nlc.hu
Aktuális
A rejtélyes Lumnitzer nõvérek vacsorája

A rejtélyes Lumnitzer nõvérek vacsorája

Nem lövöm le a poént, ha elmondom, a Lumnitzer nõvérek – két úr. Egy kifinomult ízlésû, álmodozó különc és egy Wekerle-telepi félmûvelt vagány. Ha elmennek majd a moziba a film után üljenek be valahová.




Egy falatkára…

Az úgy volt, hogy elmentem a forgatásra.

– Bocsánat, láb alatt van – mondta az első asszisztens, és elviharzott.

Elmentem másnap is, akkor kiderült, egy nap alatt dupla annyit forgatnak… senki sem ér rá.

Harmadnap már értettem a rendező szeme villanását… Még megnéztem Hegyi Barbarát fekete parókában, Szacsvay Lászlót egy konyhakéssel a kezében… többre nem futotta. Kétségbeesetten integettem az operatőrnek, aki jó barát, minden évben kapok tőle egy üveg bodzalekvárt. (Maga főzi.)





– Majd, ha lehúztuk – kiabált most a kamera mögül Andor Tamás, és a medence fölé kormányozta magát. A víz a szemem előtt álombeli fortyogó, vulkanikus tóvá változott…

Étlappal a kezében akkor jött szembe Alföldi Róbert, mellette bőszen magyarázott valamit Rudolf Péter…

– A Lumnitzer nővérek…! – sápadtam el, és szépen kihátráltam a jelenetből…

Ijedtségem oka az aggodalom. Hisz tudtam, halálra keresi a „két nővért” egy szerb bérgyilkosnő (Hegyi Barbara). Nem sejtvén, hogy a „nővérek” egyike (Rudolf Péter), aki gyesen van otthon öt gyermekével, szorosan beépült a magyar bűnüldözésbe. Felesége ugyanis az egyik nyomozásból a másikba eső, örökké rohanó, temperamentumos és meglehetősen szenvedélyes rendőrnő (Udvaros Dorottya).

S hogy fokozni lehessen az izgalmakat, egy hatalmas örökség hírére az igazi Lumnitzer nővérek is megjelennek, két kiöregedett artista (Meszléry Judit és Pápai Erika). Kettejük briliáns jelenetének csak egyik csattanója, hogy kiderül, az örökség – blöff.





Szerelmes bérgyilkos


Mindebből annyi bizonyára világossá lett, hogy egy készülő magyar filmről mesélek. Rendezője Bacsó Péter, operatőre Andor Tamás.

Végül vele ültem le (meg egy füstölt pisztránggal), és megkértem, meséljen arról, amit a kamera mögül látott.

– Még szerencse, hogy a pisztrángban nincs szálka – nézett rám, aztán belekezdett. – Ha tizenhat játékfilmet együtt forgat az ember, akkor a rendező és az operatőr viszonya – harminc év alatt – szinte házassággá válik. Vidéki forgatások, nagy közös leköltözések, ott nagy kajálások… Nekünk Bacsó Péterrel rengeteg közös gasztronómiai élményünk van. Egy velős kenyér valahol a litéri kocsmában, egy fantasztikus pacalpörkölt, olasz ízek egyszer Stockholmban, jó borivós emlékek idehaza… Talán ezért is nagyon felpezsdített, amikor elmondta az ötletét, és megmutatta a forgatókönyvének első változatát.

A Népszabadság-beli Wittman-fiúk adták az écát…





– Az ételkritikusok…


– Igen. A filmben két úr, Lumnitzer nővérek álnév alatt ételkritikákat ír a budapesti éttermekről. Ezen működésük kapcsán szembekerülnek egy éttermi maffiával, akik nem nézik jó szemmel az ő szigorú, de igazságos, olykor kegyetlenül vitriolos, ritkán dicsérő, többnyire leleplező kritikáikat, melyeket az adott étterem működéséről írnak.

– Hogy jön a képbe (fekete parókában) Hegyi Barbara, a szerb bérgyilkosnő?

– Milica a neve, Szerbiából Magyarországra származott lány. Őt béreli fel egy éttermi maffia, hogy derítse föl, kik ezek a Lumnitzer nővérek. Mert el akarják őket hallgattatni. Milica dolga, hogy megtalálja a megoldást. Ha kell, elteszi őket láb alól, ha kell, megfizeti, leleplezi, mindegy. A dolgok különös játéka folytán Olivér (Alföldi Robi) és a nő között érzelmi kapcsolat kezd éledezni. Ez a kerete a történetnek.





– Különös párosnak látszanak a „nővérek”…


– Az Alföldi Robi által játszott fiatalember társtalan, jobb módból származó, kényes ízlésű, kifinomult különc, akit Ficskó (Rudolf Peti), a félművelt, lébuskázó, valahai vidéki újságíró és mókamester állandóan szöktet. Az álmodozó, magányos Olivér és az ötgyerekes, gyesen lévő vagány Ficskó között van egy fura barátság, amit persze a nyomozó rendőrtiszt-feleség – aki a bűnügyei miatt soha nem ér rá – igyekszik megfúrni. A két férfit ez nem zavarja, esténként eljárnak az éttermekbe vacsorázni – és megírják…

A teljes cikk a 35. heti, augusztus 31-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top