nlc.hu
Aktuális
Mit ajánl depresszió ellen?

Mit ajánl depresszió ellen?

Az orvos által felírt gyógyszerek mellett legkülönfélébb betegségeinkben, levert állapotunkban sokat segíthetnek a bioboltokban, natúrpatikákban kapható termékek is.

De még pontos diagnózisunk ismeretében sem könnyű eldönteni, melyiket válasszuk. Havonta jelentkező sorozatunk ebben próbál segíteni, általában egy-egy betegséget számba véve, és a pénztárcánkat is megkímélve. Ezúttal, olvasóink kérésének eleget téve, a depresszió leküzdésére szolgáló szerek közül válogattunk.

Aromaterápia

Bazsalikom, bergamott, ilang-ilang, jázmin, kamilla, kámfor, levendula, citromfű, narancsvirág, pacsuli, szantálfa – ezek olaját használhatjuk párologtatásra, fürdővízbe csepegtetve depresszió ellen. (5 ml/500 Ft)

Citromfű

A stressz elleni szerek között már részletesen írtunk a citromfűről, azonban jó tudni, hogy az ismert antidepresszánsok közé is tartozik! A citromfűtea kíméletesen nyugtat, nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák szorongás és mélabú ellen. Jól jön még fejfájás, álmatlanság és idegesség ellen is.  (A termékeket lásd korábbi, stressz elleni cikkünkben, az idei 26. lapszámban, ezúttal csak egy új termékre hívnánk fel a figyelmet: a citromfüvet is tartalmazó wellness-teára, mely a jó közérzetet biztosítja: 25 db/800 Ft – Biovital)

Omega-3 zsírsavak

A legújabb kutatások szerint bizonyos zsírsavak mennyiségének csökkenése is depressziós állapotot idézhet elő. A stabil érzelmi állapotért felelősek között legfontosabbak az érrendszert is védő Omega-3 zsírsavak, amelyek a bioboltban kapható termékek közül a halolajban és a lenmagban találhatók meg. (A halolaj és a lenmag változatairól már szintén írtunk korábban.)


Orbáncfű

Több mint kétezer éve használják gyógynövényként az orbáncfüvet, a középkorban pedig különféle pszichikai betegségeket kezeltek vele. Ma azt is pontosan tudjuk, hogy a leghatásosabb depresszió elleni növényi hatóanyag éppen az orbáncfűben található: ez a hipericin. Emellett bizonyos potenciális immunmódosító vegyületeket, (flavonidokat) is nagy koncentrációban tartalmaz. Az orbáncfűből készült gyógyhatású termékek állítólag sokszor elérik a gyógyszerek hatásosságát, de csak orvosi felügyelettel kezdjük el a terápiát! Könnyű és közepesen súlyos szorongásos depresszió esetén már jó eredményekről számolt be a tudomány. Vigyázat! Hatvan év felett, szoptató és terhes nőknél ne alkalmazzuk! Azt is tanácsolják a szakemberek, hogy aki orbáncfű-készítményt fogyaszt, az ne napozzon, és ne igyon alkoholt, de még a kávéfogyasztást is kerülje! (Többféle tea közül válogathatunk, mindkettő azonos grammtartalmú és hasonló árú: Herbária, Bioextra, 20 db/250 Ft. Kapszula formája jóval több hatóanyagot tartalmaz, így ebből napi egy is elég – 30 db/2700 Ft, Modigen)

Spirulina algák

A Spirulina algák a depresszióellenes terápiában szintén jótékony hatást fejtenek ki. Olyan aminosavakat, fehérjéket és vitaminokat tartalmaznak, melyek megkönnyítik a levertség legyőzését, és optimalizálják a zsírsavszintet. Rostjaik magukba szívják és kiürítik a káros és mérgező anyagokat, a szervezetet így felfrissítik. Napi kétszer három kapszula ajánlott belőle  (60 db/1000 Ft – Oriental Herbs; 50 db/700 Ft – Vita Caps)

Páfrányfenyő

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) a Föld legrégebbi fája. Levele többfajta, ginkgolidnak nevezett összetevőt tartalmaz, mely javítja az agy vérellátását, serkenti a vérkeringést, ezáltal depresszió ellen is jól használható. Az idősebb emberek hajlamosabbak a depresszióra, ha agyuk vérellátása nem megfelelő, ezen is segíthetnek a gingko bilobával készült termékek. (Tea változata kapható “tisztán” – 20 db/900 Ft, vagy a szintén jótékony hatású ginzenggel és zöld teával keverve – 20 db/700 Ft, Oriental Herbs. Kapszula formát is választhatunk: 60 db/2300 Ft – Bilobil)

Rozmaring

A rozmaring közismert antibakteriális, antidepresszáns szer, mely ráadásul kitűnő szíverősítő, szélhajtó, vérkeringés-serkentő is. A népi gyógyászatban anorexia, depresszió, fejfájás, álmatlanság és idegkimerültség ellen is használják. Teája és illóolaja is jótékonyan hat a szervezetre.  (Tea változat: 200 Ft, olaj párologtatáshoz: 5 ml/600 Ft)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top