nlc.hu
Aktuális
A “gyógyulás” ára

A “gyógyulás” ára

dr. Salamon Ferenc
Kuruzslók, sarlatánok, fogyást ígérők

Tudjuk, hogy a beteg ember mindent megadna a gyógyulásért. Ezzel tisztában vannak azok a „csodálatos módszereket” alkalmazó „gyógyítók” is, akik pontosan a betegek hitére és bizalmára építve, gyakran több százezer forintért ígérnek gyógyulást.

– Nevezzük őket sarlatánoknak! – mondja dr. Salamon Ferenc, a Szent János Kórház belgyógyász főorvosa. – Ezek az emberek diploma, végzettség és felelősség nélkül „kezelik”, „távgyógyítják”, „energiát adnak” azoknak, akik bajban vannak. Az emberi hiszékenységre építenek. Hogy ez mennyire így van, csak egy angliai vizsgálatra utalok, amikor bejelentették a lakosságnak, hogy egy bizonyos nap bizonyos órájában a Nap és a Hold olyan konstellációt hoz létre, amelynek következtében csökkenni fog a Föld vonzásereje.

Természetesen hamis volt ez az információ, mégis, később rengetegen jelentkeztek, mondván: érezték, hogy szinte lebegtek abban az időpontban, mások pedig azt írták le, hogy járás helyett repültek. Rengeteg olyan esetről tudnék beszámolni, amikor magam láttam, hogy értelmes emberek, visszautasítva a szakszerű kezelést, inkább „gyógyítóhoz” jártak, s emiatt túl későn kerültek orvoshoz. Ne feledjük: nincsenek „csodálatos” gyógyulások – még ha ezekről olvasunk is időnként –, de az igenis előfordul, hogy az illető magától, orvosi kezelés nélkül meggyógyul bizonyos betegségekből. Sok betegről tudok, aki az egész vagyonát manilai „csodadoktorokra” költötte, és nem épült fel a betegségéből. Budapesten is rendeztek ilyen pszi-sebészeti bemutatót, egy betegnek az epekő-kivételét ígérték szike és vágás nélkül. A „gyógyító” – pechjére – vért is produkált, és ebből valaki szerzett mintát, amelyet megvizsgáltattunk. Egyértelműen kiderült, hogy csirkevér volt! Ezek a „csodadoktorok” általában jó kézügyességgel rendelkező bűvészek.

– Elég elkeserítő, hogy az emberek bedőlnek a sarlatánoknak, miközben az orvosokkal szemben egyre gyanakvóbbak, a kórházakat pedig mindenért feljelentik. Igaz, az orvosok általában túlterheltek, problémát jelent a felvilágosítási készség és az idő korlátozottsága. A kuruzsló viszont a tudás hiányát jó modorral leplezi, és nyilván több időt szánhat egy-egy páciensre. De gondolkodjunk el: mi van akkor, ha egy csodamódszer nem használ a betegnek, csak a pénz kicsalásáról szól? Hol lehet ilyen esetben reklamálni? – teszi fel a beszélgetés végén a kérdést a főorvos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top