Aktuális

Amikor ölre megyünk

– Lacival öt éve vagyunk együtt, számomra õ az igazi társ, akivel mindent meg tudok beszélni – meséli Kovács Mónika. – Egyetlen gyengesége, hogy szerintem jelentéktelen gyakorlati kérdésekbõl képes nagy elvi ügyet kovácsolni.




Sokat veszekszik velem azért, hogy miért ülök le Bencével, a tízéves fiammal leckét írni, szerinte így sosem lesz képes önállóan tanulni. Most legutóbb azon szólalkoztunk össze, hogy minek kell Bencének kiszőkítenem a haja végét. Bence, akinek ő – nem az édesapja – bizonyos mértékig a példaképe, számos ponton őt utánozza. Lacinak is kiszőkítettem a hajvégeit – édesanyámmal fodrászüzletet vezetünk, úgyhogy könnyen meg tudom tenni az ilyesmit – így aztán Bence is kedvet kapott hozzá. Laci viszont mérges lett, hogy „ezt most minek kell”.

Nekem egészen más a habitusom, elmondom a véleményemet, és ha helyesnek tartok valamit, akkor azt megteszem. Őt viszont ez igencsak bőszíti, többnyire össze szoktunk veszni, mert mindketten meg vagyunk győződve a magunk igazáról. De aztán valamelyikünk hamar kezdeményezi a békülést, és megy minden békében tovább. Annyi rafináltságra ugyanis szert tettem az évek során – meg az ő reakcióit is kiismertem –, hogy tudom, mi mit ér meg, miért kell ölre menni, miben érdemes engedni, és minek nincs jelentősége.

Laci persze nem szeret veszíteni, egyébként szerintem az időnkénti merevsége mélyén is ez rejlik. Nem szereti a változásokat, mert fél, hogy az olyan problémákat okoz majd, amelyeket neki esetleg nem lesz ereje leküzdeni. Sokszor apró dolgok is feszültséget keltenek benne, és olyankor hajthatatlan. Ennek talán az az oka, hogy nincs elég önbizalma, hiszen aki biztos magában, az nem csinál bolhából is elefántot.

Dr. Somogyi Andrea véleménye:
– Laci úgynevezett prédikátor típus. Ez a tulajdonsága kifejezetten imponáló lehetett a kapcsolat elején, amikor egy pohár bor mellett Mónikával elfilozofálgattak az élet kérdéseiről. Biztosan kellemes volt hallgatni, milyen szépen, okosan fejti ki a véleményét – elméletben a gyakorlati dolgokról. Ez viszont a hétköznapokban könnyen idegesítővé válhat. A legjobb taktika, ha hagyjuk, hogy elmondja, utána pedig úgyis azt tesszük, amit mi szeretnénk. Felesleges vitatkozni, indulatokat kelteni. Hagyni kell, hogy kiteljesedjen a mondandójában, így ő is elégedett lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top