nlc.hu
Aktuális
Nyaralj velem a Marson! – II. rész

Nyaralj velem a Marson! – II. rész

Habszifon és autógumi

Az űrutazásért rajongó civilek már régóta kísérleteznek azzal, hogy maszek alapon, „házi készítésű” űrhajóval rugaszkodjanak el az anyaföldtől. Az amatőrök idén profikká váltak, ugyanis sikerült a nagy mutatvány. Mindezt elősegítette Peter Diamandis alapítványa, az Ansari X-prize díj is. Ennek alapján tízmillió dollár üti a markát annak, aki – magánszemélyként – elsőként épít olyan űrhajót, amely száz kilométeres magasságba, vagyis a világűr határáig repül, három főt szállít, és képes arra, hogy leszálljon.

Huszonhat csapat próbálkozott a tízmilliós fődíj elnyerésével. Például John Carmack, aki a Doom nevű lövöldözős-gyilkolós, roppant sikeres számítógépes játékkal kereste meg a rakétára valót. Carmack gépe azonban lezuhant, darabjait pedig az internetes árveréseken értékesítették. Másik két csapat is kísérletezett a saját gépe fellövésével, de nem tudták befogni a későbbi győztest, Burt Rutant.

Rutan nagy kalandor és újító: az űrhajómérnök építette meg azt a szuperkönnyű, Voyager nevű repülőgépet, amellyel 1986-ban, egy tankolással, leszállás nélkül körberepülte a Földet. Rutanék már májusban sikeresen tesztelték a SpaceShipOne-t. Ez az űrhajó első látásra olyannak tűnt, mintha valami olyan nagyra nőtt játék lenne, amelynek a gumikacsa mellet a helye a fürdőkád szélén. A hajtóanyaga is forradalmi: gumiszármazékot égetnek el benne, dinitrogén-oxiddal. Hatékony, ugyanakkor biztonságos megoldás – de azért odahaza senki ne reszelje le a kocsija gumiabroncsát, és ne töltse habszifonba (amelynek patronja ugyancsak dinitrogén-oxidot tartalmaz)!

A SpaceShipOne – vagyis, az EgyesSzámúŰrhajó – végül október 4-én nyerte el a tízmillió dolláros díjat. A Mojave sivatagból felszállt az őt hordozó repülőgép, a White King – a Fehér Lovag –, és a hatvankét esztendős veterán tesztpilóta, Mike Melvill két héten belül másodszorra is megjárta a világűrt. A hajtómű és az irányítás ijesztő hibáit kiküszöbölték, az utasok helyén azonban csak élettelen súlyok utaztak a sokat próbált, öreg „rókával”.

Szabad a pálya

Már nem kérdés, mi következik mindebből. Vége az űrutazás méregdrága, állami monopóliumának: a SpaceShipOne megnyitotta az utat a polgári repülés felé.

De már van új díj: az ötvenmillió dollárt az nyerheti el, aki magántőkéből képes lesz Föld körüli pályára állítani egy öt embert szállító űrhajót. A jövő pedig: 2010 körül magánűrállomás, afféle űrszálloda kering majd bolygónk körül, ahová sokkal olcsóbban feljuthatnak majd azok, akik a világűrből szeretnének alátekinteni kék bölcsőnkre. Remélhetőleg én is vissza tudom majd adni önöknek ezt a fantasztikus élményt, a Nők Lapja hasábjain.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top