Ha kelbimbót veszel, mindig figyelj arra, hogy élénk színű, sárgás vagy barnás foltoktól mentes darabokat válassz kezdi szemináriumát Tamás, miközben fölszeleteli a fenyőmagos kelbimbótortát, majd ájuldozni kezd, mennyire finom és mutatós lett mai első fogása. A kelbimbóhoz nagyon jól passzol a fenyőmag, csak ajánlani tudom, hogy bátran használjuk, de aki jobban szereti a mandulát, azzal is keverheti.
Ezeket a zöld gombócokat leggyakrabban köretként alkalmazzuk.
Pontosan, ezért is próbáltam elsőre valami nagyon mást mutatni meg persze én kifejezetten szeretem ezeket az egyszerű, de annál látványosabb tortelette-eket! Köretként viszont azért is nagyon egészséges a kelbimbó, mert magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. A főétel mellé önmagában is remek, én most második fogásként csirkével egybesütve készítettem el, de angolosan, lengyelesen, csőben sütve, szerecsendióval megbolondítva vagy más nyersanyagokkal sárgarépa, gomba, burgonya, rizs keverve is változatos kiegészítője a húsételeknek.
Levesben is igen sűrűn felbukkan.
Hús- vagy frankfurti levesben jól helyettesíti a kelkáposztát főzési ideje rövidebb (15-20 perc), ezért később, ne a többi zöldséggel együtt tegyük a lébe! Adhatjuk erőleves betétjeként is, ilyenkor köménymaggal és majoránnával ízesített forró vízben külön főzzük meg, öblítsük le, hogy a fűszerek ne kerüljenek a levesbe! Még egyszer hangsúlyozom, vigyázzunk, nehogy szétfőzzük, mert úgy igen illúzióromboló látványt nyújt.
És ha már a köménymagnál tartunk, itt az utolsó fogásod, amelyben ezt a Brüsszelről elnevezett zöldséget használod. A kelbimbót ugyanis Belgiumban kezdték el termeszteni egykor
Épp ezért hívják angolul brüsszeli bimbónak, franciául pedig brüsszeli káposztának! A köménymagról viszont a köményes-balzsamecetes kelbimbó jutott eszembe, amelyet marhahúspogácsával tálaltam. Egész köménnyel pirítva készítettem el a golyócskákat, és a végén meglocsoltam balzsamecettel halhoz, főleg lazachoz is kiváló ez a köret. Salátát egyébként akár nyersen is készíthetünk a bimbóskelből, ízlésünk, fantáziánk és a rendelkezésre álló nyersanyagok szerint kombinálhatjuk más alapanyagokkal, de önállóan is kellemes ízű. Sőt, nyersen fogyasztva jelentős C-vitamintartalmát is hasznosíthatjuk! (Természetesen ilyenkor a friss és ne a fagyasztott kelt használjuk fel!)
Fenyőmagos kelbimbótorta
Hozzávalók: 40 dkg kelbimbó, szódabikarbóna, só, 3 dl tejszín, 3 tojás, 5 dkg fenyőmag; a tésztához: 20 dkg liszt, csipetnyi só, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája.
A teljes cikket, két másik kelbimbós recepttel a január 31-én megjelenő Nők Lapjában olvashatjátok!