nlc.hu
Aktuális
Miért félünk a szüléstõl?

Miért félünk a szüléstõl?

Talán nincs is olyan nõ, aki ne tartana legalább egy picit a szüléstõl. Ki az ismeretlentõl szorong, más a fájdalom, a kiszolgáltatottság, vagy korábbi rossz élmény miatt nem képes felhõtlen boldogsággal várni a nagy napot.




Csigó Kata pszichológussal a szülés előtti félelmekről beszélgettünk.


– Mit gondolsz, Kata, a szüléssel kapcsolatos szorongások általában a nagy esemény előtti napokban kerítik hatalmukba a kismamákat?

– Nem, már jóval korábban. Sőt, sokan pontosan a félelmeik miatt küszködnek problémás várandossággal, illetve az is előfordulhat, hogy valaki azért nem esik teherbe, mert tudat alatt rettenetesen fél a gyermekszülés fájdalmától, az orvosi beavatkozástól, egyáltalán, a számára még ismeretlen élménytől. Van, aki bizonytalan abban, hogyan változik majd az élete, ha anyává válik, vagy éppenséggel azt nem tudja, kap-e majd kellő támaszt a családtól, amint megszületik a gyereke, vagy esetleg magára hagyják majd a babával a családtagok.

– Testi tüneteket is okozhatnak a gyermekvárás időszakában az ilyen félelmek?

– Igen, például hónapokig elhúzódó hányingert, hányást, gyomorpanaszokat válthatnak ki a szorongások. Teljesen természetes, hogy a legtöbb kismama küszködik hányingerrel a terhessége elején, ám ha ez a probléma hosszú hónapokig tart, akkor rejtett elutasítás, félelmek is kereshetők a háttérben.

– Nemrég kaptam egy levelet: egy olvasónk, aki a harmadik gyerekét várja, bűntudattal számolt be arról, hogy ő már nem akarta ezt a babát, de a férje ragaszkodott hozzá. A levélíró arról panaszkodott, hogy vészes terhességi hányás miatt kórházba utalták.

– A nők többsége szégyennek éli meg, ha szíve mélyén nem akar életet adni a gyermekének. A vészes terhességi hányással küszködő kismamáknál sokszor tapasztalható, hogy amint kórházba kerülnek, ott szinte azonnal megszűnik a hányingerük. Ilyenkor felmerülhet, hogy az otthoni helyzet okoz számukra szorongást.

– Szerinted nem lehet, hogy mindent az orvostól várunk? Többször mesélték nőgyógyászok, hogy a kismamák a terhességük végén azzal a kéréssel fordulnak hozzájuk: „Doktor úr, vegye már ki belőlem a babát!”

– Hozzám is jött már kismama, aki attól félt, hogy nem lesz képes világra hozni a gyermekét. Sok nő eleve úgy választ orvost, hogy „vele majd könnyű lesz a szülés, mert segíteni fog, hogy gyorsan megszülessen a baba”. Biztosan sokat tud segíteni az orvos és a szülésznő, de a nőnek magának kell megszülnie a gyereket! Egyébként a császármetszések száma nem elsősorban azért növekszik ugrásszerűen, mert egyre több lenne a komplikált terhesség, hanem a nők félelme miatt is! Hiszen egyszerűbb arra kérni az orvost, hogy „vegye ki” a babát, mint fájdalom árán, természetes úton világra hozni. Persze, az orvosok tudják, mikor indokolt a műtét, és normális esetben nem az anya dönt erről.

A teljes írás a Nők Lapja kilencedik heti számában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top