Aktuális

Újra kinövesztem a fogakat






dr. Simon Éva
Maradó fogainkra azért is vigyázunk annyira, mert tudjuk, ha elveszítjük őket, akkor több nem nő belőlük, és ilyenkor már csak fogpótlás segítségével lehet újra fogunk. Egy hirdetés mégis azt ígéri, hogy bioenergiával újranöveszthetők az elvesztett fogak. A hirdetésben olvasható telefonszámon női hang jelentkezik. Azt füllentem, hogy egy fogatlan ismerősömet érdekelné a visszanövesztés.
– Az én energiámmal ez megvalósítható – mondja. – Csak be kell nyúlni a szájába, megfogom az ínyét, energiát adok neki, és a fogcsírákból újra kinőnek a fogak.
– Nincsenek fogcsírái, mert már kihúzták a fogait – szólok közbe.
– Azt bízza rám. Majd lesznek! Nekem épp most nő ki tizenhat fogam! Még nem jöttek ki, de az ínyem már fehéredik.
– Ez ellenőrizhető röntgenvizsgálattal.
– Nem kell ide röntgen, meg fogorvos. Az illető kap tíz kezelést – tíz napon át –, egy kezelés tíz percig tart, aztán három hónap után, ha lenyomja az ínyét, látja ott a fehérséget.
– Mennyibe kerül?
– A tíz kezelés százezer forint. Aztán két hónap után majd jönnek a jelek, ezeket én most nem részletezem a telefonban, és két és fél év múlva kinőnek a fogak.
– És ha mégsem nőnek ki a fogai, akkor elvesztett az illető százezer forintot?
– Akkor majd visszaadok a pénzből valamennyit, de ezt vele beszélem meg személyesen. Meg azt is, hogyan kell „rásegíteni” a növésre. Az a jó, ha minél fiatalabb a fogatlan ember, mert annál jobban nőnek a fogak.
– Mit szólnak a módszeréhez a fogorvosok?
– Csak néznek, mint a hülye gyerekek a moziban. Nem hisznek a szemüknek!
– Van olyan kliense, akinek már kinőttek a fogai?
– Magamat kezelem legrégebben, mondom, hogy az ínyem már fehér, mert növekednek benne a fogak. Ha az ismerősének nem elég, hogy látja az én ínyemet, akkor ne is jöjjön!
Fogorvos véleménye (neve, címe a szerkesztőségben, de közölte, hogy ilyen esethez a nevét sem kívánja adni, ám későbbi számunkban szívesen vállal egy találkozást a hölggyel, szívesen megvizsgálja, és röntgenfelvétel készíttetését is felajánlja számára):
– Fogcsíra nélkül nem nőhet fog, márpedig, ha valaki elveszti a maradó fogát, akkor elveszti a fogcsíráját is. Az íny fehéredése előfordulhat például azért, mert nincs alatta kötőszövet, hanem csontkinövés fehéríti el. Röntgenvizsgálat egyből kimutatná, hogy ez képtelenség, lehetetlen, ezért a módszer egyértelműen csalás, a hiszékeny emberek becsapása.

„Nem jellemzőek a perek, kártérítések”

A bemutatott hölgy tehát két és fél évig használja a páciensek pénzét, azután, ha „véletlenül” mégsem nőnének ki a fogak, a százezer forintból – talán – valamennyit visszaad. És most térjünk vissza Salamon főorvos kérdésére: hol reklamálhat a beteg, ha nem kapta meg az ígért eredményt, vagy ha egészségügyi károsodást szenvedett?

– A polgári törvénykönyv kimondja, hogy aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni – feleli dr. Simon Éva, ügyvéd. – Csakhogy nehéz bebizonyítani, hogy mit ígért az állítólagos gyógyító, a tevékenység és az esetleges hátrányos következmények között van-e ok-okozati összefüggés, illetve azzal kapcsolatban milyen tényleges kárai keletkeztek a páciensnek – ráadásul általában nincs írásos dokumentáció. Ezért nem jellemzőek a perek és kártérítések ilyen esetekben. Azt tudom tanácsolni, gondolják meg az emberek, kiktől várhatnak gyógyulást, és ellenőrizzék, a kiválasztott kezelőnek van-e diplomája, illetve valamiféle képesítése, van-e működési engedélye, és ha igen, az mire szól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top