nlc.hu
Aktuális
Korhatáros diákmunka

Korhatáros diákmunka

Anya, vegyük meg! Csak egy ezres! Csak ezerötszáz! Csak kétezer! – nyaggat kamasz fiam. Tudja, mi mennyibe kerül, mennyi pénzt keresünk, mire kell befizetnünk.




Azt viszont még nem fogja fel, hogy a bankautomatából nem jön ki mindig pénz, nem elég csak bedugni a kártyát. Azt sem érti, hogy miért nincs nálunk tejjel-mézzel folyó Kánaán, ha egyszer annyit dolgozunk, hogy még haza is visszük a munkát.
– Mi az, hogy csak egy ezres? – szoktam a fenti kérdésre visszavágni. – Szerinted egy gyorsétteremben hány órán át kell ezért az ezresért takarítani?

De hogyan is értethetném meg vele a munka értékét, ha nem találunk olyan munkahelyet, amelyik 16 éves kor alatt alkalmazná?
A Munka Törvénykönyve szerint az iskolai szünet alatt azok a diákok létesíthetnek munkaviszonyt, akik betöltötték a 15. életévüket, általános iskolában, középiskolában, szakiskolában nappali képzésben részesülnek. Korhatártól függetlenül gyámhatósági (nem szülői!) engedéllyel művészeti, sport, modell, illetve hirdetési területen is munkát vállalhatnak a tanköteles gyerekek.
A kifejezetten diákmunkára szakosodott diákszövetkezetek többsége a 16. illetve 17. életévnél húzza meg a határt.

– Ennek két oka van – tudjuk meg Vas Zoltántól, a Student Diákszövetkezet igazgatójától. – Egyrészt a 14 és 16 év közötti diákok munkavállalásához a gondviselő írásbeli hozzájárulása szükséges. Másrészt az a tapasztalatunk, hogy a 16. és a 17. év között változás áll be a fiatalok szemléletében, munkához való viszonyában, felelősségvállalásában, precizitásában, monotónia-tűrésében. A 16 éveseknél hamar felmerülő problémák (alkalmazkodás az állandó dolgozókhoz, a munkaidőt nem tudják végigdolgozni, rosszul tűrik az utasításokat) szinte teljesen eltűnnek 17 éves korra. Nekünk ez fontos, hiszen mi felelősséget vállalunk értük, a munkahelyeken a mi szövetkezetünket képviselik. Nálunk szervezett keretek között, legális munkavégzés alapján, legális, bérszámfejtett, adózott jövedelemhez jutnak a diákok.

Az átlag óradíj 380-450 forint. Akár egy-két órás munkát is lehet vállalni. A 90-es években még inkább azért dolgoztak a diákok, mert utazásra, biciklire gyűjtöttek. Ma már az a jellemző, hogy a megélhetéshez hiányzó összeget próbálják pótolni. A pénzszerzésen kívül beletanulnak a munka világába: megismerik a munkahely légkörét, többféle vezetői stílussal találkoznak, beilleszkednek a többi dolgozó közé, konfliktusokba kerülnek, amelyeket kezelniük kell, meg kell védeni magukat. Arról nem is beszélve, hogy reálisabb kép alakul ki bennük a fizetési viszonyokról, tudják, milyen típusú munkáért mennyi fizetést lehet kapni.
Ez mind nagyon jó, de mi van a tizenhét éven aluliakkal? Hol vannak azok a munkahelyek, ahol ők is belekóstolhatnának az igazi munkába, ha csak rövid időre is, két-három hétre, hogy megismerjék és értékeljék a munkát?
Ha ismernek ilyen munkahelyeket, van erről tapasztalatuk, írják meg nekünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top