Aktuális

Joséphine tette naggyá Napóleont!

Megadja Sándor
Megadja Sándor, a Duna Televízió hangtechnikusa nem a háromgyerekes apák csöndes-szabályos életét éli, inkább a vállalkozókra jellemző viharos hétköznapok hőse. Előfordul, hogy napokig nem találkozik a feleségével – nevetve meséli, hogy időnként hosszasan egyeztetnek időpontot, ha jóízű beszélgetésre vágynak –, hiszen a pedagógus végzettségű asszonya rakétagyorsasággal befutó lapszerkesztő és sikeres vállalkozó lett. Az „indulás” viharait – az álmatlan éjszakákat okozó kölcsönöket, a napi tizenkét-tizennégy órai munkát – éppúgy együtt élték át, mint a mai sikert…
– A feleségem hihetetlenül gyors, állandóan pörgő energiabomba – jelenti ki komolyan a negyvenkét éves férfi. – Szédületes utat járt be, amióta összeházasodtunk! Én is… Négy évvel ezelőtt még egy szocialista utódvállalatnál dolgoztam, aztán vele együtt váltottam, vállalkozó lettem. Nem vagyunk „szabályosak”, nem élünk „szabályosan”! Jajgathatnék, hogy haj, de nehéz, de én inkább azt mondom, remek dolog, hogy együtt változott az életszemléletünk, és változtak (javultak) a körülményeink. Nem vagyok Napóleon, ő nem Joséphine. De ha magunkról beszélek, mégis eszembe jut, hogy Joséphine tette naggyá Napóleont!

– Sok férfi megriadna egy energiabomba-feleségtől.

– Ő nemcsak eszes, hanem érzékeny, kedves, sérülékeny nő is. Ez fontos! A kemény, túlzottan határozott nőket rosszul viselik a férfiak! Én is. Ám az a közhely is elfogadhatatlan számomra, miszerint a férfitársak többsége a buta nőket kedveli. Ugyan! Nagyon jó a párunkkal beszélgetni, ha neki is vannak gondolatai! Örülök, hogy a feleségem nem hétköznapi ember, örülök, hogy méltó társam, és ő is méltónak tart engem magához. Ezt kívánom mindenkinek! Mindez egy olyan zavarodott korban jut nekem, amikor túl jól sikerült a nők egyenjogúsodása, amikor felborultak a régi szabályok, nincsenek hagyományos női és férfimunkák, viselkedési minták. És a folyamat még nem tisztult le… Sok férfitársam nehezen veszi tudomásul, hogy megváltozott a családon belüli munkamegosztás. Pedig a nők is dolgoznak, tehát az otthoni teendőket meg kell osztani. Közös buli. Nem? Persze a nők legalább olyan zavarodottak, mint mi. A sikeresek – a világban betöltött szerepüknek megfelelően – erősnek, célratörőnek akarnak látszani, de ez általában szerep. Hiszen évmilliók genetikai kódját – minden egészséges nő anyává szeretne válni! – nem lehet letenni, mint egy ócska ruhát. Előbb-utóbb gyerekre és olyan társra vágynak, akiben bízhatnak. Ám a viselkedésük hatására csupa elgyávult férfiba ütköznek… Tudja, melyik tulajdonságot kellene a nőknek leginkább megőrizniük? Amelyikről rengeteget beszélt kamaszkorom kedvenc tanára: „Találd meg a pillanat gyönyörűségét!”.

– Carpe diem!

– Pontosan! Gyakran indulok hajnalban dolgozni, emiatt sokan sajnálnak. Pedig olyan csodákat látok hajnalonta – érintetlen természetet, szűz hóval borított kerteket, utcákat – amitől szép lesz a napom. És minden hajnal más! Ahogy a feleségem mellett is más minden nap! Én (vele, általa) ki tudom élvezni a közösen töltött idő minden percét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top