nlc.hu
Aktuális
Alulnézet

Alulnézet

Tévedés azt hinni, hogy az intim higiénia csak a menstruáció idején fontos. Már csak azért is, mert a hideg évszak beköszöntével még több réteg ruhát húzunk magunkra. Nem mindegy, hogyan és mivel tisztálkodunk, milyen fehérnemût viselünk, és...





hogy száműzzük-e a szőrszálakat.

Egész nap nejlonharisnyát hord? Rendszeresen jár izzasztó tornaórára? Szokott úszni, kádban ellazulni? Lehetséges, hogy mindezek okozzák az időnkénti intim problémákat. Cikkünkhöz szakértőnek a budapesti Schöpf-Mérei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központból kértük fel dr. Halász László nőgyógyászt, és dr. Garamvölgyi György kórházigazgatót.

Mosakodjunk! De mivel?
• Nőgyógyászok szerint egy egészséges nőnek elegendő, ha rendszeresen szappanos mosakodással tisztítja az intim testtájakat.
• Menstruáció idején és együttlét után érdemes intim mosakodógélt használni. Ez nem igazi szappan, gyenge tejsavat tartalmaz, csökkentik az irritációt.
• Fontos, hogy figyeljünk az intim mosakodógél szavatossági idejére a speciális összetevők miatt! A habosított változat kíméletesebb az érzékeny bőrrel szemben.
• Intimzuhany használata indokolt lehet alkalmi partnerrel vagy óvszer nélküli szeretkezés után, a szakemberek azonban óvnak a mindennapi használatától.
• WC-használat után – amennyiben nincs módunk mosakodásra – segítségünkre lehetnek az intim törlőkendő és a nedves toalettpapír. Az intim törlőkendőt ne használjuk a mindennapi mosakodás helyett, mert akár irritációt is okozhat a magas koncentrációjú hatóanyagok miatt. Soha ne dobjuk bele a WC-be.
A nedves toalettpapír elsősorban a végbélnyílás környékének tisztántartásában és ápolásában jelent segítséget. A hagyományos papír után célszerű használni. Olyan anyagból készül, hogy akár a WC-be is bedobhatjuk.
• Nyilvános illemhelyeken nagy segítséget jelenthet az előrecsomagolt fertőtlenítő kendő, amivel áttörölhetjük az ülőkét használat előtt.

Bugyit, de milyet?
• Az alsóneműnek mindenképpen pamut legyen az a része, amelyik a testnyílásainkkal érintkezik.
• Sportolás közben, nagy melegben és adott esetben éjszaka is pamutbugyit viseljünk, ha lehetséges.
• A túlzottan szűk fehérnemű irritációt okozhat, melynek következménye kipállás, viszketés, enyhe folyás és akár gyulladás is lehet, intenek szakértőink.
• A tangák a felépítésüknél fogva a kórokozók részére mintegy összekötő vonalat biztosítanak a végbélnyílás és a hüvelybemenet között, így nagyobb hangsúlyt kell fektetni a WC-használat utáni tisztálkodásra.

Cikkünk folytatása az Évszakok novemberi számában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top