Induljunk ki tehát az aggasztó tényből: ma a gyerekek nagy része sok szénhidrátot, azon belül is rengeteg édességet eszik, mellé cukros üdítőket iszik. Ehhez képest kevés gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket fogyaszt.
A helyzet szomorú, talán nem túlzás ezt mondani: fenyegető.
Egy éve már, hogy írtam a gyerekétkeztetésről, és az utána kapott levelekből az derült ki, van mit tenni ezen a területen.
Az egyik levél Pilisszántóról érkezett, benne egy anyuka arról írt, hogy mióta a faluban a közétkeztetést egy vállalkozó végzi, szerinte egészségtelenebb ételek kerülnek a gyerekek asztalára. Uzsonnára csokoládészeletet, nutellás kenyeret is kapnak kicsik, szerinte ez nem felel meg sem az előírásoknak, sem az egészséges táplálkozás feltételeinek.
Pilisszántó kicsi falu, a polgármester, Szőnyi József határozott embernek tűnik, olyannak, aki aktagyártás helyett szereti nyomban megoldani a problémákat.
Kicsi falu a miénk, itt, ha szólnak az emberek, hogy na, ma nem volt jó az ebéd, rögtön szóvá tesszük, megbeszéljük. Azelőtt az önkormányzat üzemeltette a konyhát, onnan kapták az ebédet az óvodások, az iskolások, meg néhány nyugdíjas. Nagyon sokba került, hiszen háromszáz adagnál talán még rendben lett volna, de nálunk csak százhúsz főre kell főzni, így a vízdíj, az áram és a többi költség fajlagosan nagyon drágította a konyhát. Jelentkezett egy vállalkozó, átvette a közétkeztetést (a dolgozókat is!), és mellette a saját ételszállítói vállalkozását is üzemelteti. Így megszabadultunk a költségektől, és a közétkeztetés is megoldott maradt. Jól jár a vállalkozó is, mi is. Én csak az ilyen megoldásokban hiszek.
Szép, régi kúriában van az óvoda, majdnem száz gyerek jár ide a faluból. Pár lépésnyire a konyha.
Előfordul, hogy szóvá tesszük: ma csípős volt a leves, kevés a krumpli mondja az óvodavezető, Papucsek Mihályné. Az étkezés gondozási feladat, tehát nagyon figyelünk rá. Hetente egyszer valamelyik szülő hoz be gyümölcsöt, olyankor gyümölcsnapot tartunk, salátát készítenek, kóstolgatják. Volt olyan gyerekünk, aki addig nem ette a banánt, itt szerette meg. Jött is a szülő boldogan. A meggyszósszal is bizalmatlanok voltak, azt is megszerették. Ebben a korban még változhat az ízlés.
Félreértés ne essék: Pilisszántó közétkeztetés szempontjából, azt hiszem, átlagos helynek számít. A fővárosból, nagy- és kisvárosból és faluból is kaptam leveleket szülőktől, zsírban tocsogó, fűszeres húsételekről, agyonrántott főzelékekről, de legfőképpen a túl sok édességről. No meg arról, hogy tehetetlenek, mert mindegyre azt mondják nekik: ennyi pénzből ennyire telik.
Bármilyen elképesztő: nincs.
A teljes cikk az 5. heti, február 1-jén megjelenő Nők Lapjában olvasható.