Aktuális

Ízutazás Mexikóba!

Helyezkedjetek el az asztal körül, tegyetek fel valami vérforraló zenét, beszélgessetek, mártogassatok, és élvezzétek az életet mexikói módra. Az ételeket mi szolgáltatjuk, legalábbis a legjobb recepteket! Ízutazás, indul!

– Ha Mexikóban betérünk egy étterembe, biztos, hogy jó pár órán át képtelenek leszünk elhagyni a helyiséget – kezdi Tamás, miközben kisüti a tortillákat. – Egyrészt lassan, komótosan esznek, másrészt közben csevegnek, táncolnak, énekelnek – úgyhogy ha mexikói vacsorát rendezünk, tervezzük valahogy így mi is… Fontos tudnunk, hogy a leves-főétel-desszert felállás nem jellemző rájuk, levest például csak elvétve találunk az étlapokon. Az első fogást ellenben kérés nélkül hozzák: némi ropogtatnivalót, ilyen mondjuk a nachos, vagy a frissen sült kis cipó fokhagymás olajjal – ezeket itthon is szervírozhatjuk, készen kapható hozzávalókból. De a többi tipikus mexikói fogást is egyszerű elkészíteni.

– Ahogy elnézem, kifejezetten élvezetes lesz ezekkel a szószokkal megtölteni a tortillánkat. Miből készültek?





– Az első, a frijoles nagy szemű, sötét babból készült püré, amelyet gyakran kevernek más töltelékekkel. A második, a salsa, amely mártást vagy szószfélét jelent, nincs rá pontos magyar kifejezés, én most paradicsomosat készítettem. De ez rengeteg ízben elképzelhető, alapja általában aprított zöldség, amit sóval, borssal és más fűszerekkel ízesítenek – a mexikóiak legalább olyan nagy paprikaimádók, mint a magyarok. A harmadik, a guacamole, a legismertebb salsa Bereznay-változata. Eredetileg nagyon apróra vágott avokadó, paradicsom és hagyma keveréke, sóval, borssal és lime-lével bolondítva, de én egy kicsit másképp készítettem el. Egyébként a mexikói ételek kedvelt alkotóeleme a lime (zöldcitrom), amely egy picit pikánssá tesz mindent, sárga citromot szinte semmihez sem használnak.

– A „tortilla” kifejezés igazából mit takar?

– Egy palacsinta formájú, kukoricalisztből és vízből készült vékony lepényt, gyakorlatilag a mexikói kenyeret. A tortilla története több ezer évre nyúlik vissza: eredetileg a kikevert tésztát kerek formára nyújtották, majd forró kövön sütötték meg. Ma viszont már főleg a piacokon szerzik be a háziasszonyok, húsz-harmincasával viszik haza! (Nálunk is kapható készen a szupermarketekben!) Ha kis háromszögletű darabokra vágjuk, és forró olajban hirtelen megsütjük, akkor a hazai értelmezésben vett chipset kapjuk. A mártásokkal együtt feltálalt tortilla chipset pedig nachosnak nevezik – ez a kifejezés a mozik büféiből is ismerős lehet.

– Eheti főfogásod a quesadilla, azaz?

– Töltött tortilla: lehet benne sajt (innen a neve: queso – sajt), gomba, csirke vagy marhahús, esetleg rák is. A tölteléket két tortillalap közé tesszük, majd az egészet megsütjük. Spriccelhetünk rá egy kis lime-ot is, hogy igazán autentikusak legyünk!


Quesadilla

Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús, olívaolaj, őrölt koriander, só, 1 kk. római kömény, 2 paradicsom, 1 csípős jalapeno paprika vagy csilipaprika, 4 tortilla, 20 dkg cheddar sajt, fél jégsaláta.





 A darált marhahúst olívaolajban lassan elkezdjük pirítani. Sózzuk, ízesítjük őrölt korianderrel és római köménnyel. Időnként nagyon kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A végén hozzáadunk a meghámozott, kockára vágott paradicsomokat és az apróra vágott csípős paprikát. 1 tortillalapot serpenyőbe teszünk, a sajt felét ráreszeljük, rátesszük a jégsaláta, valamint a hús felét. Betakarjuk egy másik tortillával és majd ügyesen megfordítva mindkét felét ropogósra sütjük. Ha nincs akkora serpenyőnk, amelybe beférne a tortilla, előtte sütőben forrósítsuk át, és utána tegyük bele a hozzávalókat. A tortillát 6 darabba vágjuk, és tejföllel, valamint külön salátával kínáljuk.

Három másik mexikói receptet is találtok a Nők Lapja március 14-én megjelenő számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top