nlc.hu
Aktuális
A bér ára

A bér ára

Mindenki szeretné az elérhetõ legmagasabb jövedelmet kicsikarni munkáltatójából. A túlzott alkudozással legyünk óvatosak, ám azt se feledjük: a nyusziknak csak saláta jut.




Akár állást változtatunk, akár megtartanánk a jelenlegit, mindannyian szeretnénk, ha hó végén úgy érkezne meg a fizetés a számlánkra, hogy azt még nem nulláztuk le. Noha az elhelyezkedés a legjobb alkalom a zsíros fizetés kiharcolására, később, munka közben sem lehetetlen soron kívüli béremelést kérni – persze előtte fel kell mérnünk a helyzetet.

TUDJUK, MIT ÉRÜNK
Az álláskeresés folyamán igyekezzünk informálódni, hogy képesítésünk és tapasztalatunk mekkora jövedelemre jogosít bennünket a munkaerőpiacon. „Ajánlott házi feladat, hogy a vágyott munkahelyről az egyéb adatok mellett igyekezzünk a fizetési struktúrára vonatkozó információkat is beszerezni” – javasolja Juhos Andrea, a DBM karriertanácsadó ügyvezetője. Mivel hazánkban a legtöbb cég titkolja a béreket, így ehhez támpontul szolgálhatnak az általános fizetési felmérések, statisztikák – és ismerőseink megkérdezése. Természetes viszonyítási pont az előző munkahelyünkön elért jövedelem. Persze alkupozíciónk attól is függ, állásból vagy éppen többhavi munkanélküliség után kopogtatunk a cég ajtaján.

AKIT LEVADÁSZNAK
A legjobb helyzetben azok – általában vezetők vagy különleges szaktudással rendelkezők – vannak, akiket meglevő posztjukról akar egy fejvadász elcsábítani másik vállalathoz. Mivel minden váltás kockázatot jelent, ilyenkor nem is tárgyalnak az illetővel, ha nem tudnak 25 százalékot ráígérni a jelenlegi jövedelmére. Ha van állásunk, de szeretnénk váltani, akkor is tárgyalhatunk
a jelenleginél 10-20 százalékkal magasabb bérezésről, de ez már kockázatosabb játék. A legrosszabb alkupozícióban pedig természetesen a több hónapja keresgélő állástalanok vannak. Ők sokszor az előző javadalmazásuknál alacsonyabbal is beérik, csak végre elhelyezkedjenek. A fejvadász tapasztalata szerint a kényszerűségből, állásuk elvesztése miatt keresgélők átlagosan 6-8
hónap „parkolásra” számíthatnak. Sajnos, a gyermekgondozásból több év kihagyás után visszatérő hölgyek helyzete sem szívderítő: a legtöbb munkáltató fanyalogva fogadja őket, s keresetük sem lesz annyi, mintha
a kiesett években is dolgoztak volna.

VISSZAKOZNI KÍNOS
„Sok jelentkező elköveti azt a hibát, hogy
a reálisnál lényegesen, akár 30-50 százalékkal magasabb összeget fogalmaz meg elvárásként, mert úgy taktikázik, hogy az alku során majd enged belőle” – tapasztalta Fröhlich Péter, a P&Bert vezetési tanácsadó ügyvezető igazgatója. Ha ezt a céges interjún teszi az ambiciózus álláskereső, azonnal kirostálhatja magát. Ha pedig a közvetítőnél ad meg túl magas tétet, azt kockáztatja, hogy be sem ajánlják őt az egy adott kerettel rendelkező vállalatokhoz. Utólag már hiába visszakozik, hogy kevesebbel is beérné: ez rontja a szavahihetőségét.
A munkáltatók – hacsak nem fixen megszabott bér jár az adott munkakörrel – általában egy fizetési sávon belül gondolkodnak. Ezért sem árt képben lenni: ha ugyanis a sáv alsó szélét nevezzük meg elvárt bérnek, habozás nélkül rá fognak állni. Így járt a frissdiplomás Erika, aki a kezdeti bértárgyaláson szégyenlősségből alacsonyabb összeget kért. Pár hónap múlva már hiába ébredt rá valódi munkaerőpiaci értékére, főnökei utólag nem adtak neki emelést. Ezért nyuszik se legyünk, ha elhangzik a nagy kérdés, lehetőleg határozottan, mentegetőzés nélkül mondjuk ki elvárásunkat. Ha van állásunk, egyszerűbb a helyzet: ilyenkor elmondhatjuk, mennyit keresünk a jelenlegi munkahelyünkön.

További jó tanácsokat a Nők Lapja Évszakok szeptemberi számában találhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top