Aktuális

Nõk, negyven fölött – II. rész

Budapesti olvasónk aztán igazán a ma embere: tud és akar váltani, tanulni, vállalkozni. Ennek ellenére nem boldogul a “kényszervállalkozói szférában”. Noha nincsenek jó tapasztalatai a helyi munkaügyi kirendeltséggel, lehet, hogy érdemes lenne a férjének vagy önnek újra munkanélküliként regisztráltatnia magát, attól még a bt-ben dolgozhat, ha beesik valami munka. Lőrincz Leó, az Állami Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezetője tájékoztatása szerint számos olyan állami program létezik, amely támogatja a munkaadókat abban, hogy negyvenöt év feletti munkavállalókat foglalkoztassanak. Amennyiben legalább három hónapja regisztrált munkanélkülit alkalmaznak, két évig akár hetven-száz százalékos bértámogatást is kaphatnak az államtól, és ötven év feletti munkanélküli alkalmazása esetén nem kell egészségügyi járulékot fizetniük a dolgozó után. Igaz, a támogatás lejárta után további két év foglalkoztatást kell garantálniuk. Megjegyezzük, a rendkívül kedvező feltételek sajnos, nem képesek túlszárnyalni a fekete foglalkoztatásban rejlő előnyöket, ezt a munkaadók is tudják, ugyanakkor azt is, hogy a zavarosban való halászás már nem sokáig folytatható.

Az állam támogatja a közhasznú szférában való foglalkoztatást is – amellyel két legyet üt egy csapásra: egyidejűleg segíti a közhasznú társaságokat és a munkavállalót is: amennyiben negyvenöt év feletti regisztrált munkanélkülit alkalmaznak, az állam másfél évig vállalja a bér- és a járulékok kilencven százalékának fizetését (ötven év felettiek esetében két évig). A támogatást gyakorlatilag minden munkaadó elnyeri, aki kérelmezi – sokan azért riadnak vissza tőle, mert viszonylag sok adminisztrációval jár.

Annak a munkanélkülinek, aki a piacon jól “eladható” szakmával rendelkezik, érdemes igénybe vennie az állam önfoglalkoztatást, vállalkozóvá válást segítő támogatását. Így hárommillió forinthoz lehet hozzájutni, amely öt év alatt (kamatmentesen) térítendő vissza. A támogatott saját vállalkozást is indíthat ilyen módon, illetve meglevő vállalkozáshoz is társulhat. Vállalkozás elindításakor feltétel az üzleti terv készítése, illetve be kell mutatni, hogy a vállalkozás milyen piaci viszonyok között, hogyan fog megtérülni, lehetőleg üzleti partnereket kell igazolni, illetve megfelelő ingatlanfedezetet (nem a saját lakást) is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top