nlc.hu
Aktuális
Alázat adta biztonság

Alázat adta biztonság

– Elsõ szülésem elõtt mindent elolvastam, ami létezik a témában, felkészültnek éreztem magam, és meg akartam felelni a – feladatnak. Ehhez képest szinte letaglózott a szülés ereje.

A hét témája a Nők Lapjában:

Amikor itt a pillanat

Andriska derűs világra eszmélt. Flóráért megszenvedett a mamája. Orsi anyára lelt édesapjában is. Patrik földöntúli boldogságot hozott magával. Négy család, négy történet a szülés a születés csodájáról. 
Elmúlt éjfél. A fájások tízpercenként érkeztek. Végre elkezdődött, a nyolcadik túlhordásos nap éjszakáján.
Kata elővette a naplóját, a férjét nem ébresztette fel. Nem kérdezem, mit írt, de tudom, mi mindenre gondolt. A most hároméves Annácska születésére, ahol szerencsére minden rendben ment, csak éppen nem azt az élményt kapta, amire vágyott.

Az összeállítást készítette:
Kárász Kata élményeit Hulej Emese jegyezte le. Várkonyi Flóra érkezéséről Mihalicz Csilla tudósított. Nehéz György Dobray Saroltának beszélt az apává válás kacskaringóiról. Jánossyék boldogságában V. Kulcsár Ildikó osztozott

További írások:

• Ez az én gyerekem»

• Apa (is) született»

• Egyszerűen földöntúli»

– Azt éreztem, hiába küzdök, itt olyasmi zajlik, amit a megszerzett tudással képtelen vagyok uralni. Baj nem történt, mégis kicsit csalódott voltam. Beletelt jó időbe, míg elrendeztem magamban a történteket. Például hiába terveztem beavatkozás-mentes szülést, mégis megkaptam a hagyományos szülésgyorsítókat: a burokrepesztést, a fájáserősítő infúziót és a hasba könyökölést. Az bántott a legjobban, hogy mindez annak ellenére történt így, hogy elképzeléseimet ismerte az orvosom, és mégis, utólag kiderült, esélyem sem volt a háborítatlan szülésre, és mosolygás tárgya volt a gátvédelem témája is. Kérdezhetnéd, hogy ugyan mit vártam, hiszen kedves, rendes orvosom volt, és végül is egészséges kislányom született. Igen, de legközelebb mégis másképp szeretném.

Túl sok volt a terv, a magammal szemben támasztott elvárás, ahelyett, hogy átadtam volna magamat annak, aminek jönnie kell. Rájöttem, hogy a szülőszobában, különösen a szülés vége felé a vajúdó nő egyedül van, hiába van mellette a társa. És ez nem baj. Ez az én világom, burokként vesz körül, amelyből, ha kinyújtom a kezem, fontos, hogy segítő kezek után nyúlhassam, de ebbe a szentélybe senki sem léphet be. Ezt akkor még nem értettem. A férjem velem volt a szülőszobában, de nem élhette át, amit én, szorongott, hogy szenvedni lát, de képtelen segíteni. Meg kellett értenem, hogy Péter nagyon jó társ és apa, egyszóval férfi, és én ezért szeretem. És ezúttal csodaszép együttszülésünk volt!

Kata mosolyogva figyelte magukat. Egyáltalán nem félt. A legfontosabbra a kislánya születése tanította meg. Arra, hogy van olyan erő, amelyet nem uralni kell, hanem engedni neki. Az alázat adta a biztonságát. Felhívta a választott szülésznőjét, Nyulas Jolánt, akiben már hetek óta barátra és támaszra lelt.

Hajnali hatkor értek a kórházba, másik kórházba és másik orvoshoz. Dr. Bardóczy Zsoltot a 27. hét után kereste fel Kata, nagyon nehéz hetek után. Gond volt az AFP eredményével, a régi orvosa a legegyszerűbb megoldásként magzatvíz-vizsgálatot javasolt, amitől ő irtózott.

– Addig is bántott, hogy az előző orvosom nem vette komolyan, elhessegette a kérdéseimet. Nem arra volt szükségem, hogy arról biztosítson, ő majd mindent megold. De a tanácsa és együttérzése igenis jólesett volna. Amikor Zsolthoz elmentem, megkérdeztem tőle, ő mit tanácsolt volna? Emberséges válasza után döntöttem: Joli és a férjem mellett ő legyen az, aki kíséri a gyerekem születését. Igen, kíséri, és nem levezeti, mert számomra az ő személye lett a biztosíték a háborítatlan szülésre. Amikor beértünk, Pétert mintha kicserélték volna. Már ő sem aggódott, derűs volt. Ha jött egy fájás, összekapaszkodtunk, és kiringatóztuk az összehúzódást, fájások között pedig beszélgettünk, nevetgéltünk. Joli néha meglátogatott, reggelit hozott, kellemes zenét kapcsolt be, időnként megmasszírozta a derekamat.

A témáról bővebbet a Nők Lapja augusztus 24-én megjelenő 34-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top