Aktuális

Lepjük meg a családot húsvétkor!

Mondjuk, fetasajttal ízesített zöldfûszeres tojáskrémmel vagy kenyérben sütött füstölt tarjával – az alapanyagok klasszikusak, egy pici ötlettel megspékelve azonban nemcsak ellenállhatatlanul újak, de finomak is.




A következő három fogást akár külön-külön a húsvét más-más napján, de egyben, vendégváráshoz is elkészíthetjük – Tamás ajánlása szerint ez egy komplett menüsor.
– Például a salátához azért tettem mustáros dresszinget, mert így remekül illik a tarjához – magyarázza séfünk, és óvatosan felszeleteli a sütőből éppen kivett tarja-kenyeret. – Érzed, milyen fantasztikus az illata? Hú, ez nagyon jól sikerült… – örvendezik, amikor arról faggatom, hogy jutott eszébe ez az ötlet. – Kenyérben sült fácánt már készítettem az étterem számára, azt szalonnával, gombával töltöttük meg, és óriási sikere volt. Innen jött az ötlet, hogy megoldható ugyanez húsvéti hozzávalókkal is. Tegnap este összedobtam a tésztát hozzá, éjszakára betettem a hűtőbe, és sütés előtt egy órával vettem csak ki. A házi füstölésű tarját direkt ehhez hozattam, nem igazán rajongok a gyorspácolású húsokért, ez hidd el, sokkal ízletesebb lesz.
Kóstolom is, hiszen alig vártam, hogy beleharaphassak a serclibe – mint kiderült, erre többen is pályáztunk, de én nyertem, he-he. A küzdelem megérte, mert melegen tényleg elképesztő finom ez a fogás, és nagyon jól megy hozzá a zöldfűszeres töltött tojás is.
– Ennek a feta adja a savát-borsát, attól ilyen ínycsiklandozóan sós – folytatja Tamás. – A medvehagymát és a hónapos retket akár csak magában is ropogtathatjuk mellé, de húsvéti saláta is összeállítható belőlük. Tudtad, hogy a medvehagyma fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését?



Tipp:

Palóc szokás szerint egy szentelt tojást osszunk annyifelé, ahány családtag ül az asztalnál húsvétkor, „hogy ha eltévednének, jusson eszükbe, kivel ették a tojást”. 
Vérnyomáscsökkentő és vérzsírszint-csökkentő hatása is ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét, úgyhogy próbálja ki mindenki, aki még nem evett belőle! Kerttel rendelkezők pedig mindenképp ültessenek medvehagymát!







Kenyérben sült füstölt tarja

Hozzávalók: 1,5 kg füstölt tarja, fél kg liszt, 1 ek. méz, 1 ek. só, 25 dkg víz, 2,5 dkg élesztő.

A füstölt tarját 2 órára hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kiázzon belőle. Ezt a vizet leöntjük róla, és újra hideg vízbe téve gyöngyöző forrással 2-3 óra alatt puhára főzzük. (Áztatni csak akkor kell, ha igazi házi füstölésű tarját veszünk. A gyors pácolással készített termékeket csak feltesszük főni, és még az sem biztos, hogy nem kell megsóznunk a főzőlevét.) Közben a lisztet átszitáljuk, és alaposan kidolgozzuk a tészta többi hozzávalójával. Konyharuhával letakarjuk, langyos helyen, amíg a tarja fő és hűl, pihentetjük. A kenyértésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a lecsepegtetett, szárazra törölt tarját beburkoljuk vele. Két-három helyen, ferdén bevagdossuk, és vizes ecsettel megkenjük. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. 15 perc pihentetés után már szeletelhetjük is.

További két recepttel vár benneteket az április 4-én megjelenő Nők Lapja!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top