nlc.hu
Aktuális
A környezet és a nõi jogok védelmezõje

A környezet és a nõi jogok védelmezõje

Nemes Noémi, a Greenpeace magyarországi szervezetének munkatársa. Gyermekkora óta jól tudja azt, hogy számára a környezetvédelem a legfontosabb.





A hét témája a Nők Lapjában:
Nők, akikre hasonlítani szeretnénk
Milyen egy nő nőideálja? Házi felmérésünkből úgy tűnik, semmiképp sem hosszúcombú, nem is szőke és az is mindegy, hogyan szerepel a konyhában. Ellenben fontos, hogy elhivatott legyen, profi a szakmájában, bátor, aki megállja a helyét a legnehezebb élethelyzetekben is, miközben mindvégig mosolygó, kedves NŐ marad. Feladtuk a leckét – elsősorban önmagunknak…

Kapcsolódó cikkek:


• Önzetlen segítők, névtelen hősök»

• 3 Ildikó: Kishonti, Hűvösvölgyi, Pécsi»

Az összeállítást készítette: Kégl Ágnes, Koronczay Lilla, Nyíri Dóra, Szigeti Hajni és Szegő András   

Holland egyetemi tanulmányai alatt rá is talált arra a személyre, aki munkájában azóta is inspirálja, utat mutat.

– Vandana Shiva, indiai környezetvédő, ökofeminista élete, pályája példaértékű számomra. Húszéves kora óta dolgozik hazájának vizei, földjei védelmében, küzd a biotechnológia mezőgazdasági térhódítása ellen, illetve harcol az indiai nők jogaiért. Azt gondolom, ő testesíti meg annak a nőnek az ideálját, aki egyszerre több szerepkörben is megállja a helyét: családcentrikus, mozgalmi vezető, hitet ad másoknak, felvállal kemény csatákat és rendkívül meggyőző. Vandanában az is különleges, hogy a „másik oldalon” kezdte a pályáját, Kanadában nukleáris fizikából doktorált, mégis képes volt meglátni szakmájának árnyoldalát. Másrészt, ahelyett, hogy külföldön maradt volna, mint az indiai tudósok nagyon nagy százaléka, úgy döntött, visszatér szülőföldjére, és ott próbál a fejlődés segítségére lenni. Húsz évesen, először a himalájai „faölelő” nőkhöz csatlakozott – a helyi asszonyok testükkel keltek az erdőik védelmére. Munkájuk eredményeképp meg is született az a törvény, amely elsőként ismeri el a világon, hogy az erdőket vízmegtartó-képességük miatt kell megőrizni, és nem az eladható fa értéke miatt.







Vandana Shiva
Vandana később megalapította saját mozgalmát, hogy segítse a természeti sokféleség megőrzését és a biogazdálkodást – a vegyipar és a génmódosított élelmiszerekkel szemben, tevékenységéért már Alternatív Nobel-díjjal is kitüntették. Mivel én a vízhez való emberi jogról írtam a szakdolgozatomat, rengeteg tanulmányát olvastam a témában. Hihetetlen például, hogy Delhiben egy multinacionális cég „csak úgy” privatizálhatja a vizet, megveheti az államtól a vízszolgáltatás jogát, és egyik napról a másikra tízszeresére emelheti a vízdíjat. Ebből is látszik, hogy Vandanának erős ellenfelei vannak, de képes felvenni a harcot ellenük. És kifejezőerejével, lehengerlő személyiségével nagyon sok embert tud maga mellé állítani: hitet ad másoknak is, hogy igenis érdemes, akár lehetetlennek tűnő célokért is küzdeni.

A témáról bővebben a Nők Lapja augusztus 17-én megjelenő 33-as számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top