Aktuális

Hol a kutya helye?

Az egyik fél állatbarát – a másik pedig rendkívül távolságtartó a négylábúakkal szemben. Sok pár számára ismerõs helyzet: egyikük állatot szeretne, a másik viszont ellenzi. Vajon lehet-e ilyenkor jó döntést hozni?




– Gáborral hat éve vagyunk együtt, volt időnk összecsiszolódni, és elfogadni egymás rossz szokásait! – mosolyog Brunner Márta színésznő. – Azt gondolom, szerinte az az egyetlen hibám, hogy színésznő vagyok. A kapcsolatunk elején rengeteg konfliktusunk adódott abból, hogy én színházi ember vagyok, Gábor pedig civil. Eleinte nagyon nehezen tolerálta a munkámmal járó életmódot, féltékeny volt az időmre: nem értette, miért kell újságírókkal találkoznom, tévéfelvételekre járnom. Az is furcsa volt neki, hogy nem lehet kiszámítani, mikor érek haza, ha megcsúszik egy előadás, vagy a szerepet kell „átbeszélnem” a rendezővel, akkor később jövök, mint szoktam. Szerencsére mára elfogadta ezt a hibámat. Abban, hogy megtanult együtt élni az időbeosztásommal, sokat segített, hogy megismerte a kollégáimat, és összebarátkozott velük. Zakariás Éva kolléganőmnek is civil a párja, és náluk is hasonló a helyzet.






Brunner Márta

Gábornak szerintem az az egyetlen „hibája”, hogy kevésbé rajong az állatokért, mint én. Emiatt állandó vitaforrás az állataink tartózkodási helye. Egy nagy, háromgenerációs kertes házban lakunk a párom szüleivel és nagyszüleivel. Van két kutyánk és két macskánk. Hosszas huzavona után kialakult az a szabály, hogy a dalmatám bejöhet a lakásunkba, de a macskák és a másik kutya nem. Ez a rendszer nyáron olajozottan működik, ám ha beköszönt a rossz idő, elkezdem sajnálni szegény macskákat, akik nem jöhetnek be a fűtött házba. Ilyenkor újra kezdődik az állatok körülötti huzavona. Az lenne a jó, ha természetessé válna, hogy télen bejönnek a macskák, és a párom egyedül is elmenne kutyát sétáltatni, nem csak velem. Szeretnék még egy kiskutyát, de most elég sok elfoglaltságunk van mindkettőnknek, így erre nem alkalmas az időpont.

Dr. Somogyi Andrea:
– Mártáéknak egyezséget kellene kötniük. Ha már arra rá tudta venni Gábort, hogy egy kutya bejöhet a lakásba, az azt mutatja, hogy a férfiban van kompromisszumkészség. Lehet, hogy abba nem fog beleegyezni, hogy vegyenek még egy kiskutyát, és nem is fogja egyedül sétáltatni az ebeket, de nyugodt egyeztetés után a már meglévő helyzetben közelíthetik az álláspontjaikat. Például megbeszélhetik, hogy figyelik a kinti hőmérőt, és ha mínusz tíz fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor bejöhet a többi állat is, hiszen azok ugyanúgy fáznak, mint a dalmata. Ismertem olyan párt, ahol az egyik fél szintén nem rajongott annyira az állatokért, mint a társa, de volt egy kutyájuk. Az eb képtelen volt leszokni arról, hogy az autóban ne az anyósülésen utazzon. Azt viszont közös erővel elérték, hogy az ágyra ne másszon fel, így elnézték neki az autóbeli viselkedését. Ez a pár is tudta, a közös megegyezéshez mindkét félnek engednie kell!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top