nlc.hu
Aktuális
Cukorbetegként is szabad vagyok! – II. rész

Cukorbetegként is szabad vagyok! – II. rész





Fájdalommentes szúrás

– Sajnos, a gyógyszerek egy idő után hatástalanná válhatnak. S ezek a betegek is inzulinra szorulnak, hasonlóan az egyes típusúakhoz, akiket csak ezzel lehet kezelni. Természetes, hogy félnek a betegek a tűszúrástól, pedig az inzulinbeadás technikája összehasonlíthatatlanul jobb, mint pár éve volt. Ma már minden: tű, fecskendő egyszer használatos, eldobható, és szinte nem is érzi a beteg, amikor beadja magának az inzulint például egy speciális, tollnak nevezett eszközzel, amelyben megbújik a tű. Zömében humán inzulint alkalmazunk, amely teljesen azonos a szervezet által termelttel, míg régen a szert sertések hasnyálmirigyéből vonták ki. Sőt, megjelentek a piacon az úgynevezett inzulinanalógok is, ezek a humán inzulin továbbfejlesztett változatai, amelyek még inkább képesek létrehozni és fenntartani az egészséges szervezetben jellemző, élettani állapotot.

– Normális esetben testünkben van egy alap inzulin-elválasztás, emellett, ha eszünk, akkor a gyomor-bélrendszerből felszívódó szénhidrát hatására megemelkedik a vércukorszintünk, ami elindít egy gyors inzulinválaszt: az inzulin bekerül a vérbe, és lenyomja a cukorszintet. A cukorbetegeknél két ponton is sérülhet a vércukor-szabályozás: egyrészt a gyors inzulinválasz hiányzik, és a vércukorszintjük étkezés után tartósan magasan marad, másrészt előfordulhat, hogy az alap inzulinszükségletet is pótolni kell.

Az új szerek részben gyors, sőt, ultragyors hatású inzulinanalógok, amelyek ezt a hiányzó inzulinválaszt pótolják. De léteznek már olyan szerek is, amelyek az alap inzulinszintet tartják egyensúlyban, hogy az egyenletes legyen, mint az egészségeseknél, s ne ugráljon. Ez az úgynevezett bázisinzulin-készítmény már nálunk is kapható: egy nap egyszer kell beadni, és huszonnégy órán át garantáltan biztosítja az alapszintet.

Az ultragyors hatású inzulin pedig sokkal szabadabb életet biztosít a betegnek, hiszen már nem kell olyan kötötten tervezni a napirendet, főleg az étkezéseket, mint korábban. Az orvos eddig előírta, hogy ha reggel hétkor be kell adni az inzulint, akkor hét harminckor reggelizni kell, és így tovább egész nap – miközben iskolába, munkába rohanna, vagy éppen aludna még. Az új szert viszont beadja, leül, és már ehet is – ezek látszólag apróságok, de egy cukorbeteg életét nagyban megkönnyíthetik. Ha egy tizenéves gyerek, aki ma cukorbeteg, él hetvenéves koráig, és minden nap szúrja magát, akkor ezeknek az apróságoknak – mikor adom, mivel adom, fáj, nem fáj, eltolhatom-e az étkezés időpontját – nagy jelentőségük van.

A legújabb ellenőrzési lehetőség

– Az utóbbi években már széles körben a betegek rendelkezésére állnak az otthoni mérőkészülékek, de hangsúlyozom, ezek nem helyettesítik az évi három-négy alkalommal történő ellenőrzést, azt, hogy szemészeti vizsgálaton, vizeletvizsgálaton vegyenek részt. Nagyon hamar felismerjük, ha „elindul” egy szövődmény, és tudunk tenni azért, hogy abban a kezdeti stádiumban meg is álljon. Nemrégiben megjelent egy új mérési lehetőség, amely a vér úgynevezett A1c szintjét mutatja – ez már hazánk cukorbeteg centrumaiban is elérhető. Eddig csak a pillanatnyi és állandóan változó vércukorszintet tudtuk megállapítani, az úgynevezett A1c-érték viszont megbízható módon jelzi az elmúlt két-három hónap globális vércukorszint-értékét.

(Következő lapszámunkban a gyermekkori cukorbetegségről olvashatnak, az azt követő 50. számunkban pedig arról, milyen természetes szerekkel lehet kiegészíteni a diabétesz terápiáját.)

A jövő az inhalációs inzuliné?

Azért, hogy ne kelljen „szúrnunk”, még ma is mindent elkövetnénk. Épp ezért foglalkoztatja az a kérdés a tudósokat, hogy miként lehetne tűszúrás nélkül inzulint juttatni a szervezetbe. A tabletta, mint megoldás kiesik, mivel a gyomornedvek elbontják az inzulint. A távoli jövő egyik lehetőségeként említik az inhalációt: a beteg egy, az asztmásokéhoz hasonló befúvó szerkezetet használna. Azt viszont még nem tudjuk, milyen hatása lenne annak, ha az inzulin a hörgőkön keresztül szívódna fel, mondjuk, ötven éven keresztül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top