Aktuális

Halaszthatatlan halételek

Én speciel hónapok óta húzom-halasztom, hogy kipróbáljam egy barátnõm isteni halas receptjét, mert mégiscsak egyszerûbb csirkét venni… Pedig! A hal egészséges, könnyen emészthetõ és finom - mire is várok?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a hal táplálkozás-élettani szempontból pótolhatatlan, ráadásul jóval kevesebb zsír található benne, mint a melegvérű állatok húsában, ezért könnyebben emészthető. Tamással összefogva tehát most a halak mellett lobbizunk – igenis léteznek könnyű, gyors halas fogások, halljanak hát róluk!

– Először is oszlassunk el egy tévhitet – szögezi le Tamás, de közben fel sem nézve pakolja a fóliára fektetett lazacra a kapribogyót és a póréhagymát. – Felhasználás előtt nem szükséges a halat citrommal, ecettel savanyítani, hogy megőrizze az állagát. Maximum sót tegyünk rá tisztítás után, hogy jobb íze legyen, de tíz percnél tovább semmiképp ne álljon a sós lében, mert fontos vitaminok és ásványi anyagok veszhetnek így kárba! Tisztítás, kis só, és már rögtön mehetünk is tovább a főzési, sütési folyamatban.





– Szóval, a halat nem lehet tologatni, miután megvettük, a legjobb, ha frissen-gyorsan el is készül belőle az ebéd vagy a vacsora.

– Pontosan! Magas víztartalma miatt gyorsan romlik, mivel jó táptalaj a baktériumok számára. Éppen ezért, a legbiztosabb élő halat vásárolni, de ha nem akarunk egész halat venni – például most én is filézett pontyot hoztam, ám úgy, hogy láttam, ahogy az orrom előtt bontották szét frissen. A friss hal kopoltyúi pirosak, pikkelyei erősen állnak a bőrben, húsa rugalmas, szeme tiszta, bőre fényes, vízbe téve elsüllyed. Ezzel szemben a romlott hal kopoltyúi szürkések, pikkelye könnyen kihúzható, húsa puha, az ujjnyom megmarad benne, szeme, bőre homályos, lepedékes, vízbe téve a felszínen marad. Az olyan halat, amelyen a romlás legkisebb jelét észleljük, étkezési célra felhasználni tilos!

– Milyen fűszereket ajánlasz a halakhoz?

– Ezt a három fogást szinte alig fűszereztem: a harcsára és a pontyra csak sót tettem, az is kihozza a természetes ízét, a lazacra citromot és hagymát. Ha frissen kisütjük, vagy grillezzük, akkor például a zsálya és a sáfrány – bár ez utóbbit nem nagyon használjuk mi, magyarok, pedig remek fűszer – kellemesen fel tudja dobni.

– Ha már halvacsora, akkor bontsunk ki hozzá egy üveg bort is – mit szólsz?

– Benne vagyok! A halhoz az üde fehérborok illenek, főleg a nemes, fehér húsú halfélékhez (pisztráng, fogas), ezekhez mindenképp savas, alacsonyabb alkoholtartalmú fehérbort kínáljunk! Az erősebben fűszerezett és valamivel zsírosabb halfajták, (ponty, harcsa, kecsege) már a magasabb alkoholtartalommal bíró, teltebb borokat is elviselik.

Lazac fóliában sütve

Hozzávalók: 80 dkg lazacfilé, só, 1 citrom, 5 dkg kapribogyó, 15 cm-es póréhagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 5 dkg vaj.

A lazacot 4 egyforma szeletre vágjuk, besózzuk, és meglocsoljuk frissen facsart citromlével. Minden haldarabot külön alufólialap közepébe tesszük. Tetejére kapribogyót, karikákra vágott póréhagymát és egy-egy vajdarabkát teszünk. A fólia négy sarkát összefogva becsomagoljuk, és 180 °C-os sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Tipp
Friss zöldsalátával tálaljuk.






További két halas recept a Nők Lapja április 25-én megjelenő számában vár benneteket!





 



Még több írás az e heti Nők Lapjából:
• Für Anikóval virágvasárnapon »
• Egy kis hazai »
• Egy szeszélyes szépasszony: Barcelona » 
• Aki megmozgatja a Földet is »
• Nyelvtanulás – hasznos-e, szabad-e korán kezdeni?
• Nap Hold horoszkóp »
• Éjszakai pingpongcsata »

• Szinbád szerelmei » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top