Aktuális

Tigris, ami nincs – II. rész

A tálalás apró trükkjei 2.

Eközben mi, az ország többi részén már napok óta az ellentmondásos híreket emésztettük. Van tigris, nincs tigris? A híradókban látott amatőr, remegő képű felvétel, amelyen egy nyilacska mutatott egy sötét foltot, nem volt túl meggyőző. Egyre többen mosolyogtunk a magyar „lochnessi szörnyön”, az egész olyan komolytalannak tetszett. Főleg, mikor Kovács néni az egyik tévéműsorban elmesélte, hogy szerinte nem is tigrist láttak, csak az ő vizslakutyáját, Rozit. Aztán Baranyajenő egyik mókamestere egy plüsstigrissel lepte meg a kommandósokat, mondván, “megvan, ne kutassatok tovább!” Mi mosolyogtunk, a szakértők kevésbé. Ők egyre jobban aggódtak, mert mind biztosabbak voltak a nyomok valódiságában.

Tigris van, babám!

Baranyajenőt ellepték a tévéstábok, újságírók, kíváncsiskodók. No meg a “tigrisvadászok”, miután az egyik bulvármagazin ötvenezer forintot ajánlott fel annak, aki lefényképezi a tigrist. Be is indult a tigristurizmus. Jöttek mindenfelől a profi fotósok, az amatőr műkedvelők, meg persze a szerencsét próbáló ifjú legények, leányok.

– A tévék – vágások ide vagy oda – mindvégig nagyon tisztességesen bántak velünk – mondja a vadászati-halászati felügyelő. – Ez a fotós felhívás viszont nagyon rossz dolog volt. A sok idecsődült tigriskutató összetaposta a környéket, így esélyünk sem volt megtalálni a nagymacskát.
A keresés abbamaradt, a többi néma csönd. Legalábbis Baranyajenőn.

Sokadik forduló

Nem úgy a Nemzeti Park irodájában, ahová azóta is folyamatosan érkeznek a bejelentések. A munkatársak minden ügyet kivizsgálnak, de eddig nem bukkant fel újra a nagymacska. A leggyanúsabb az volt, amikor egy birkanyájat kergetett szét egy nagy testű állat, de itt is kiderült, hogy “csak” kutya volt.

És mégis tigris…

Amikor meglátogattuk őket, a szakértők éppen gipszből kiöntött nyomokat vizsgáltak. Ezeket a környék egyik természetvédelmi őre küldte el a vadászati szakfelügyelőnek, de egy kisebb kavarodás miatt csak egy hét késéssel érkeztek meg hozzá. A férfiak szerint szinte biztos, hogy egy nagymacska nyomai, de – már csak, hogy magukat is megnyugtassák – elküldik az ország több állatkertjébe ellenőrizni.

– Három módon lehet vége a történetnek – mondja a szakfelügyelő mély, kissé lemondó hangon. – Az első, hogy az állat visszatalál a gazdájához, és sose hallunk többet róla. Egyébként akárki is az az ember, egy bűnöző. Mi meg is tettük a feljelentést ismeretlen tettes ellen, illegális állat tartása és gondatlan kezelése miatt. A második verzió, hogy lelövi egy vadász. Ekkor sem fogunk róla többé hallani, hiszen a trófeát bizonyára megtartja magának… A harmadik lehetőség, hogy valami tragédia történik. Minket mostanában néhányan megmosolyognak az aggodalmaink miatt, de vállaljuk, mert a munkakörünkhöz tartozik. Inkább ez, mint a harmadik változat.

Honnan jött a tigris?

Teóriák és a szakértői válaszok

1. Megszökött.

Minden bejelentett tigrist ellenőriztünk, megvannak – az állatkertiek ugyanúgy, mint a legális “háziállatok”.

2. Horvátországból jött, a határon keresztül.

– Valószerűtlen. A nyomok egy fiatal állatra utalnak, nem valószínű, hogy átúszta a Drávát, és átkelt a Pécsi-síkságon.

3. Illegális tenyésztőtől.

– Ez a legvalószínűbb, az állat láthatóan ismeri az embert. Nem szeppent meg sem az emberektől, sem a kutyáktól.

Ha valaha, véletlenül egy tigrissel találkozik…

1. …ne mutasson félelmet, maradjon nyugodt, ne ingerelje!

2. …semmiképpen se fordítson hátat az állatnak, ebben az esetben azonnal támad!

3. …folyamatosan a szemébe nézve, óvatosan hátrálva távolodjon el tőle!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top