nlc.hu
Aktuális
A tánc mágiája – II. rész

A tánc mágiája – II. rész

Gyógyító erő

– Minden mozgás gyógyít – mondja a szakértő. – Ha valaki lusta ahhoz, hogy tornázzon, de kéthetente elmegy táncolni, az máris nagy eredmény, hiszen egy kombinált, egészséges emberi létmódra nyílik lehetősége. Közösségben, partnerrel van, a mindennapoktól eltérő agymunkát igénylő tevékenységet végez. Mindez összerendezi széteső, gondokkal teli életünket. A tánc harmóniába állítja testünket, lelkünket, szellemünket. Mélyül az önbizalmunk, hiszen új tapasztalatokat szerzünk önmagunkról. Bízni kezdünk az ügyességünkben, készséget tanulunk. Kimozdulunk a négy fal közül – manapság rengetegen küzdenek a magánnyal, az izolációval. Itt legalább egy-két óráig emberek között vagyunk, ez már önmagában jót tesz például a – nem súlyos krízisben lévő – depressziósoknak. Kapcsolatba lépünk a testünkkel, miután már majdnem elfelejtettük. Újra felfedezzük, hogy a karunk nem csak cipekedésre, a lábunk nem csak lépcsőzésre való – a tánc sokszoros örömforrás. Nagyon jót tesz, amikor egy súlyos stresszhelyzeten, egy életfordulón vagyunk túl.

Minden tánc hat a fizikai egészségünkre is. Energizál, szív-érrendszeri szempontból gyógyító, erősíti a csontokat, segít a csontritkulás megelőzésében, emésztési rendellenességekben.

Szabad?

•  Bár nem mindegy, hogy a tánc melyik válfajával ismerkedünk, a kora miatt senki se riadjon vissza egyik kipróbálásától sem! A negyvenes korosztályba tartozó kolléganőnk például hihetetlen lendülettel vetette bele magát a rock and rollba, amitől vagányabb, csinosabb, életerősebb lett. Az ír táncházban harminc emberből legalább három mindig ötven és hatvan év közötti – csupán a befogadó közösségen múlik, hogy mennyire hajlandóak segíteni a kezdőket.

•  Párok között problémás kérdés, ha az egyik fél mereven elzárkózik a mozgástól. Őt próbáljuk legalább arra rávenni, hogy jöjjön el velünk, és hallgassa a zenét. Egy élvezetesen táncoló társaságot órákon át képesek vagyunk elnézni – ez is gyógyít, hiszen a látványt az idegrendszerben egy belső mozgással, tudattalanul lemozogjuk.

•  Tartózkodjunk a túlzásoktól! Többen bemelegítés nélkül mennek el két-három órás táncprogramokra. Ez már nem “csak” tánc, hanem erős mozgás, ahol a felkészületlenek rossz tapasztalatokat szerezhetnek. Egyszerű izomláztól kezdve a derék- és hátfájásig, a térd túlerőltetésén keresztül, komoly sérülésekig. Ha az oktatók nem jelzik, akkor is figyeljünk magunkra!

Válassz magadnak!

A választásnál ne az döntsön, hogy hova jár a barátnőm, vagy melyik klub van közel. Merjünk kísérletezni, csak így találhatjuk meg a nekünk leginkább megfelelő tánctípust!

A hazai kínálatból a hastánc és a latin táncok a legkedveltebbek, de stabil helye van a palettán a rock and roll-nak, a hip-hopnak, és a mai napig élő táncházaknak. A magyar, a görög vagy az ír néptánc minden korosztály számára élvezetes és egészséges lehet.

Interneten: www.tanc.hu, www.tanciskola.hu, tanc.lap.hu, www.caribbean-nights.hu/magyar/tanc.htm

Szégyenlős vagyok, mit tegyek?

Le kell győzni az első szorongásokat – főleg a farsangi bálok közeledtével! Emberek ezrei járnak táncolni, teltházas klubfoglalkozások vannak, ők is elkezdték valahogy!

A tömegben anonimek maradhatunk, megtapasztalhatjuk, hogy társaink sem feltétlenül őstehetségek.

A környezete nyugodtan “lökdösheti” azt, akin látja, hogy neki igazán jót tenne egy táncóra. Persze, itt sem mindegy, hogy mire visszük el. Például, ha az illetőt éppen elhagyta a párja, ne társastáncra, hanem inkább körtáncra hívjuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top