Aktuális

Idegek csatája

Az edzõ sincs egyedül. Van pályaedzõ, segédedzõ, kapusedzõ, orvos, gyúró, és egyre többször a válogatott keretek mellett pszichológus is dolgozik.






Dr. Lénárt Ágota
Mert ma, amikor a győzelem századmásodperceken, tizedcentimétereken, egyetlen mozdulaton múlhat, egyre többen felismerik, hogy nemcsak fizikai, de lelki felkészítésre és formaidőzítésre is szükség van.

Dr. Lénárt Ágota egyike az olimpiai csapatot felkészítő négy sportpszichológusnak, ő a sportlövő, a férfi kézilabda és az ökölvívó keret mellett dolgozik, de foglalkozik más sportágak képviselőivel is.

– A legáltalánosabb problémák egyike a rajt előtti szorongás, ami lehet serkentő, de gátló is. A közös munka során gátlóból serkentő tényezővé alakítjuk át. Fontos, hogy a versenyző ki tudja zárni a közönséget, a nyüzsgést, a sajtó jelenlétét, az elvárásokat. Jellemzőek a mozgáskoordinációval kapcsolatos gondok, vagy csapat esetén az, hogy mint társas közeg hatékonyan működjön. A lényeg, hogy legyen idő megtanulni, kipróbálni és begyakorolni azokat a pszichés technikákat, amelyek az adott sportolónak a leginkább segítenek. Mert a sportban sincs két egyforma ember. Van olyan kajakos, aki a rajt előtt relaxál, és van olyan, aki csak előző este. Van, aki az edzőtáborban is bejön este kicsit, és beszélünk, míg mással egy-két alkalommal találkozom, megtanulja, amit kell, és ennyi. És a jó teljesítményt egyik sem zárja ki!

A sportolók a magánéleti gondjaikba is beavatják a pszichológust, ilyenkor – és egyébkor is –megbeszélik, mit tudjon minderről az edző, mi az, amit már nem.

– A biztos háttér hihetetlenül fontos – szögezi le Ágota. – Az, hogy legyen egy közeg, ahol őt támogatják, elfogadják, megértik. Egy anyahajó, ahová vissza lehet térni. Dolgozom olyan sportolóval is, aki nagyon nehéz családi helyzetben él, de érdekes módon neki éppen ezért az edzőtábor a béke szigete, ahol megnyugszik, elsimul, ahol vannak emberek, akikkel meg tudja beszélni a gondjait, és ez a lényeg.

Ágotának néha elég meglátnia a tévében a sportoló arcát, és már tudja: nagy baj van, vagy épp ellenkezőleg, hogy itt baj nem lehet. Most ő is ott lesz Athénban, arra számít, hogy a versenyek előtti délutánokon, estéken lesz inkább szükség rá, közvetlenül a versenyek előtt csak ritkán.

– A verseny előtt zajlik a jó értelemben vett beszűkülés, amikor a versenyző csak befelé figyel, arra koncentrál, azt pörgeti végig magában, ami következik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top