1. A brokkoli (vagy más néven spárgakel) a keresztesvirágzatúak családjába tartozik, tehát közeli barátja a karfiolnak, a kelbimbónak, és a káposztaféléknek. 2. Igazi szezonja novembertől márciusig tart, de a hűtő feltalálóinak köszönhetően egész évben fogyaszthatjuk.
3. Kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, antioxidánsokban gazdag, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több benne a vitamin, ami ebben az évszakban igencsak jól jöhet! Sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vízhajtó káliumot, csonterősítő kalciumot, valamint vérképző vasat.
5. Vásárlásnál csak az élénkzöld színűt válasszuk. Akkor friss, ha a szára ropogós, könnyen törik. A hűtőszekrény zöldségtárolójában tartsuk, és csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg. Gyorsan, folyó víz alatt tisztítsuk, ne áztassuk! Mindig győződjünk meg arról, hogy a brokkolirózsák között nem bújik-e meg néhány kedves kukac.
6. Üde zöld marad a színe, ha a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá. Szintén praktikus, ha az újra divatba jövő kuktában készítjük el, hiszen így a zöldség vitamintartalmát megóvjuk azáltal, hogy a főzési időt csökkentjük. Vigyázzunk, hogy sohase főzzük túl puhára, akkor jó, ha roppanós! A rózsák főzési ideje mindössze öt-tíz perc, míg a szárát tovább kell főzni.
7. Egyaránt ismert leves formájában, saláta-alapanyagként (a zsenge zöldség akár nyersen is felhasználható), köretként különböző formában, illetve elkészíthetjük húspótló fogásként is. A brokkoliszárak meghámozva és feldarabolva spárga helyett is használhatók, akár lepények töltelékébe is. Köretként elkészíthetjük angolosan, franciásan, Orly módra, rántva vagy felfújtként.
Sertéskaraj csőben sült brokkolival
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 40 dkg brokkoli, só, szódabikarbóna, 10 dkg Pannónia sajt, szerecsendió, fehérbors, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 tojás sárgája, zsemlemorzsa
A teljes cikket a január 24-én megjelenő Nők Lapjában olvashatjátok, ahol még két brokkolis receptet is találtok!