nlc.hu
Aktuális
Thai chi – harc(mûvészet) az egészségért – II. rész

Thai chi – harc(mûvészet) az egészségért – II. rész

“Csökkent a szorongásom”

Bujdos Bernadett tizennégy éve lelkileg és fizikailag mélyponton volt, amikor elkezdett thai chizni, ma már – harmóniában önmagával –, oktatja is ezt a mozgásművészetet.

– Akkoriban évek óta otthon voltam a két kisfiammal – kezdi –, és ugyan szerettem velük, illetve a háztartással foglalkozni, az egysíkú munkavégzés miatt magamba fordultam, depressziós lettem, már a napi feladatok teljesítése is óriási fáradtságot okozott számomra. Mivel fizikailag is gyenge voltam, elkezdtem orvoshoz járni, de ez alapvetően nem segített rajtam, talán, mert valódi betegségem nem volt. Tudtam, hogy kellene valami, ami kiszakít a hétköznapokból. Régebben is sportoltam már, de úgy éreztem, ahhoz nincs most elég energiám, így a férjem tanácsára megismerkedtem a thai chivel. Már az első alkalmak után éreztem, hogy rendkívül jó hatással van rám ez a mozgás. A thai chi gyakorlása pár év után elindított bennem egy belső fejlődési folyamatot is. Megtanultam, hogy ha nem vagyok összeszedett, ha nem koncentrálok arra, amit éppen csinálok, akkor elvész annak a lényege. Amióta a gyakorlatok alatt befelé figyelek, lényegesen csökkent a szorongásom, egyszerűbbnek láttam, látom a világot, és egyszerűbbnek a saját dolgomat. S ha a lélek rendben van, akkor egészséges a test is!

Személyiség- és alakformálás

– Amikor thai chizom, én is nagyon jól érzem magam – erősíti meg Betti szavait a huszonöt éves egyetemista, Szabó Csilla. – Négy éve kezdtem el, előtte az aerobik, a kondizás nem kötött le, itt viszont egy új életformát, egy új gondolkodást kaptam. Megtanultam járni, lélegezni. Sokan ferde gerinccel állunk, rossz ritmusban megyünk, nem tudjuk összehangolni a kezünk és a lábunk mozgását. Mostanában mutatták ki, hogy sok betegségért – például az asztmáért – kapkodó légző technikánk is felelős. Általában szaporán és felszínesen lélegzünk, így kevesebb oxigénhez jutunk, mintha kevesebbszer, de mélyebben vennénk levegőt – a thai chi hasi légzést igénylő gyakorlatai erre is megtanítanak. Ez karban tartja a fizikumomat is, hiszen minél profibb valaki, annál nehezebb mozgásokat végezhet. Akkor csinálunk jól egy gyakorlatot, ha az a külső szemlélő számára harmonikusnak, szépnek tűnik, és közben mi is érezzük a bennünk áramló életenergiát!

Légző gyakorlat – első lépés a thai csihoz

1. Alapállás: Álljunk egyenes gerinccel, a csípőt húzzuk be magunk alá, a vállakat engedjük le, legyen laza az arc, a mellkas pedig behúzva. Több percig álljunk ebben a helyzetben!

2. Lassan hajlítsuk be a térdünket, és lépjünk ki vállszélességű terpeszbe, majd a térdet ismét nyújtsuk ki, de ne feszítsük meg!

3. Belégzés közben – lassan és lazán tartva – emeljük fel mindkét karunkat vállmagasságig!

4. Kilégzésre engedjük vissza karjainkat, és közben ismét hajlítsuk be a térdünket.

Ezt a mozdulatsort ismételjük minél többször!


Hogyan?

A thai chi mozdulatai nyugodtak, nyújtottak, könnyűek és finomak. Harmonikusan, erőlködés vagy feszesség nélkül kell végrehajtani őket. Ahol a mozdulat, ott a gondolat – mondják a mesterek, tehát a mozgásnak folyamatosnak kell lennie, soha nem állhat meg. Többségük íves vonalú, nem egyenes.

Miért jó?

Ha rendszeresen ismételjük ezt a gyakorlatot, jól előkészíthetjük thai chi-tanulmányainkat. Fontos, hogy közben folyamatosan kontrolláljuk tartásunkat, és a mozdulatainkkal hangoljuk össze a légzésünket. E mozdulatsort bármikor végezhetjük, nyugtatóan hat idegeinkre, koncentráltak, összeszedettek leszünk tőle.

Ha kedvet kaptál…

Hasznos linkek a thai chi iránt érdeklődőknek:

www.szy.hu/taichi
www.taiji.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top