nlc.hu
Aktuális
Testvérek – még egyszer

Testvérek – még egyszer

Legutóbb két levelet idéztem, mindkettõ a testvérféltékenységrõl szólt. Mindkettõben két gyerek van a családban, az egyikben két, korban egymáshoz viszonylag közel álló, a másikban kicsit nagyobb korkülönbséggel született fiútestvér.




De van, amiben nagy különbség is van a két család között. Az egyikben – a levélíró nagymama megítélése szerint is – a szülők mindent megtettek a gyerekekért, nem volt megkülönböztetés a kicsi javára, az anya mindenbe bevonta a nagyobb fiút, amibe lehetett, mint megbecsült segítséget. Miközben – több mint tíz éven át – úgyszólván saját kezűleg építette az apa a házat, amelyben az anya is sokat segített („mai napig van mit csinálni rajta”), és közben játszótér is épült a kertben a gyerekeknek, favárral, csúszdával, tollaspályával…
A másik családban viszont az apa mindig is kivonta magát a családból, hétvégeken se volt otthon, úgy gondolta, hogy „a gyereknevelés az asszony dolga”; ő csak különbséget tett a két gyerek között: a kicsit szerette, babusgatta, a naggyal nem törődött. A testvérféltékenységről az a véleménye, hogy a fiúknak az a dolga, hogy rivalizáljanak.

A múltkor, bevezetésképpen általában beszéltünk a testvérviszonyról és a testvérféltékenységről, a gyerekek veszekedéseiről… Most vegyük szemügyre közelebbről két esetünket!

Az elsőben a gyerekek hét és tizenkét évesek. (Vannak, akik azt mondják, hogy a kis korkülönbség a jó, akkor tudnak a gyerekek jól játszani egymással; vannak, akik azt állítják, hogy a kis korkülönbség fokozza a féltékenységet, míg a nagyobb korkülönbség inkább ébreszt apáskodó vagy anyáskodó érzéseket a nagyobbik testvérben… Itt viszonylag nagy a korkülönbség, másik esetünkben viszont kicsi – de az áldatlan testvérharc látszólag egyforma.)

Ebben a családban több mint tíz éve folyik a hősies – és eredményes – erőfeszítés a saját otthon megteremtésére, és nem is akárhogyan, hanem a gyerekeket is tekintetbe véve és igényesen.

De tudnunk kell azt a szorongató igazságot (amiről persze, soha nem a szülők és a családok tehetnek!), hogy a házépítés manapság általában rettenetes erőfeszítései (ha csak nincs valami örökség, vagy ki tudja, milyen forrásból „korlátlanul” rendelkezésre álló pénz), nagyon megviselik a családokat. (Nem egyszer láthatjuk és hallhatjuk, hogy a majdnem kész ház válik hirtelen eladóvá, mert a házasság sínylette meg a sokszor embertelen erőfeszítést kívánó munkát…) A hetvenes években emlékezetem szerint egy miskolci kollegina használta először a „házépítési neurózis” kifejezést, gyerekkori szorongásos, illetve agresszív tünetegyüttesekre, melyeknek hátterében „relatív érzelmi elhanyagoltságot” talált, mivel a felnőttek, az apa és az anya erejéből már nem futotta azokra a haszontalan – és kedélyes – együttlétekre, melyek az érzelmi biztonságot megalapozzák…

A mi esetünkben nem lehetetlen, hogy a nagyobbik fiú „vadsága” ezt a fajta érzelmi nélkülözést fejezi ki – amiről senki nem tehet!, legalábbis a családon belül –, és ami persze, a tudattalanban könnyen összemosódik a kisebb testvér iránt érzett természetes féltékenységgel, és rendkívüli mértékben felerősíti azt. (Ha mindehhez még valamiféle betegség is társul, a házépítésben kimerült felnőttek valamelyikénél, mint ez a nagymama levelének másik, nem idézett részéből kiderül, akkor a szorongás és a magányérzet – és ezzel esetleg a kistestvér felé irányított agresszió is – még tovább nőhet.)

Fontos általános szabály, hogy a szülők – a környezet – ne tegyen igazságot a veszekedő testvérek között, és lehetőleg ne védjék meg a kicsit – hanem csak vigasztalják meg, és válasszák szét őket (vagy éppen jelezzék mindkettő felé egyforma rosszallásukat). Ugyanakkor: jó lenne, ha például a nagymamának módja lenne arra, hogy külön is elmenjen a nagyobbikkal például sétálni, moziba stb. (majd később, néhány alkalom után, egyszer a kisebbel is). És esetleg jó lenne a nagyobbikkal beszélgetni – pontosabban kérdezgetni őt, szabad folyást engedve esetleges kitöréseinek. Próbálja megérteni, hogy mi baja lehet, de ne nevelje, illetve ne mondja meg, hogy hogyan viselkedjen, mi lenne a helyes… (Ez ugyanis „falra hányt borsó”, míg ha a gyerek kibeszélheti magát, és ha a felbukkant kérdések a levegőben maradnak, ő maga foglalkozik vele tovább félig öntudatlanul is, és ennek következtében változhat magatartása.)

Ami a nagyobb testvéreket illeti – tizenhét és tizenhat évesek –, velük még komolyabb formában lehet – először csak külön-külön, később esetleg egyszer majd együtt is – beszélgetni az egész helyzetről, az anya fájdalmáról és aggodalmáról és az apa elfogultságairól is. Nem igaz, hogy „a fiúk dolga” az lenne, hogy rivalizáljanak a testvérviszonylatban. Vagy legalábbis: csak akkor elviselhető a rivalizálás, ha megvan vele egyidejűleg a szolidaritás érzése is, s ez, ha szükséges, tettekben is megnyilvánul. A felnövekvő gyerekek lassan elkezdenek általában más-más terület felé orientálódni. Ez csökkenti a kialakult versengést. Jó, ha a szülő megkeresi – és megtalálja –, hogy ki miben jó, tehetséges – amiben a másik testvér esetleg kevéssé… És viszont. És még valami: minden viszálykodást fokoz a szűkre szabott tér, az egy szobában lakás. Gipszkartonnal vagy akár csak lepedővel a kamaszkor felé haladó gyerekek szobarészeit, sarkait jó lenne különválasztani!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top