nlc.hu
Aktuális
Tréningben az önismeret

Tréningben az önismeret

Nálunk is egyre népszerûbb az életvezetési tanácsadás, más nevén a personal coaching, amely segíthet abban, hogy felfedezzük a bennünk rejlõ lehetõségeket.





Ha szorít a nadrág, vagy úgy érezzük, kissé eltunyultunk, pontosan tudjuk, mit kell tennünk: több időt áldozni a testmozgásra, odafigyelni az étkezésre. De mi van akkor, ha a lelkünk csúszik gödörbe? Cikkünk szereplői különböző életkorban és más-más problémával kerestek fel egy coach-ot, Szász Katát (balra). „A life coaching, vagyis az életvezetési tanácsadás az Egyesült Államokban régóta népszerűségnek örvend – mondja Szász Kata, aki a kaliforniai Coaches’ Training Institute-ban szerzett diplomát. Előtte gazdasági ügyvédként dolgozott Amerikában. Aztán azt tette, amit prédikál: számot vetett addigi életével, és jobb időbeosztásra vágyva olyan pályát keresett, amit sokkal megfelelőbbnek érzett.
– A coaching nyitott, intuitív képességekkel rendelkező személyiséget követel. Korábbi ügyvédi pályámat is nagyon szerettem, de igazából ebben a segítő szakmában teljesedtem ki.
A módszer népszerűsége abban rejlik, hogy az embereknek visszaadja az erőt, amitől úgy érzik, meg tudják változtatni az életüket. Ahogy rájönnek, képesek magukon segíteni, magabiztosabbak lesznek. A legszembeötlőbb változás a tudatos döntéshozatal. Ez onnan ismerszik meg, hogy már nem a külső tényezőket okolják a velük történtekért.”
A coaching a pszichológia módszereivel ellentétben nem vájkál a múltban, hanem csak a jelennel és a jövővel foglalkozik. A coach a személyes találkozók és telefonbeszélgetések alkalmával arra ösztökéli az alanyt, hogy az önismeret fejlesztése által megvalósítsa a céljait. Kérdéseivel szelíden terelget a szunnyadó lehetőségek felismerése felé. A módszer egyénre szabott megoldást kínál, hiszen mindenkit más tanács segít a fejlődésben.
Katához legtöbben a munkájuk és magánéletük közötti kiegyensúlyozatlanság, önbizalomhiány vagy döntésképtelenség miatt fordulnak. A coaching folyamat általában 2-9 hónapig tart, attól függően, hogy ki, mennyi idő alatt találja meg a megoldás és az elégedettség felé vezető utat. Ami pedig az anyagi ráfordítást illeti: egy coach óradíja nagyjából megegyezik egy pszichológuséval, azaz kb. 5000-10 000 forint.

Végre találkoztam önmagammal
Szabados Mónika (24) könyvelő
Amikor rábukkantam a coachingra, már egy ideje gondolkodtam azon, hogy valamilyen külső segítség vagy módszer révén változtassak az életemen. A cikket a sors által tálcán kínált lehetőségnek tekintettem. Azonnal írtam a megadott e-mail címre, majd pár nap múlva leültünk Katával beszélgetni. Az volt a kitűzött célom, hogy megtanuljam kezelni önmagamat. Akkor fejeztem be a főiskolát, és nehezen barátkoztam meg azzal, hogy minden kizökkent a megszokott kerékvágásból. Addig az élet irányított, innentől viszont én akartam irányítani az életemet. Igen ám, de nem tudtam, hogyan fogjak hozzá.
A coach-csal egy gyorsétteremben találkoztunk. Nagyon érdekes volt. Csokifagyit kértem, és megkérdezte, hogy miért pont azt választottam. Elgondolkodtatott a kérdés, mivel a tejcukorérzékenységem miatt nem ehettem volna fagyit. Igazából nem is szeretem, hogy olyan jeges, ezért mindig megvárom, amíg kicsit felolvad. Mit is teszek a fagyival? Megváltoztatom, olyanná, amilyen megfelelő számomra.
Rádöbbentem, hogy ez minden más dologra is igaz az életemben. Minderre Kata vezetett rá úgy, hogy nem vont le tanulságokat, csupán okos kérdéseket tett fel.
A coach ugyanis sosem ad tanácsokat, mint például a barátnők, hanem arra kíváncsi, hogy te hogyan vélekedsz a szóban forgó dologról. Két hónapig jártam hozzá, találkozások és telefonbeszélgetések váltották egymást. Máig e-mailezünk.

A coaching hatása:
Számomra a legörömtelibb változás, hogy megtaláltam a kedvesem. A maximalizmusom miatt nem volt könnyű a párkeresés, sokáig kutattam, hogy olyan férfit találjak, akivel jól megértjük egymást. A coaching rávezetett, az én kezemben van a döntés, hogyan élem a napjaimat: boldog leszek-e, avagy sem. És, hogy mások hangulatainak nem muszáj kivetülnie rám. E módszer
fontos részét képezik a házi feladatok.
Korábban például nehezen tudtam örülni a sikereimnek. Ezért Kata megkért, írjam le a diplomaosztómat. Rájöttem, csak addig értékelek valamit, amíg tart, utána lezárom magamban. Egy másik feladatként azt kellett papírra vetnem, hogyan hatnak rám a kudarcok, és hogyan éli meg ezeket egy önbizalommal teli ember. A cél az volt, hogy felfedezzem, és a hasznomra fordítsam a különbséget. Ennek köszönhetően ma már jóval több önbizalommal élem
a mindennapokat.

Így látja a coach:
Fiatal kora ellenére Móni hihetetlenül mélyen gondolkozó, céltudatos és kitartó. Élvezet volt vele dolgozni, mert komolyan vett mindent. A beszélgetéseink során szinte láttam, hogy dolgozik az agya. Ő járt hozzám a legrövidebb ideig az összes ügyfelem közül, mert olyan tempóban változott egyszerre minden téren, hogy két hónap után úgy éreztem, készen van: már azon az úton jár, amin szeretne, és olyanná vált, amilyen korábban is akart lenni.

A teljes cikket a Nők Lapja Évszakok júniusi számában találja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top