nlc.hu
Aktuális
A zöld szemû szörnyeteg

A zöld szemû szörnyeteg

Nem hiába nevezik a féltékenységet zöld szemû szörnyetegnek: ez az érzés, az – általában – alap nélküli gyanakvás teljesen megmérgezheti két ember szerelmét.

Csigó Kata pszichológussal erről a kínzó érzésről és annak rögeszmévé válásáról beszélgettünk.

– Kata, te féltékeny típus vagy?

– Igen, de inkább csak arra, ha a párom nélkülem él át bizonyos élményeket, például elutazik a munkája kapcsán külföldre, és én nem lehetek ott vele. Tudom, ha hazajön, velem osztja meg az élményeit, tehát ezek nem elválasztanak, hanem összekötnek, mégis ott motoszkál bennem, hogy jobb lenne együtt részesülni ezekben.

– És más lányoktól nem félted őt?

– Nem jellemző… A féltékenységnek több formája van: egyik, ha arra vagy féltékeny, amit a szeretted nélküled él meg, a másik pedig, amikor más nőktől félted őt, és birtokolni akarod. A féltékenységnek bizonyos formában jogosultsága van minden párkapcsolatban, hiszen arra törekszünk, hogy a másik mindig velünk legyen, és hogy stabilan bízhassunk benne. Egy elmélet szerint a szerelemnek több típusa lehet. Az elsőre sokkal inkább a birtokló szerelem jellemző, amikor valaki azt kívánja, hogy a partnere minden percét vele töltse. A második típusú szerelemben a partnert szabadon hagyja az illető, bízik benne, s nem akar folyton összeolvadni vele. Ez érettebb forma, bár esetenként a felszínességről is szólhat.

– Szerinted egyforma a női és a férfi féltékenység?

– Úgy látom, a férfiak sokkal nyíltabban hangot adnak ennek az érzésnek, nem titkolják, mi a bajuk a másikkal. A nők, ha féltékenyek, inkább csak rejtetten elégedetlenkednek, célozgatnak, gyanakodnak, megsértődnek, nyomozgatnak a párjuk után.

– Volt egy barátom, aki folyton féltékenykedett. Kedvenc kérdése volt: “Most mire gondolsz?” Nem értette, miért mászom a falra ettől a kérdéstől…

– Ilyenkor a gondolatoknak sem lehet szabadságuk. A féltékenység – hiába tudja az illető, hogy alaptalanul gyanakszik – kínzó és gyötrő rögeszmévé válhat. Ennek az is oka lehet, hogy gyerekkorában máshogyan alakultak a féltékeny ember kötődései. Végeztek vizsgálatokat is ezzel kapcsolatban. Kiderült, hogy a biztonságosan kötődő gyerek – aki megéli, ha az anyja eltávolodik tőle, akkor is biztonságban van, hiszen tudja, hogy vissza fog jönni – később, a kapcsolataiban sem lesz rögeszmésen féltékeny. Ám a szorongó, elkerülő, ambivalensen kötődő gyerek azt éli meg, hogy az anyja, ha elmegy, elhagyja őt – és később ő megélheti a kínzó féltékenységet a párkapcsolataiban.

– Mitől lehet egy gyerek “ambivalensen kötődő”?

– Például az anyja a szeretettel zsarolja, manipulálja. Azt mondhatja neki: “Ha rossz leszel, elmegyek, és nem jövök többé haza”.

– Mikor válhat a féltékenység rögeszmévé?

– Az első fázisban a féltékeny társ azt kéri, hogy meséld el részletesen, hogyan telt a napod. Ezt még kedvesen is teheti. Később felteszi a már általad is jól ismert kérdést: “Mire gondolsz?” Az a rejtett kérdése ilyenkor, hogy “Mi jár a fejedben, ugye, nem egy másik férfiről ábrándozol?” Tehát ekkor kerül veszélybe a gondolataid szabadsága. A következő fázis, amikor azt kéri, hogy meséld el a múltbeli kapcsolataidat, és már a múltbeli szerelmeidre is féltékeny lesz.

– Egyébként van értelme mesélni a korábbi kapcsolatokról?

– Szerintem igen, de muszáj, hogy maradjanak apró titkaink ezekkel kapcsolatban. Ha továbbhaladunk a féltékenység rögeszméssé válásának útján, ezután az következik, hogy a féltékeny ember előírja, hová menj, mit csinálj, kivel találkozhatsz. A végén jöhet a legdurvább fázis: amikor a féltékenység indulatokat, agressziót szül. Ne feledjük: szerelemféltésből követik el a legtöbb gyilkosságot és erőszakos cselekedetet! Ha indulat és agresszió következik be, az már nagyon súlyos kontrollvesztés. Például kezeltem egy párt, mindketten sikeres, értelmes, tanult emberek voltak, de a férfi paranoid módon féltékeny volt a párjára, téveszmeszerűen képzelgett bizonyos helyzetekről, amelyekről tiszta pillanataiban tudta, hogy nem jöhetnek létre. Egyszer a lány elutazott egy vidéki tárgyalásra, a férfi pedig már arról képzelődött, hogy a nő megcsalja. Ezért utánament, és berontott a tárgyalás kellős közepén. Ott, a helyszínen már érzékelte, hogy milyen őrültséget követett el, és azután fordultak hozzám segítségért.

– Mit tehet az ember, ha a partnere alaptalanul féltékeny rá?

– Semmiképpen sem szabad megnyugtatni, hogy “persze drágám, csak rád gondolok minden percben”, hiszen ez nem igaz! Ne számoljunk be mindig mindenről, lehessen mindkét félnek szabadsága ahhoz, hogy ha nincs kedve elmesélni, merre járt, kivel beszélt, akkor ne kelljen megtennie. Már a kapcsolat elején fontos, hogy egyik fél önállósága és szabadsága se sérülhessen a másik féltékenykedése miatt.

– Mi történjen, ha kiderül, hogy valaki nem alaptalanul féltékenykedett, hanem tényleg megjelent a harmadik is a kapcsolatban?

– Érdemes tisztázni, hogy a harmadikkal ez egy alakuló kapcsolat, vagy egyszeri kaland volt. Szerintem ugyanis egy szerelmi kapcsolatba nem fér bele, ha valamelyik fél egy másik személy iránt kezd érzelmeket táplálni. Ha “csak” kaland volt, az is egyfajta jelzés: arra utal, hogy valami probléma van a kapcsolatban, amit meg kell oldania a két embernek.

>> Itt olvashatók Csigó Kata tanácsai!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top