nlc.hu
Aktuális
Adatvédelmi ügyeink – II. rész

Adatvédelmi ügyeink – II. rész





Szabad préda

A harmincéves Péter este tíz órakor hazafelé tartott az edzésről. Amikor kilépett a metróból, jó pár rendőr fogta közre, és felszólították, hogy igazolja magát. Ő ezt nem tudta megtenni, mert a személyije nem volt nála, próbálkozott egy fényképes BKV-bérlettel és egy bankkártyával – amelyet személyi igazolvány alapján állítanak ki. A rendőrök nem fogadták el. Kérték, hogy ürítse ki a zsebeit, ezt megtette, de az intézkedés miértjére nem kapott választ. Tíz percen belül a kerületi kapitányságon találta magát, órák múlva összetörten távozhatott.

– Milyen okmány alkalmas arra, hogy igazoljam magam?

– Minden, hatóság által kiállított fényképes igazolvány: személyi, útlevél, új típusú jogosítvány és gyerekek esetében a diákigazolvány. Sem a bankkártya, sem a BKV-bérlet nem ilyen, hiába van az egyikben fénykép, vagy kellett a másikhoz igazolvány. Az elképzelhető, hogy egy bank elfogadja a személyazonosság igazolására a saját bankkártyáját a PIN-kóddal, de ezt egy hatóság nem teheti meg.

– Egy rendőr “letámadhat” az utcán, és kérheti csak úgy, hogy igazoljam magam?

– Minden rendőri intézkedésnek kell, hogy legyen valamilyen oka. A rendőr bármikor, bárkit igazoltathat, de meg kell tudnia indokolni, és azt közölnie is kell, ha kérik. Csak az a baj, hogy az indokot túlságosan tágan is megfogalmazhatják, például: általános bűnmegelőzésként. Általában utólag kell megindokolnia, mert ha előre megmondja a miértet, az veszélyeztetheti az “akció” eredményességét. Ha ennek ellenére is jogtalannak gondoljuk az intézkedést, ne a helyszínen kezdjünk el kiállni a jogainkért, hasznosabb, ha nyolc napon belül panaszt nyújtunk be a helyi rendőrkapitányságon.

– A motozásnak szintén alá kell vetni magunkat?

– Kétségtelen, hogy a rendőr motozhat is, de intézkedésének az okkal arányosnak kell lennie. A táska, a ruházat, az autó átvizsgálása már nagyobb beavatkozás az egyén magánszférájába, amire kellő, súlyosabb ok hatalmazhat csak fel bárkit.

– Ez ellen már a helyszínen is biztos mindenki felemeli a hangját.

– De az is biztos, hogy a helyszínen nem éri meg ellenkezni, sajnos.

– Ha nem tudom igazolni magam, “bevihetnek”?

– Igen, ilyenkor a rendőrségi nyilvántartásban egyeztetik az adatokat. Az előállítás célja, hogy az intézkedést lehetővé tegye, és ha – például az igazoltatás – megtörtént, el kell engedni az illetőt.

BKV-bújócska

“Tegnap reggel a másik táskámban hagytam a pénztárcámat, benne a BKV-bérletemmel. Amilyen peches vagyok, jöttek az ellenőrök. Mondtam, hogy nincs nálam a bérlet, de nem akartam büntetést fizetni egy ilyen feledékenység miatt, ezért nem voltam hajlandó átadni a személyimet, főleg, hogy úgy tudom, azt egy ellenőr nem is kérheti el. Amíg egy másik delikvenssel foglalkozott, elpárologtam. Még időben, mert egy rendőr épp arra sétált…”

Katty36@…

– Kérni mindig lehet, de – ennyiben igaza van – egy ellenőr nem teheti kötelezővé az igazolvány átadását, hiszen egy gazdasági társaság alkalmazottja erre nem jogosult.

– A rendőrtől okkal “félt” a bliccelő?

– Igen, a rendőr bárki jogos kérésére igazoltathat. Feljegyzi az adatokat, de nem a helyszínen adja át azokat, hanem – a BKV-nek is – nyolc napon belül ki kell kérnie a rendőrkapitányságtól. Így rögzítve lesz egyrészt, hogy átadták, másrészt, hogy miért és kinek adták át a személyes adatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top