nlc.hu
Aktuális
Hosszú távon bejön, ha nem hisztizünk

Hosszú távon bejön, ha nem hisztizünk

– Azt hiszem, szeretõ, ölelõs anyára van szükségük a fiaimnak, aki igyekszik következetes lenni, bár az eltökéltségén néha csorba esik – mondja a budapesti, negyvenéves Janesch Júlia.






A hét témája a Nők Lapjában:
Milyen férfi lesz a kis királyfiból?

„Ne puszilgasd annyit azt a fiúgyereket! – szokta mondani a barátnőmnek a férje” – meséli egyik történetünk szereplője. Hozzátéve, sosem értette, miért tenne rosszat egy formálódó fiúléleknek az anyai gyengédség. Hiszen a papának sem árt, sőt! Talán a féltékenység rejlik a megjegyzés mögött? Bonyolult játék férfit nevelni a fiúból – legalább három résztvevős. Milyen az anyai szerep? Mivel árnyalhatjuk, egészíthetjük ki az apai mintát?

A témához kapcsolódó további írások:
Tudjanak beszélni az érzéseikről
Tőlünk tanulja milyen a női “ügymenet” 
Királyfit nevelünk, de nem magunknak

– Van a fiúknak apjuk, aki képviselheti a férfias szigort. Nekem az a felelősségem, hogy az agyukban a nőiséghez rendezett környezet, gondoskodás társuljon, olyan nő képét mutassam, aki igényes, nem jár otthon szakadt pólóban, mosolyog, amolyan meleg hátország.

Mostanában nem könnyű ezt megjelenítenem, mert kamaszodnak a fiaim, és talán nekem is több a gondom, mint régebben. Ők is sokat változtak, én is, nem lehet ugyanúgy viszonyulni hozzájuk, mint amikor még kicsik voltak. Épp a napokban hányták a szememre, hogy mostanában már az ajtóban veszekszem – nem csoda, hiszen úgy jutok be a lakásba, hogy átesek a széthajigált teniszütőkben, és akkor még nem láttam a konyhát. Azóta fegyelmezem magam: előbb „megérkezem”, átugrom a táskákat, puszi, jó szó, és úgy húsz perc múlva teszek néhányszor – mintegy mellékesen – célzást a széthagyott cuccokra. Ezt négyszer is meg kell tennem, mire a táskák puffogás közepette bejutnak a helyükre.






Fárasztó, és sok önfegyelmet kíván, de hosszú távon bejön, ha nem hisztizik az ember. Szerencsére gyakran eszembe jut a saját gyerekszobám, meg az anyukám heroikus küzdelme, hogy rendre neveljen. Kudarcot szenvedett, de a rend igényét megtanultam: rosszul érezném magam egy trágyadombon, így a saját fészkemben felnőttként már rendet tartok.
Néha kiborulok a fiaim mostanában felvett, macsós „kihaénnem” stílusa miatt. Éreztetem velük, hogy rosszulesik, teszek ironikus megjegyzéseket, de igyekszem nem túlzottan a lelkemre venni. Tisztában vagyok azzal, hogy kamaszkorukban ez a dolguk: provokálni a felnőtteket, és feszegetni, helyenként átlépegetni a határokat.

Lányom nincsen ugyan, de nem hiszem, hogy nagyon másmilyen anyja lennék, mint a fiúknak. Nem húzok merev határokat az elfogadható fiús, illetve a lányos viselkedésnormák között. Például, amikor Danival terhes voltam, igyekeztem minden otthoni ténykedésembe bevonni az akkor kétéves Bencét. Még egy babát is vettem neki, mert láttam, hogy szeretne – a kislányoktól kölcsönkért babákat hintáztatta a játszótéren. A babán aztán megtanítottam neki, hogyan kell ellátni egy csecsemőt. Sokat gondolkodtam, jól teszem-e, de ő nagyon élvezte a szerepjátékot, jó mulatság volt ez nekünk, ráadásul levezette a féltékenységét. Az is megfordult a fejemben, hogy úgyis apa lesz egyszer, és akkor ő is fog pelenkázni, öltöztetni, ringatni. A baba aztán hamar elveszítette a szerepét, fölkerült a polcra.


A témáról bővebbet a Nők Lapja június 8-án megjelenő 23-as számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top