nlc.hu
Aktuális
Vácrátóti romantika

Vácrátóti romantika

Szerelmeseknek bízvást ajánlható egy romantikus légyott helyszínéül a vácrátóti botanikus kert. Virággal teleszórt rét, madárdal, halkan csobogó vízesés, árnyas padok… Remek kulissza egy bimbózó szerelemhez.





Persze, aki „csak” növény- és madárnézőbe megy, az sem marad hoppon.

A rövidre sikeredett tavasz zavarba hozta a növényeket. A hirtelen betört meleg hatására most néhány hét alatt sürgős rügyfakadásba, virágzásba kell kezdeniük. A réti virágok és a cserjék bódító illattal csalogatják a megporzó rovarokat, és ha megállunk egy pillanatra a japán lonc mellett, nagy nyüzsgést láthatunk a virágzó ágak mentén: kövér dongók, darazsak, méhek teszik a dolgukat. A kanszu mandula menyasszonyi ruhába öltözött, és mézillatú virágait is bevetette a megporzás érdekében.





Réti virágszőnyeg


A máskor április elejére már el is feledett hagymás és évelő virágok most valóságos szőnyeget alkotnak. A lila szín árnyalatairól az odvas és ujjas keltike (Corydalis cava és solida) gondoskodik. Kitűnően érzi magát árnyas kertrészekben is, ahová ritkán süt be a nap, csakúgy, mint a petyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis), amely itt százával hozza lila-piros, csöves virágait. Mellettük kihívóan kelleti magát az aranysárga, csillogó szirmú mocsárigólyahír-csoport (Caltha palustris). Ha magvaikat ősszel a pázsit közé szórjuk, a következő tavaszon már saját kertünkben is viríthat.





Kora tavaszi pihenőkert


Amikor az első fűnyírás esedékes, addigra elvirágzik. A tavaszi magvetésből származó növényeket ősszel ültessük ki nyirkos, vizenyős talajú kertrészekbe! Kénsárga színű párnákban díszlik a salátaboglárka (Ranunculus ficaria), amely ugyancsak színesítheti a kora tavaszi pihenőkertet. Gumóit nyár végén, ősszel lehet a pázsit földjébe süllyeszteni. Virágzás után behúzódik a lombja, és nem akadályozza a fűnyírást. A tányér alakú virágokat hozó alapfajnak létezik egy sziklakertbe való, telt virágú fajtája is (R. f. ’Flore Pleno”), amely gyorsan terjed.
Ha az iker-tónál a műrom felé vesszük utunkat, nagy medvehagymás (Allium ursinum) részt találunk. Az enyhe fokhagymaszag útba fog igazítani, ha nem ismernénk fel a gyöngyvirághoz hasonló leveleiről és habkönnyű, fehér, ernyős virágairól e kitűnő és mostanában igen divatos fűszernövényt. A mocsárciprus közelében kétféle szellőrózsát (Anemone) is láthatunk. A fehér ligeti vagy berki szellőrózsának (A. nemorosa) csillag alakú virágai vannak, és tarackoló gyökereivel terjed. A bogláros szellőrózsát (A. ranunculoides) sárga virágairól és tenyeresen összetett, elfekvő leveleiről ismerhetjük fel. Ez utóbbi gyöktörzset fejleszt a föld alatt.





– Nézze, ez itt az ikrás fogas-ír, amely Magyarországon őshonos volt, de már csak Telkibányán akadtam vadon növő példányaira! – mutat egy lila fürtvirágzatú növénykére dr. Kósa Géza, a botanikus kert vezetője. – Rendszertani neve Cardamine glanduligera – teszi hozzá a rend kedvéért.
A fogas-írnek vannak nagy virágú, nemesített változatai is. Érdemes vetőmagboltban a ’Flore Pleno’ fajta iránt érdeklődni, ha nedves, vizenyős talajú kertrészbe tudjuk ültetni.

Illatok orgiája

Szemem tovább vándorolna a fák alatti puha füvön megbújó vagy éppen kihívó színű virágokon, ha kísérőm nem mutatna egy krémfehér virágú, csinos bokorra.





– Szagolja csak meg a virágokat! Ez a lándzsás lonc Kínából származik, és igen korán virágzik. A neve Lonicera standishii. Két i-vel írják – teszi hozzá, látva bizonytalankodásomat. Ezután élénk szagolgatásba kezdek… Hát, szeretném én látni azt a parfümgyárat, amely képes lenne egy ilyen illatkompozíciót létrehozni! Díjazzák a rovarok is, akikkel meg kell osztozom, ám ők nem illatra, hanem virágporra vadásznak.


A teljes cikk a Nők Lapja április 20-án megjelenő, 16. számában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top