nlc.hu
Aktuális
Kinek jó a hitelkártya?

Kinek jó a hitelkártya?






Homa Péter, a Bankkártya.hu felelős szerkesztője
Úton-útfélen kínált lehetőség anyagi gondjaink megoldására a hitelkártya. Ám, ha nem vigyázunk, még mélyebbre merülhetünk az adósságörvénybe. Nem mindenkinek éri meg a bankok „nagylelkűségével” élni. Ebben segít minket eligazodni Homa Péter, a Bankkártya.hu felelős szerkesztője:

– A bankkártyákat alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Vannak betéti és hitelkártyák, ez utóbbin belül pedig költési kártyák, illetve áruhitelkártyák. A betéti kártyával a bankban vezetett számlánkon lévő pénzünket használhatjuk. A hitelkártyák egy, az ügyfél számára megállapított hitelkeretet tartalmaznak. Kiváltásukhoz az igazolványon túl határozatlan idejű munkaviszony, illetve a minimum nettó jövedelem igazolására (már minimálbérre is felvehető hitelkártya!), telefon- vagy közüzemi számlakivonatra van szükség. Van olyan eset is, amikor óvadékra, vagyis a saját lekötött pénzünkre veszünk fel hitelt.
Jellemzően a havi jövedelmünk egy-másfélszerese a jellemző hitelkeret, de lehet akár a háromszorosa is. A klasszikus hitelkártyánál a kamat felszámítására csak abban az esetben kerül sor, amennyiben a havi elszámolás időpontjáig a hitel összegét nem törlesztjük teljesen. Ha viszont időben visszafizetjük, akkor a bank pénzét használtuk, míg a mienk lekötve kamatozott. A hitelintézeteknek meg kell keresniük e kihelyezett összeg kamatait is, amit azok fizetnek ki, akik nem egy összegben törlesztenek. Valamennyit tehát célszerű befizetnünk – a havi kötelező öt-tíz százalékon felül is –, hogy ne járjunk nagyon rosszul. A bankok általában megállapítanak egy minimális visszafizetési kötelezettséget is – talán azért, hogy minél inkább halogathassuk a visszafizetést, arra nem gondolva, hogy nekünk lesz egyre rosszabb. A hitelkamatot naponta számolják ki, ez harminc-harmincöt százaléka is lehet a hitelnek. Ami jóval a piaci átlag felett van! Érdemes megfontolnunk, hogy melyik utat választjuk: mi fizetjük mások hitelkamatait, vagy kamatmentesen költünk, és fizessenek inkább mások helyettünk? Gondoljuk át a lehetőségeinket és a szükségleteinket! Akinek készpénzre van szüksége, az a hitelkártyánál jóval kisebb kamattal vehet fel folyószámlahitelt vagy személyi kölcsönt. Aki vásárolni szeretne, és a hónap végén nem tud fizetni, annak szintén jobban megéri, ha inkább áruhitelt vesz fel, esetleg speciális áruhitelkártyát vált, vagy részletfizetési kedvezményt kér. Viszont, aki keveset költ, vagy tudja, hogy biztosan vissza fogja fizetni a felvett összeget, és nem akar minden hitelfelvételkor hosszas procedúrát, annak érdemes kiváltania hitelkártyát, mert rugalmassága előnyt jelent az egyéb hitelekkel szemben, talán a könnyű előtörlesztés és a járulékos költségek hiánya miatt olcsóbb is azoknál.

Akinek pénz helyett hitelkártya simul a zsebébe, és nem nagyon racionális ember, az hajlamos lehet elszakadni a realitásoktól, figyelmeztet Szajcz Ágnes:
– A kártyán levő összeg ugyanis nem pénz, nem tudom megfogni, megszámolni, az anyag nem játszik szerepet, innen már csak egy lépés, hogy az anyagiak se játsszanak szerepet a döntéseimben. Vásárolok, mert van kártyám, de hogy pénzem van-e, azt nem tudom. Hitelem van, az biztos. Bárkit megkérdezünk, mennyi pénz van a táskájában, nagyjából meg tudja mondani. De hogy mennyi pénz van a bankszámláján, vagy hogy a bankja mennyire hagyja a költésben túlszaladni, azt már nehéz számon tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top