Aktuális

Közösségek hálója – II. rész

Segítség a rászorulókon

Nemes hagyomány a neten, hogy anyagilag is segítenek a rászorulókon. Volt már jó néhány ilyen gyűjtés az indexen is: emlékezetes eset volt, amikor a Japánban dolgozó kedveséhez kívánkozó hősszerelmest segítették álmai repülőjegyéhez a fórumozók. Ám legutóbb ennél is komolyabb ok mozgatta meg a társaságot: egy leukémiában szenvedő erdélyi kisfiú javára szerveztek gyűjtést netszerte, és az indexesek egy kreatív kézműves csoportjának saját készítésű tárgyaiból szervezett vásár nem is csekély bevételével járult hozzá a gyógyítás költségeihez (www.kocsiszsolti.net).


Egyesület a netezőkért

Hol máshol is alakulhatott volna meg a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága, mint a neten? Az egyesület ötlete egy érdeksérelem miatti tiltakozásból indult, a felháborodott internetezők megmozdulásokat szerveztek a fórumon, majd néhányan megalakították, és hivatalosan is bejegyeztették a NETÉRT-et. Az alapításhoz szükséges összeget is ők dobták össze két éve. A munka koordinációja érdekében honlap is készült, amely a legfontosabb információkat tartalmazta (a www.netert.hu) a közelmúltban megújult külsővel, igényes tartalommal folytatja pályafutását). Németh Attila ambiciózus elnöki ténykedése elsősorban a diplomácián nyugszik, hiszen – mint kérdésemre elmondta – szavakban és erőben kell radikálisnak lenni, nem indulatokban. Eredményként könyvelhető el, hogy az internetes társadalom felé fordult az állami figyelem, és sikerült elérni valamiféle kompromisszumos – átalánydíjas – megoldást a betárcsázós tarifák terén. A NETÉRT valóságos érdekvédelmi tevékenységére pedig kitűnő példa egy szerződési feltételeit egyoldalúan módosító mobiltelefonos cég ellen indított és első fokon megnyert per.

– Az egyesület munkáját a civil összefogás és a professzionalizmus jellemzi – sorolja Németh a legfőbb jellemzőket. – Büszkék vagyunk arra, hogy több ezer netezőnek tudtunk tanácsot, segítséget nyújtani valamilyen formában, ugyanakkor “kifelé” markánsan kifejtjük és képviseljük véleményünket bármilyen, netezőket érintő kérdésben. Mindez nem jöhetett volna létre az önszerveződés lehetősége és ereje nélkül…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top