegőt fűtik fel, hanem közvetlenül a testet. Ez a magyarázata annak, hogy még nem érezzük a meleget, de a testünk már elkezd izzadni. A fizikoterapeuták által is használt vörös fény mélyen behatol az izom- és zsírrétegbe, ezzel gyakorol nagy hatást a mélyen fekvő testszövetekre, és még a lerakódott nehézfémeket is kiizzadhatjuk. Az infraszauna felmelegítéséhez elegendő öt-tíz perc, az izzadáshoz pedig egyszer fél óra.






Hűtés és pihenés


Mindegy, melyik hőségkamrát választottuk, az izzadás után hűtsük le a testünket! Az igazán profik jeges vízben mártóznak meg, méghozzá úgy, hogy léket vágnak egy tavon. Gyengédebb variáció, ha először kimegyünk a hideg levegőre, majd magunkra nyitjuk a hidegzuhanyt, és addig állunk alatta, amíg a testünk teljesen lehűl. A hűtés lényege, hogy a forróságban felmelegedtek a belső szerveink, a vírusok és a baktériumok elpusztultak, a bőr vérkeringése az ötödik sebességbe kapcsolt, majd jön a hideg víz, amely továbbfokozza az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, így megelőzhető a fertőző betegségek kialakulása.
A hűtés után következik a nyugalmi fázis, mely tizenöt-harminc percig tart. Burkolóddzunk puha köntösbe, vagy finom gyapjútakaróba, helyezzük kényelembe magunkat, olvasgassunk, vagy hunyjuk le a szemünket, és ábrándozzunk!


Aranyszabályok





•  Az izzadást kezdjük az alsó padokon, majd a második szakaszban, vagy tíz perc után költözzünk egy „polccal” magasabbra!

•  Izzadás után tilos erőteljes mozgással terhelni a szervezetet! Például, aki uszoda szaunájában verejtékezik, az előtte ússzon, és ne utána, vagy közben! Ugyanis a szaunázás a szervezetnek erőteljesebb megterhelést jelent, amely után már nehéz fizikailag teljesíteni, és a fáradtság hatására a mozgás koordinálása sem egyszerű.

• A legtöbb konditeremben van szauna, ami pompás befejezése az izmok sanyargatásának. Ha a megdolgoztatott izmokat itt lazíthatjuk el a legjobban.

•  Szaunázás közben ne igyunk, csak utána! Ugyanis, ha az izzadási szakaszok között kortyolgatunk, azt rögtön távozik a testünkből.

•  Az izzasztókabinba ne vigyünk olvasnivalót, mert a hőség hatására a nyomdafesték káros összetevői a levegőbe kerülhetnek, és belélegezhetjük, ráadásul összemaszatolhatjuk magunkat.





•  Szaunázás előtt zuhanyozzunk, töröljük szárazra a testünket, mely így még jobban izzad!

•  Az aromatikus szaunaolajokat ne kenjük a bőrünkre, hanem vízzel hígítsuk és tegyük egy tálkába, vagy locsoljuk a szaunakályha izzó köveire! Élénkít: a citrom-, a borsmenta-, az eukaliptusz- és a grépfrútolaj. Ellazít: a bergamott-, a jázmin- és a mandarinolaj.
Szauna – több mint forróság – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top