nlc.hu
Aktuális
A testünk sohasem hazudik

A testünk sohasem hazudik

A rejtélyes görög szót napjainkban egyre gyakrabban halljuk, ha gyógyításról van szó. De hogy pontosan mit jelent, mi történik a kineziológus rendelõjében, azt már kevesen tudják.

Különösen, hogy a működésüket éppen úgy nem ellenőrzi senki, mint az ezotéria vonalán működőkét, így aztán itt is sok szélhámos él és virul.

A kineziológia görög eredetű szóösszetétel, mozgással foglalkozó tudományt jelent. A módszer alapját a „minden testi bajnak lelki gyökere van” nézet képezi. Amerikai csontkovácsok az 1930-as években építkeztek erre a filozófiára, amikor felfedezték, hogy bizonyos izomcsoportok kapcsolatban állnak a szervezet főbb szervrendszereivel. Érintéssel tesztelték az izmok feszültségét, és a páciens válaszreakcióiból jöttek rá arra, melyik szerve betegedett meg. Mivel a természetgyógyászatban minden szervnek, testrésznek megvan a lelki vagy viselkedésbeli jelentése, ezért a szervi baj megállapítása után egyenes út vezetett a betegség igazi okának feltárására. Ezután különböző, természetgyógyászati, valamint pszichológiai kezelésekből, és az ősrégi feszültségoldó, gyógyító mozdulatokból a problémának megfelelő gyakorlatsorokat állítottak össze, amelyek nagyon egyszerűek, bárki számára elvégezhetők. A módszerrel átütő sikert értek el, olyan betegséget is meg tudtak gyógyítani, amelyre korábban a műtét jelentette volna a megoldást.

Szélhámosok ellen

Napjainkban ugyanolyan divatos kineziológushoz, mint pszichológushoz járni, de van egy szépséghibája: a kineziológusok működését itthon nem kötik sem iskolai végzettséghez, sem engedélyhez, és működésükkor sem ellenőrzik őket. Ezzel szemben Nyugat-Európában és az USA-ban csak azok végezhetnek kezeléseket ezzel a módszerrel, akik orvosi diplomával rendelkeznek. Ezért aztán, ahogy a természetgyógyászat és az ezotéria területén, itt is egyre több a csaló, akik nemcsak a pénzünket akarják, de a hozzá nem értésükkel félrevezethetnek, vagy akár beteggé tehetnek bennünket.

– Van oklevele? – kérdezem Holchauser Zsuzsannát, aki gyakorló pedagógus, öt éve tanulja a kineziológiát, és négy éve végez kezeléseket.

– Igen, van diplomám. Többféle tanfolyamot végeztem, amelyeket Magyarországon Carol Honz szervez és fog össze. Az elvégzésük után angol nyelvű diplomát kapunk. A falon lóg, bárki láthatja. De úgy gondolom, ez is azon tapasztalati tudományok közé tartozik, amelyeket élete végéig tanul az ember.

– Ha rászánjuk magunkat a kezelésre, mit vigyünk magunkkal?

– Az elszántságon, az életünkön való változtatni akaráson kívül semmit. Senkinek nem kell elmondania az élete történetét, de nem árt, ha a problémájáról említést tesz. Volt már olyan ügyfelem, aki közölte, hogy egy szót sem fog szólni a bajáról, derítsem ki magam. Az izomtesztekkel persze sikerült, de sokkal tovább tartott a diagnózis felállítása, és később kezdhettük meg a kezelést, mintha nyíltan és őszintén beszélt volna a bajáról.

– Előfordult, hogy téves lett a diagnózis, mert félrevezették önt a válaszokkal?

– Nem, mert képtelenek vagyunk annyira fegyelmezni, vagy tudatosan befolyásolni magunkat, hogy az izmaink érintésre ne ránduljanak össze. Először ellazítom a deltaizmot, ekkor tapasztalom, hogyan reagál a test. Majd az izom stresszmentesítése után kezdődik a tesztelés, és érkeznek a különböző mozdulatokkal a feltett kérdésekre a válaszok. A módszer azért működik jól, mert az izmokat érintjük meg, azok hatnak az idegrendszerre, amely az üzenetet, a kérdést az agyba küldi tovább. A válasz pedig az izom összerándulásával, vagyis mozgással érkezik onnan. A testünk sohasem hazudik!

A teljes cikk a 4. heti, január 25-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top