nlc.hu
Aktuális
Tincs ami nincs – II. rész

Tincs ami nincs – II. rész





Megelőzés

•  Ha valamilyen lappangó betegségre vagy hormonális problémákra gyanakszunk, forduljunk orvoshoz!

•  Táplálkozzunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon! A zsírban gazdag étrend is káros, ezért fehérjeszükségletünket igyekezzünk kis zsírtartalmú forrásokból kielégíteni (hüvelyesek, szója, gabonafélék)!

• Kíméljük a hajunkat: ne szárítsuk forró hajszárítóval és lehetőleg kerüljük a dauert meg a festést!

•  Jótékony hatású, a fejbőr vérellátását serkenti a fejbőr masszírozása. Különösen hasznos, ha jojoba- vagy finomítatlan csíraolajat masszírozunk a bőrbe, majd meleg törülközőbe csavarjuk, és fél óra múlva alaposan megmossuk.

•  Jót tesz a fejbőr vérellátásának minden olyan tornagyakorlat, amely fordított testhelyzetet igényel (jógázás, fejenállás, gyertya).






A kismamák is érintettek

Sok kismama tapasztalja, hogy míg áldott állapotban fényesebb, erősebb lesz a körme, haja pedig dúsabb, addig a szülés utáni két-három hónapban hirtelen rengeteg haja hullik ki. Ennek oka, hogy a babavárás alatt megnövekedett progeszteronszint miatt több hajszál van növekedési fázisban, mint egyébként. A szülés után azonban a progeszteronszint hirtelen leesik a szervezetben, így több hajszál kerül “hanyatló” fázisba, vagyis a normálisnál több haj hullik ki. Akár azt is mondhatnánk, hogy ekkor hullik ki mindaz a haj, aminek a várandósság alatt kellett volna.






Segíthet a homeopátia is


– A bőrgyógyászati, illetve a belgyógyászati kivizsgálásnak kell először történnie – mondja dr. Molnár Mariann gyerekorvos-homeopata. – A homeopátiás kezelés segít a konkrét ok (például valamilyen góc, vagy egy tüneteket alig mutató húgyúti fertőzés) felszámolásában. Erre is adhatók tüneti szerek, de magára a hajhullásra is, figyelembe véve a hajhullás fajtását, specialitását, például a fej mely részén van, és mást is érint-e, mondjuk a nemi szőrzetet. Vagy ha kihullott a haj, és visszanő, akkor az ugyanolyan, mint volt, netán csak ősz hajszálak nőnek vissza, vagy feltűnően göndör tincsek, esetleg túl gyenge szálak lépnek a helyükre. Ilyenkor nagyon jók a gyógyulási esélyek.
Nehezebb a gyógyítás, ha nincs meg a pontos ok, de ilyenkor is lehetnek esélyei a homeopátiának. Ha a beteget és a tüneteit figyelembe vesszük, akkor is tudjuk befolyásolni a betegséget, ha nincs más háttérmagyarázat. Ekkor az úgynevezett “alkati kezelést” kell választani. A hajhullásos beteget a homeopata orvos egészében nézi, figyelembe veszi az életét, testi történéseit, beépítve a hajhullást, mint tünetet. De nem a hajhullást, hanem a hajhullásban szenvedő beteget kezeli! Nagy segítség, ha a beteg át tudja gondolni az életét, és például arra a nem könnyű kérdésre tud válaszolni, mi előzte meg a hajhullást? Hiszen egy családi tragédia vagy a munkahely elvesztése után többnyire nem másnap kezd el hullani a haj, hanem esetleg csak fél év múlva. Jó tudni, milyen egyéb tünetek jelentek meg, például izzadékonyabbá vagy fázósabbá vált a beteg, netán megváltozott az emésztése, a menstruációs ciklusa stb.

Attól, hogy homeopátiás kezelést kap valaki, a bőrgyógyász által ajánlott külsődleges kezelést ajánlott folytatni, így együttesen jobbak a gyógyulás esélyei.

A homeopátiának abban is lehet szerepe, hogy vashiány esetén adott vas jobban beépüljön a szervezetbe, és abban, hogy a lerakódott salakanyagokat könnyebben eltávolítsuk.


Segítő szer lehet (csak orvosi kivizsgálással!):






•  szellemi, fizikai kimerülés miatt: acidum phosphoricum

•  ismételt várandósság, szoptatás után: nátrium muriaticum

•  hirtelen gyász, veszteség után: ignatia

•  kimerítő betegség, például hosszú hasmenés vagy rossz táplálkozás után: carbum vegetabilis, china ruba

•  hideg hatás, fejbőr megfázás miatt: dulcamara, hepar sulfur, kálium carbonicum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top