Aktuális

Álláskeresés az EU-ban – egy kattintással

Az európai uniós csatlakozás a szabad munkaerõáramlásban is új kapukat nyit. A kapun való belépésben az EURES program (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) nyújt segítséget.

Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) munkaerőközvetítő, tanácsadó és információs rendszer, amelynek segítségével az EU tagállamai elősegítik a határokon átnyúló munkavállalást. A személyes és online szolgáltatást elsősorban azoknak lesz érdemes igénybe venniük, akik EU tagországokban szeretnének elhelyezkedni.





Kötelezettségek

Az Európai Unió (EU) egyik kiemelten fontos célkitűzése az európai mobilitás növelése – ennek érdekében kötelező jellegű feladatokat ír elő a tagországok számára az államok közötti munkaerő-áramlás előmozdítása céljából (információnyújtás, online álláskeresési adatbázis működtetése, stb.). Magyarországon ezt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) látja el.






Az EURES rendszernek van egy felső szintű irányító bizottsága, amely a foglalkoztatási szolgálatok főigazgatóiból áll. A bizottság stratégiai, politikai szinten foglalkozik az EURES-sel. Az érdemi feladatokat az EURES menedzserek végzik, akik évente négyszer találkoznak. Magyarországon is kijelölésre került egy EURES menedzser, ez év április 11-ével. Ő jelenleg megfigyelőként vesz részt ezeken az értekezleteken.






Személyes szolgáltatások

Az EURES hálózat legfontosabb szereplői a tanácsadók. Az ÁFSZ Budapesten három, az ország területén további hat (régiónként egy) EURES tanácsadót fog alkalmazni. A nyelveket tudó, hazai és uniós ismeretekkel rendelkező EURES tanácsadóktól külföldiek és magyarok egyaránt érdeklődhetnek álláskereséssel, munkavállalással kapcsolatos kérdésekben; hol, milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak, milyen (egészségügyi, oktatási stb.) feltételeknek kell megfelelni, milyen okmányokra van szükség, mi a menete a munkába állásnak, milyen társadalombiztosítási szabályok vannak stb. Az ÁFSZ ügyfélszolgálati irodájában és a kijelölt munkaügyi központok kirendeltségén dolgozó tanácsadók jövő májustól várják az érdeklődőket személyesen és telefonon.

 




Online segítségnyújtás

Az EURES portál jelenleg is elérhető (www.europa.eu.int/eures), de az itt található munkalehetőségek jelenleg még csak az EU tagállamok polgárai számára tölthetők be. A honlap úgynevezett aktív részét a közösségi szintű üres álláshelyek, valamint az önéletrajzok adatbázisa alkotja.

Az erre vonatkozó szabályozás az EU-tagországokban sem egységes – a német rendszer szerint minden munkáltatótól megkérdezik, a meghirdetett állásokra külföldieket is vár-e; angolszász területen csak akkor kerül fel az állásajánlat az EURES-re, ha a munkáltató saját maga külön jelzi ilyen igényét. Ez az álláshirdetések számában is érzékelteti hatását: Ausztriában, Németországban a munkaügyi központokban regisztrált munkaerő-keresések 60-70 százaléka az EURES-en is szerepel – ez az arány Angliában alig 2-3 százalék. Magyarország várhatóan a német rendszert veszi át.





A portál passzív része az egyes tagállamokra vonatkozó fontos tudnivalókat, szabályozásokat (munkaerő-piaci helyzet, munkafeltételek és -körülmények, társadalombiztosítás, adózás stb.) és a tanácsadók nevét, elérhetőségét tartalmazza, és előreláthatólag minden hivatalos nyelven, így magyarul is olvasható lesz majd. A Magyarországról összeállított információk jövő májusban kerülnek fel az EURES portálra. Addig a www.afsz.hu–n található tájékoztatás, később pedig egy kattintással elérhető lesz innen az EURES központi portálja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top