Aktuális

Mindent a brokkoliról!

Séfünk ma sertéskarajjal süti csõben, krémlevesként tálalja mandulával, illetve rántva készíti el sajtmártással. De mielõtt nekilátna, elmeséli, mit is kell tudnunk õzöldségességérõl, a brokkoliról.

1. A brokkoli (vagy más néven spárgakel) a keresztesvirágzatúak családjába tartozik, tehát közeli barátja a karfiolnak, a kelbimbónak, és a káposztaféléknek. 2. Igazi szezonja novembertől márciusig tart, de a hűtő feltalálóinak köszönhetően egész évben fogyaszthatjuk.
3. Kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, antioxidánsokban gazdag, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben – minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több benne a vitamin, ami ebben az évszakban igencsak jól jöhet! Sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vízhajtó káliumot, csonterősítő kalciumot, valamint vérképző vasat.




4. Az energiaszegény, rost dús táplálkozás gerincét is alkothatja, mivel 100 gramm brokkoli energiatartalma mindössze 24 kalória. Ellenben, mint puffasztó zöldségfélét, nem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegek diétájában, bár könnyű emészthetősége miatt érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.
5. Vásárlásnál csak az élénkzöld színűt válasszuk. Akkor friss, ha a szára ropogós, könnyen törik. A hűtőszekrény zöldségtárolójában tartsuk, és csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg. Gyorsan, folyó víz alatt tisztítsuk, ne áztassuk! Mindig győződjünk meg arról, hogy a brokkolirózsák között nem bújik-e meg néhány kedves kukac.
6. Üde zöld marad a színe, ha a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá. Szintén praktikus, ha – az újra divatba jövő – kuktában készítjük el, hiszen így a zöldség vitamintartalmát megóvjuk azáltal, hogy a főzési időt csökkentjük. Vigyázzunk, hogy sohase főzzük túl puhára, akkor jó, ha roppanós! A rózsák főzési ideje mindössze öt-tíz perc, míg a szárát tovább kell főzni.
7. Egyaránt ismert leves formájában, saláta-alapanyagként (a zsenge zöldség akár nyersen is felhasználható), köretként különböző formában, illetve elkészíthetjük húspótló fogásként is. A brokkoliszárak meghámozva és feldarabolva spárga helyett is használhatók, akár lepények töltelékébe is. Köretként elkészíthetjük angolosan, franciásan, Orly módra, rántva vagy felfújtként.

Sertéskaraj csőben sült brokkolival
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 40 dkg brokkoli, só, szódabikarbóna, 10 dkg Pannónia sajt, szerecsendió, fehérbors, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 tojás sárgája, zsemlemorzsa




A karajból 4 egyforma szeletet – legalább másfél centi vastagon –vágunk, mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, és enyhén megütögetjük. Közben a brokkolit sós, enyhén szódabikarbónás vízzel leforrázzuk. Jeges vízben hirtelen lehűtjük, majd lecsepegtetjük. 5 dkg vajból, 3 dkg lisztből és 4 dl tejből besamel mártást készítünk. Még forrón, de már a tűzről lehúzva elkeverünk benne 2 tojás sárgáját és 5 dkg reszelt Pannónia sajtot. Ízesítjük sóval, fűszerezzük szerecsendióval és őrölt fehérborssal. A brokkolit négy egyforma részre osztjuk, tepsibe tesszük és átvonjuk a mártással. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, kevés zsemlemorzsával és 210 fokos sütőben 15 percig sütjük. Közben a karajszeletek mindkét felét kevés olívaolajon elősütjük, és kis tepsibe áttéve a brokkoli mellett 10 percig sütjük. Így nagyjából a hús és a köret is egyszerre fog megsülni, már csak tálalnunk kell.

A teljes cikket a január 24-én megjelenő Nők Lapjában olvashatjátok, ahol még két brokkolis receptet is találtok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top